Θα χαρούμε ιδιαιτέρως να παρευρεθείτε στη μετά κόπων και βασάνων έτοιμη πλέον παράστασή μας!

Θεατρική "Ομάς" 5ου Γενικού Λυκείου Χαλανδρίου (Αριστοφάνους και Σαλαμίνος Κάτω Χαλάνδρι)

Παίζουν:

 
Γαβριήλ Λαζάρου - Ανδρέας Μαυρογιαλούρος
Ευγενία Παναρέτου - Νάντα Μαυρογιαλούρου
Ορνέλα Τζίκα - Αλίκη Μαυρογιαλούρου
Έλλη Ζμπόγκο - Λώρα Συλιβριώτη
Δημήτρης Ηλιόπουλος - Κώστας Συλιβριώτης
Χρήστος Καραγιάννης - Γιώργος Ιδιαίτερος
Δημήτρης Καλογερόπουλος - Γκρούεζας
Κώστας Μόρφης - Πανάγος
Νίκος Παπαρίδης - Σωτήρης
Γιάννης Αγιομαυρίτης - κυρ-Φώτης
Ελένη Ελ Τομ - Λάμπαινα
Ιουστίνη Λέντζα - Κατίνα
Άννα Καρβουνιάρη - Τασσία
Παναγιώτης Ζωγράφος - Σωφέρ

Σκηνοθεσία: Γιώργος - Άγγελος Κυριαζόπουλος

Λίγα λόγια για το έργο

Η κωμωδία «Υπάρχει και Φιλότιμο», βασισμένη στο θεατρικό έργο «Ανώμαλη προσγείωση», γράφτηκε το 1965. Κι όμως, μοιάζει τόσο σύγχρονη , σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που ο Α. Σακελλάριος και ο Χ. Γιαννακόπουλος με ευθύβολο χιούμορ και αριστοφανική σάτιρα δημιούργησαν το χαρακτήρα του Μαυρογιαλούρου.

Το όνομα του ήρωά τους έχει γίνει μέλος της πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα. Ταυτίστηκε με τους πολιτικούς εκείνους που μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις στον απλό λαό , αγνοώντας τα προβλήματά του, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν την πολιτική τους πελατεία και την καριέρα τους. Και γύρω τους, τα πολιτικά παράσιτα (Γκρούεζας) που καταχρώνται το δημόσιο χρήμα μέσα από διεφθαρμένες συναλλαγές.

Διαφθορά, σκάνδαλα, ρουσφέτια… Αλήθεια, πόσο ανατριχιαστικά επίκαιρες ηχούν οι ατάκες των χωρικών «λόγια, λόγια, λόγια», «φάγανε, φάγανε, φάγανε από παντού»! Βέβαια, το όνομα του Μαυρογιαλούρου ταυτίστηκε με τα λαμόγια της πολιτικής.

Άδικα, όμως, γιατί ο Μαυρογιαλούρος είχε και ήθος και φιλότιμο, επειδή μόλις πληροφορήθηκε τις ανομίες και τα σκάνδαλα που διαπράττονταν πίσω απ’ την πλάτη του έσπευσε να παραιτηθεί! Γιατί όπου υπάρχει φιλότιμο, υπάρχει και ο τρόπος και ίσως… και ελπίδα για ανατροπή. Σήμερα, άραγε, υπάρχει ελπίδα; Ή μήπως η λέξη φιλότιμο έχασε τη σημασία της;