Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

Αμερικανικοί «κοριοί» στην ΕΕ;

Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν αντιπροσωπείες της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, στον ΟΗΕ, ακόμα και στις Βρυξέλλες.
Το περιοδικό DER SPIEGEL επικαλείται απόρρητα έγγραφα που είχαν περιέλθει στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής πληροφορίας πληροφοριών NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται πλέον στις ΗΠΑ, γιατί αποκάλυψε το αμερικανικό σύστημα παρακολουθήσεων.
Σύμφωνα με έγγραφο του Σνόουντεν....
που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2010 και φαίνεται να έχει περιέλθει, εν μέρει τουλάχιστον, σε γνώση του DER SPIEGEL, οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει κοριούς στο κτίριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, ενώ, επιπλέον, είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της αντιπροσωπείας. Έτσι, μπορούσαν να παρακολουθήσουν συνομιλίες στους χώρους του κτιρίου, έγγραφα στους υπολογιστές των στελεχών της αντιπροσωπείας, καθώς και την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους. Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπό παρακολούθηση ήταν η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Ηνωμένα ΄Εθνη.

Παρακολούθηση και στις Βρυξέλλες;


Το περιοδικό επικαλείται πληροφορίες του καταζητούμενου Σνόουντεν.
Το DER SPIEGEL υποστηρίζει ότι είχε καταγραφεί τουλάχιστον ένα κρούσμα παρακολούθησης ακόμα και στην «πρωτεύουσα της Ευρώπης», στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών .
Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για ένα περιστατικό που θορύβησε τους τεχνικούς ασφαλείας στις Βρυξέλλες πριν από πέντε χρόνια: στο κτίριο Γιούστους- Λίπσιους που αποτελεί έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχαν εντοπιστεί ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις. Οι τεχνικοί ασφαλείας προσπάθησαν να εντοπίσουν τον χώρο από τον οποίο προέρχονταν οι κλήσεις αυτές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προέρχονταν από την ευρωπαϊκή έδρα του ΝΑΤΟ που εδρεύει σε προάστιο των Βρυξελλών και συγκεκριμένα από έναν απομονωμένο τομέα υψηλής ασφαλείας του κτιρίου, που χρησιμοποιείται από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών.


Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, το Σάββατο εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτήθηκε σχετικά, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα του DER SPIEGEL. Σχετική ερώτηση δέχθηκε και ο Αμερικανός σύμβουλος ασφαλείας Μπεν Ρόουντς κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Ν.Αφρική, για να απαντήσει ότι «δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο».Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.