Άκομψοι πολιτικοί χειρισμοί στην υπόθεση της ΕΡΤ

Πώς η τακτική που ακολουθήθηκε για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα συνοδευτεί από ενέργειες που πλήττουν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους
Μετά το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, το κλείσιμο της ΕΡΤ και η πολιτική αποσταθεροποίηση που ακολούθησε αποδεικνύει ότι πίσω από την οικονομική κρίση διαπιστώνεται σοβαρή ηθική
και θεσμική κατάπτωση, αλλά και αναντιστοιχία μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων και των μετεκλογικών αποτελεσμάτων.
Οι ξένοι παρατηρητές βλέπουν και κρίνουν πολύ καλύτερα την κατάσταση στη χώρα αφού είναι αποστασιοποιημένοι από πρόσωπα, πράγματα και εσωτερικές ισορροπίες. Αμέσως μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, η επιμονή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην απόφαση αυτή καθώς και η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα (που μίλησε για «γενναία απόφαση») προκάλεσε τα πρώτα υποτιμητικά σχόλια ξένων διπλωματών.
Κάποιοι έσπευσαν να κάνουν σύγκριση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Τούρκο ομόλογό του. «Όση αλαζονεία συσσώρευσε ο κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ύστερα από 12 χρόνια στην εξουσία, ο κ. Σαμαράς την εκτόνωσε μέσα σε δέκα ημέρες με την υπόθεση της κρατικής τηλεόρασης», σχολίασε στο "Newsbomb.gr" ξένος διπλωμάτης από χώρα που δεν ανήκει στην Ε.Ε. Η απαγόρευση μετάδοσης προγράμματος από την ΕΡΤ αλλά και η συνειδητή επιμονή να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να επανεκπέμψει πρόγραμμα κανονικής ροής από τις συχνότητες της κρατικής τηλεόρασης, δεν προκάλεσαν μόνο την κοινή γνώμη της χώρας μας. Ο ξένος Τύπος μάλιστα παρομοίασε (όχι τυχαία τελικά) τον κ. Σαμαρά με τον κ. Ερντογάν.
Ακόμα πιο αρνητικό ήταν το κλίμα στις Βρυξέλλες. Ευρωπαίοι ευρωβουλευτές ρωτούσαν τους Έλληνες συναδέλφους τους γιατί προκλήθηκε αυτή η νέα κρίση που κλονίζει τη χώρα. Κάποιος μάλιστα έκανε ένα σχόλιο που δικαιολογεί πολλές συζητήσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. «Αν ήμαστε στη δεκαετία του '60, αυτή η κρίση θα είχε οδηγήσει σε δικτατορία την Ελλάδα», σχολίασε με αφορμή την αυταρχικότητα με την οποία μπήκε το λουκέτο στην ΕΡΤ και την κατάργηση ενός φορέα που είχε ιστορία 75 ετών. Για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Ευρωπαίων, μια τέτοια ενέργεια κρίνεται αδιανόητη.
Τρία ατοπήματα που συντηρούν την κρίση
Σε πολιτικό επίπεδο, οι χειρισμοί της κυβέρνησης Σαμαρά στην υπόθεση της ΕΡΤ δίνει τα ακόλουθα νέα δεδομένα:
1. Η θεωρία του "success story" επισκιάστηκε από την υποβάθμιση της χώρας από «αναπτυγμένη» σε «αναπτυσσόμενη» όπως έγραψε η "Wall Street Journal" στις 11 Ιουνίου, την ίδια ημέρα που απαγορεύθηκε η μετάδοση σήματος από όλες τις συχνότητες των δημόσιων ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών και διαδικτυακών προγραμμάτων.
2. Το επιχείρημα της πολιτικής σταθερότητας απωλέσθηκε εξαιτίας της άρνησης του πρωθυπουργού όχι μόνο να προβεί σε τακτική υποχώρηση έναντι των εργαζομένων στην ΕΡΤ, αλλά και να συμμορφωθεί με τις (ποικιλοτρόπως ερμηνευόμενες) αποφάσεις του ΣτΕ. Οι ξένοι επενδυτές που είχαν αρχίσει αν ξαναβλέπουν με ενδιαφέρον την Ελλάδα απογοητεύθηκαν από το ναυάγιο της ΔΕΠΑ αλλά αποθαρρύνθηκαν με όσα συνέβησαν μετά τη στρατιωτικής αντίληψης διακοπή λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, γεγονός το οποίο αποτελεί και παγκόσμιο αρνητικό προηγούμενο.
