Ανοιξαν οι πύλες της «κολάσεως»!

Ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως για τους καταθέτες τραπεζών της Ε.Ε., καθώς αφήνει περιθώρια για άγρια επίθεση και στους μικροκαταθέτες η απόφαση του Ecofin για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Θεωρητικά -μόνο- η απόφαση των υπουργών Οικονομικών διασφαλίζει τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, πρακτικά, η οδηγία που θα πάρει σάρκα και οστά μετά την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου έχει πλήθος αστερίσκων.
Με βάση τη συμφωνία, οι αποταμιεύσεις άνω του ορίου των 100.000 ευρώ θα θεωρούνται «επένδυση» και σε περίπτωση ανάγκης εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών. Οι αποταμιεύσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες, όμως τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερες αποταμιεύσεις θα υφίστανται ζημίες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.

Ομως δεν αποσαφηνίζεται ποια είναι τα όρια για τις εθνικές κυβερνήσεις και τι γίνεται αν εκλείψουν όλες οι άλλες επιλογές (μέτοχοι, ομόλογα, μη διασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του Δημοσίου και των φορολογουμένων. Ακόμη και η διάσπαση μεγάλων καταθέσεων σε πολλές διαφορετικές τράπεζες, δεν θα αποτελεί οδό διαφυγής για τους καταθέτες.
Το επίπεδο ευελιξίας και εξαιρέσεων που υιοθετείται με βάση τη συμφωνία αναμένεται, κατά τους αναλυτές, να πλήξει την εμπιστοσύνη στις ευάλωτες χώρες του Νότου, οδηγώντας αναπόφευκτα στη φυγή κεφαλαίων προς τα ασφαλέστερα καταφύγια του Βορρά, σε χώρες που θα προσφέρουν περισσότερες διασφαλίσεις, ή ακόμη και των ΗΠΑ. Το δεύτερο ζήτημα που δεν αποσαφηνίζει η συμφωνία είναι ποιος θα κρίνει ποια τράπεζα έχει πρόβλημα, με δεδομένο ότι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο εάν αυτό θα εμπίπτει σε εθνική αρμοδιότητα.

Παρ' όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι υπουργοί έκαναν λόγο για επιτυχία…
«Αυτή είναι μια επιτυχία, μια σκληρά κερδισμένη επιτυχία» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, κρίνοντας ότι η συμφωνία είναι «πολύ σημαντική για την οικονομική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης.

«Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας για να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και των κρατικών χρεών» είπε ο ίδιος. «Αν μια τράπεζα είναι το πρόβλημα, τώρα έχουμε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων σε όλη την Ευρώπη για να αποφασίσει ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό» δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Δημοκρατία

Σχόλια