Ακίνητα: Σχέδιο για φόρο το τετραγωνικό!

Νέα επιδρομή στα ακίνητα σχεδιάζει, για το 2014, το υπουργείο Οικονομικών με ένα νέο χαράτσι που θα επιβληθεί χωρίς αφορολόγητο από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας ή του αγροτεμαχίου... και στοχεύει να αποφέρει 3,17 δισ. στα δημόσια ταμεία.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε στη διακομματική επιτροπή μία πρόταση-σοκ, σύμφωνα με την οποία ο νέος φόρος ακινήτων που θα επιβάλλεται από την 1/1/2014 στις κατοικίες,
στα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα θα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων ή των στρεμμάτων και όχι με βάση την αντικειμενική αξία των συγκεκριμένων ακινήτων. Η πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα προβλέπει τη φορολόγηση κάθε ακινήτου ξεχωριστά και όχι του συνόλου της ακίνητης περιουσίας.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο που εμπνεύστηκε το υπουργείο Οικονομικών για να εισπράξει περισσότερα από τους ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπει τα εξής:

Ακίνητα εντός σχεδίου: Στα αστικά ακίνητα ο φόρος θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο, θα ξεκινά από 1,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα αυξάνεται με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές, ανά τετραγωνικό μέτρο! Το τελικό πόσο του φόρου θα επηρεάζεται και από άλλες παραμέτρους (που θα συνυπολογίζονται), όπως η τιμή ζώνης ή η τιμή εκκίνησης ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, η παλαιότητα, ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων που «βλέπουν» σε δρόμο, η εμπορικότητα του δρόμου στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο κ.λπ. Με τον τρόπο αυτόν το χαράτσι θα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα πολύ «ακριβά» ακίνητα.

Αγροτεμάχια - εκτός σχεδίου: Θα φορολογηθούν με βάση την επιφάνεια και όχι την αξία. Στη συγκεκριμένη κλίμακα θα προβλέπεται ένα ποσό φόρου σε ευρώ ανά στρέμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο, στο πιο χαμηλό κλιμάκιο, θα αντιστοιχεί συντελεστής φόρου 1 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας, που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από κει και πέρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε άλλης εδαφικής έκτασης, ο φόρος του 1 ευρώ ανά στρέμμα θα προσαυξάνεται. Για ορισμένα ακίνητα εκτός σχεδίου μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα! Σε κάθε περίπτωση, για τη διαμόρφωση του τελικού συντελεστή του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη διάφορα κριτήρια, όπως η γεωγραφική θέση της εδαφικής έκτασης (το εάν δηλαδή βρίσκεται σε ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή περιοχή, το εάν βρίσκεται κοντά στη θάλασσα κ.λπ.), το εάν η έκταση καλλιεργείται ή είναι χέρσα, το είδος της καλλιέργειας (μονοετής, πολυετής κ.λπ.), το εάν είναι μισθωμένη ή ιδιόκτητη κ.λπ.

Με αυτό το σύστημα υπολογισμού δεν θα προβλέπεται κανένα αφορολόγητο όριο! Θα ισχύουν μόνον οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές για ανέργους, πολυτέκνους και αναπήρους που εφαρμόζονται και τώρα με το χαράτσι στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Το ΠΑΣΟΚ πάντως εμφανίζεται θετικό στην πρόταση, η οποία φαίνεται ότι ενσωματώνει πολλές από τις παραμέτρους που έθεσαν οι εκπρόσωποι του κόμματος.


Στέλιος Κράλογλου, δημοκρατία

Σχόλια