3. Η αγορά δεν διέπεται από το πνεύμα ελευθερίας των ώριμων δυτικών κοινωνιών, όπως αποδεικνύει η υπόθεση με τον πάροχο ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος. Η διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ ουσιαστικά έκλεισε και τη διαβούλευση για την αδειοδότηση παρόχων δικτύου, δηλαδή αυτών που θα πάρουν τις συχνότητες στο δίκτυο, από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως καταγγέλλεται, προωθείται διαγωνισμός με φωτογραφικές διατάξεις, για να πάρει μονοπωλιακά ένας συγκεκριμένος πάροχος, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την Digea. Επομένως, η κοινοπραξία των έξι μεγαλύτερων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών θα αναλάβει αυτό το μονοπώλιο. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη μείζονος χειραγώγησης της αγοράς από την κυβέρνηση.
Ξένοι οικονομικοί αναλυτές δεν κρύβουν πλέον την άποψη ότι οι εκτιμήσεις του (καναλάρχη) υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα πως θα επιχειρηθεί έξοδος στις αγορές στα τέλη του 2014 αποτελεί όνειρο απατηλό.
«Ούτε το 2017 με αυτούς τους χειρισμούς δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο», απαντούν.
Νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο
Εκτός από το κακό κλίμα, τη δυσαρέσκεια από την πλευρά ξένων επενδυτών και το λαϊκό θυμό, η νέα μαύρη τρύπα ύψους 4 δισ. ευρώ επιβεβαιώνει παλαιότερα δημοσιεύματα του "Newsbomb.gr". Ο κ. Στουρνάρας ετοιμάζεται να φέρει νέα και πιο σκληρά μέτρα, ίσως στο πλαίσιο ενός νέου Μνημονίου. Αυτές οι συνθήκες διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στο οποίο η λαϊκή αγανάκτηση θα αποτελεί το σημείο αναφοράς.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν μάλιστα ότι η λειτουργία ενός νέου κρατικού φορέα ραδιοτηλεόρασης με απολύτως ελεγχόμενη πληροφόρηση αφ' ενός θα είναι απαξιωμένος και αναξιόπιστος, ενώ αφ' ετέρου θα δώσει πόντους σε όσους θα ασκούν κριτική προς την εξουσία. Σε δεύτερο επίπεδο, θα διαμορφώσουν ιδανικές συνθήκες εξάρτησης της κυβέρνησης από τους μετόχους του μοναδικού παρόχου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος!
Αν μάλιστα μετά τις εκλογές στη Γερμανία αναβιώσουν οι ιδέες περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη από την προοπτική κατάρρευσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η πλήρης διάλυση του κράτους (κοινωνικού και θεσμικού) θα επιτευχθεί με μερικές απλές υποδείξεις των δανειστών. Η τρόικα θα έχει τα πρόσωπα που κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» στην Αθήνα, όπως συνέβη με την ΕΡΤ, στο βωμό της ψευδαίσθησης πως θα εξαντλήσουν την «τετραετία» χωρίς αντιδράσεις. Ωστόσο δεν έχουν προβλέψει ότι αρχίζει μια δύσκολη ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. που μπορεί να διασύρει ακόμα περισσότερο τη χώρα ενώ έρχονται ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές.
Ήδη η εικόνα του «πανίσχυρου» Σαμαρά έχει αρχίσει να θαμπώνει -με δική του υπαιτιότητα- από το «μαύρο» στις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης...

 newsbomb.gr

Σχόλια