Αναμένονται νέες τριβές στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Nέα κόντρα μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου αναμένεται να ανακύψει με αφορμή τη συμμετοχή εκπροσώπου της δημοτικής αρχής στη γενική συνέλευση της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ», την 20ή Ιουλίου 2013. 
Το δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρίασή του το Νοέμβριο του 2012 αποφάσισε κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων των μελών της παράταξης «Η Ρόδος Μπροστά»,
με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Χατζημάρκο, να διορίσει τον αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών κ. Νικόλαο Τσουκαλά, ως εκπρόσωπο του Δήμου Ρόδου στην έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.».
Ο κ. Χατζημάρκος και η παράταξή του αρνήθηκαν να ψηφίσουν το θέμα, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε στην απογραφή αποτυπώθηκε ότι ο Δήμος Ρόδου είναι μέτοχος στην εταιρεία, όπως δεν αποτυπώθηκε και η αξία των μετοχών του, ενώ επιπλέον φέρεται ότι έχει καταβάλει ποσό που υπερβαίνει τα 1,5 εκατ. ευρώ για την αγορά μετοχών! 
Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Ρόδου» κ. Εμμανουήλ Χατζησάββας, καταζητούμενος με εντάλματα σύλληψης, με δημόσια επιστολή του, είχε καταγγείλει τη δημοτική αρχή του ενιαίου Δήμου αλλά και του καταργηθέντος Δήμου Αταβύρου. Mε αναφορά που απέστειλε συγκεκριμένα στον δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά και κοινοποίησε στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ο κ. Χατζησάββας υποστήριξε ότι η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.» του πρώην Δήμου Αταβύρου και του Δήμου Ρόδου, ως καθολικού διαδόχου του, είναι παράνομη. 
Ο κ. Χατζησάββας, αφού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους δημοσιευμένους ισολογισμούς της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.» επισημαίνει ότι έγινε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, που ορίζεται πλέον στο ποσό των 9.086.011,20 €, με καταβολές των ποσοστών αυτού από τους μετόχους, παρότι ο πρώην Δήμος Αταβύρου για το 10% που κατέχει δεν έχει καταβάλει οποιοδήποτε ποσό. 
Πιο συγκεκριμένα στον πρώην Δήμο Αταβύρου είχε παραχωρηθεί δωρεάν το 10% του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας χωρίς ωστόσο να υπάρξει πράξη αποδοχής του δημοτικού συμβουλίου, όπως υποστηρίζει ο κ. Χατζησάββας. 
Διατείνεται παραπέρα ότι το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο δεν δηλώθηκε αρμοδίως στο δημοτικό συμβούλιο του νεοσύστατου Δήμου από τον πρώην Δήμο Αταβύρου, που κατέχει, χωρίς να έχει μετάσχει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μετοχές αξίας 908.601,12 ευρώ. 
Η αναφορά του κ. Χατζησάββα συνοδεύεται μεταξύ άλλων και από επιστολή δικηγόρου της ανώνυμης εταιρείας, με την οποία βρίσκεται ως γνωστόν σε δικαστική αντιπαράθεση, η οποία απευθύνεται στον πρώην Δήμο Αταβύρου. 
Την επιστολή φέρεται να έχει αποστείλει η γερμανική εταιρεία «ABB New Ventures GmbH», προς τον πρώην δήμαρχο Αταβύρου κ. Ν. Τσουκαλά και σε αυτήν αναφέρεται ότι τον Δεκέμβριο του 2000, όταν αγόρασε τα πρώτα μετοχικά δικαιώματα στην «Αιολικό Πάρκο» ο Δήμος Αταβύρου, συμμετείχε με 300 μετοχές ονομαστικής αξίας 10.000 δρχ. εκάστη, που αντιστοιχούσαν στο 10% του τότε συνολικού αριθμού των μετοχών. 
Επισημαίνεται επίσης ότι για τις ανάγκες υλοποίησης της επένδυσης η ανώνυμη εταιρεία προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 3.066.800.000 δρχ το οποίο κατεβλήθη από θυγατρική της ΑΒΒ και ότι λόγω πρακτικών αναγκών όλες οι ονομαστικές μετοχές που εκδόθηκαν έναντι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου εκδόθηκαν στο όνομα των τότε υφιστάμενων μετόχων. 
Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι ο πρώην Δήμος απέκτησε αυξημένο ποσοστό στην εταιρεία και μετοχές ιδιαίτερα μεγάλης αξίας χωρίς να καταβάλει χρήματα και ζητά είτε να της καταβάλει το αντίτιμο των μετοχών είτε να τις μεταβιβάσει στην ΑΒΒ άνευ τιμήματος!. 
Η ΑΒΒ αναφέρει μάλιστα ότι είναι διατεθειμένη να αγοράσει τις ονομαστικές μετοχές που είχε ο πρώην Δήμος πριν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. 
Ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Ν. Τσουκαλάς είχε επισημάνει ότι το όλο θέμα έχει απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο του πρώην Δήμου Αταβύρου μετά και την εξαγορά του ποσοστού της ΑΒΒ από την Iweco. 
Επεσήμανε ότι οι μετοχές δόθηκαν αρχικώς από την εταιρεία «Αιολικό Πάρκο» στο Δήμο διότι δεν μπορούσε να επιχορηγηθεί η επένδυση χωρίς τη σύμπραξη δημοσίου φορέα. 
Εξήγησε ότι για τον ίδιο λόγο διατηρήθηκε το ποσοστό του 10% και μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και ότι σε καμία γενική συνέλευσή της ούτε και σε ισολογισμό της αποτυπώθηκε ένσταση για τον τρόπο κτήσεως των μετοχών αυτών. 
Kατέστησε εξάλλου σαφές ότι η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της στην εταιρεία και ότι ακόμη δεν έχει εισπράξει μέρισμα καθώς δεν υπήρξε κερδοφόρα χρήση.
dimokratiki.gr

Σχόλια