Άδειασμα της Ε.Γλύκατζη - Αρβελέρ στη Μ.Ρεπούση

Τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση θέλησε να βάλει στη θέση της με σχόλιο της, χθες, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κα. Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.
Η παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκός και ιστορικός, σημείωσε σε πρωινή εκπομπή για τη Μ. Ρεπούση πως είναι "άλλο να ξέρεις Ιστορία και άλλο να κάνεις ιδεολογία", διαφωνώντας έτσι με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις της βουλευτού Α' Πειραιά.

Παράλληλα συμπλήρωσε σε αντιδιαστολή με τα περί "συνωστισμού της Σμύρνης" πως «αν υπάρχει μια πτώση για την Ελλάδα μετά το 1453, αυτή δεν είναι άλλη από το 1922. Τότε άλλαξε ο ρυθμός του Ελληνισμού».
Η γενικότερη άποψη πάντως της βυζαντινολόγου για όσα λέει κατά καιρούς η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, είναι πως η κ. Ρεπούση μπερδεύει τους ρόλους της, τονίζοντας πάντως πως υπάρχουν πτυχές της Ιστορίας που είναι δύσκολο να διδαχθούν στα σχολεία.
Σε ότι αφορά, το ζήτημα που είχε ανακύψει με την ύπαρξη ή όχι του κρυφού σχολειού, η κ. Αρβελέρ τόνισε πως δεν επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του με βάση τα ιστορικά κείμενα ωστόσο  "το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές βιβλιοθήκες και σχολές που λειτουργούσαν κατά την οθωμανική περίοδο", εξασφάλισε την ύπαρξη της ελληνικής γλώσσας όπως την ξέρουμε σήμερα.

Σχόλια