Αφού μας ξεζούμισαν... τώρα νίπτουν τας χείρας των ! Ηρθε το καλοκαίρι της ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ !!!

Κόλαφος για την τρόικα και τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας εμφανίζεται έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τη  Wall Street Journal. Όπως αναφέρει το έγγραφο, η Ελλάδα δεν πληρούσε τα τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να αποκτήσει πρόσβαση σε δάνεια διάσωσης.
Έτσι, η διάσωση της Ελλάδας δεν ήταν παρά μία προσπάθεια να αγοράσει η Ευρωζώνη χρόνο για τον εαυτό της και να προστατεύσει τα υπόλοιπα μέλη της από την ελληνική κρίση. Εξάλλου, ο πραγματικός κερδισμένος από τη συμφωνία διάσωσης του 2010 δεν ήταν η ίδια η Ελλάδα, αλλά η Ευρωζώνη, τονίζεται.
Στη συνέχεια, η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά και στην αναθεώρηση των στόχων της λιτότητας, έβλαψαν τη χώρα, τονίζει το ΔΝΤ. Μια άμεση αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν φθηνότερη για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, καθώς με την καθυστέρηση, αυτό που έγινε ήταν να πληρώνονται στο ακέραιο για δύο χρόνια οι ιδιώτες πιστωτές και το ελληνικό χρέος να αυξάνεται.
Επιπλέον, μία συντομότερη χαλάρωση της λιτότητας ήταν αναγκαία, όμως,  κάτι τέτοιο ήταν και πολιτικά αδύνατο.
Το ΔΝΤ “καρφώνει” την τρόικα, κάνοντας λόγο για έναν “ασυνήθιστο” σχηματισμό, που θεωρήθηκε ως “μη ιδανικός” από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η ΕΕ δεν είχε εμπειρία στη διαχείριση ανάλογων κρίσεων και αναγκαζόταν να χαράσσει τις πολιτικές της με βάση τη συναίνεση.
Το εσωτερικό έγγραφο, που έχει την ένδειξη “αυστηρά απόρρητο” αλλά αναμένεται να δημοσιευτεί στο site του οργανισμού την Πέμπτη, παραδέχεται ότι το ΔΝΤ υποτίμησε σημαντικά τη ζημιά που θα επέφερε η συνταγή της λιτότητας στην ελληνική οικονομία.
Το Ταμείο παραδέχεται, επίσης, ότι αναγκάστηκε να παραβιάσει τους κανόνες του για να κάνει το ελληνικό χρέος να φαίνεται βιώσιμο, ακόμα και την ώρα που η Ελλάδα δεν πληρούσε τα τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να αποκτήσει πρόσβαση στα δάνεια διάσωσης.
Αντίθετα, οι αβεβαιότητες γύρω από την ελληνική διάσωση ήταν τόσο μεγάλες, ώστε οι ειδικοί του Ταμείου δεν μπορούσαν να πουν με σχετική βεβαιότητα ότι το χρέος ήταν βιώσιμο.
Το ΔΝΤ παραδέχεται, επίσης, ότι οι εκτιμήσεις του για τις προοπτικές επιστροφής της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων και για την πολιτική ικανότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα, ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.
Η έκθεση επικρίνει τις ελληνικές κυβερνήσεις για το γεγονός ότι απέτυχαν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και για το γεγονός ότι το βάρος του προγράμματος προσαρμογής επιμερίστηκε ανομοιόμορφα στην κοινωνία. Παρόλα αυτά, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι υπάρχουν ελάχιστα ιστορικά προηγούμενα τόσο μεγάλων περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων.

Σχόλια