Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί για ΕΡΤ: «τραγωδία για τη δημοκρατία» και σύμβολο «της κατρακύλας ορισμένων»
Το θέμα της του κλεισίματος της ΕΡΤ έθεσαν το βράδυ της Τετάρτης έλληνες
ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, στα πλαίσια συζήτησης για την ελευθερία
των μέσων ενημέρωσης.
Η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοπά, η οποία μαζί με άλλους ευρωβουλευτές του
ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει και ερώτηση για την ΕΡΤ στην Κομισιόν, έκανε λόγο
για «κατάργηση της δημόσιας τηλεόρασης» στην Ελλάδα, για μία κατάσταση
«πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα», καθώς και για πλήγμα κατά της
δημοκρατίας.Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αφαιρεί από τους πολίτες το δικαίωμα σε μία πλουραλιστική και ουσιαστική ενημέρωση, τόνισε η κ.Κοπά.
Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου αντέτεινε ότι πρόκειται για κίνηση «διαχειριστικού χαρακτήρα» με διπλό στόχο: πρώτον τη δημοσιονομική εξυγίανση και δεύτερον την απομάκρυνση της ΕΡΤ από πολιτικές και κομματικές επιρροές, από τις οποίες έβριθε η κρατική τηλεόραση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Αντιπαράθεση για τον ρόλο της τρόικας
«Πρωτοφανής κατάσταση για ευρωπαϊκή χώρα» το κλείσιμο της ΕΡΤ, σχολιάζει η Μαριλένα Κοπά
Σε υψηλούς τόνους ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής
έκανε λόγο για «fast track δημοκρατία που υπακούει στις εντολές της
τρόικας» και για «πρωτοφανή διαδικασία χωρίς διαβούλευση», κάτι που όπως
υποστηρίζει δεν είχε γίνει «ούτε στη δικτατορία των συνταγματαρχών».Ήδη τη μεσημέρι της Τετάρτης και στα πλαίσια συζήτησης για την επικείμενη σύνοδο κορυφής, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν είχε δηλώσει, αντικρούοντας σχόλια ή υπονοούμενα περί του αντιθέτου, ότι η ίδια Κομισιόν δεν έχει ζητήσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά ούτε και αμφισβητεί τη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί τον δημόσιο τομέα. Η Κομισιόν «λαμβάνει υπόψη» την απόφαση για την ΕΡΤ, δήλωσε ο Όλι Ρεν με διάθεση αποστασιοποίησης, αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι η απροθυμία του να σχολιάσει την απόφαση οφείλεται και στην επιθυμία της Κομισιόν να ενημερωθεί πιο αναλυτικά για τα γεγονότα στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα η είδηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα είναι πρώτο θέμα σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης. Την τιμητική της έχει η διαφιλονικούμενη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού τύπου, με την Λιμπερασιόν να κυκλοφορεί σήμερα με μαύρο πρωτοσέλιδο και τον τίτλο, «Ποιος έκλεισε την τηλεόραση;». Μέσα από πολυσέλιδο ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα προσπαθεί να αναλύσει τους λόγους και να αναδείξει τους υπεύθυνους για το κλείσιμο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, σχολιάζοντας ότι μπορεί η Κομισιόν να μην το ζήτησε ανοιχτά, εντούτοις η λιτότητα που υπαγορεύθηκε στην Ελλάδα, είναι ένας βασικός λόγος για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου. Στο θέμα παρενέβη σήμερα και η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί, χαρακτηρίζοντας απόλυτα απαράδεκτο να κλείνει σε μια μεγάλη δημοκρατία τόσο βίαια ένας δημόσιος σταθμός, το μήνυμα αυτό είναι φοβερό, όπως χαρακτηριστικά είπε. Μιλώντας στο France Info, η γαλλίδα υπουργός χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ «τραγωδία για τη δημοκρατία» και σύμβολο «της κατρακύλας ορισμένων», οι οποίοι χρησιμοποιούν ως «πρόφαση» την πολιτική λιτότητας και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο / Κώστας Συμεωνίδης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.