Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013

Γερμανικοί σιδηρόδρομοι: δωροδοκίες στην Ελλάδα;

Δωροδοκίες των γερμανικών σιδηροδρόμων στην Ελλάδα και άλλες χώρες ερευνά η εισαγγελία της Φραγκφούρτης, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Η εφημερίδα εκτιμά, επικαλούμενη πληροφορίες της εισαγγελίας, ότι «την περασμένη δεκαετία, αλλά ενδεχομένως και παλαιότερα» οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι (DB) είχαν δωροδοκήσει
αξιωματούχους στην Ελλάδα με συνολικό ποσό 315.000 ευρώ, ώστε να αναλάβουν εργασίες συμβούλου σχετικά με τον σχεδιασμό της γραμμής του μετρό προς το αεροδρόμιο της Αθήνας, αλλά και της γραμμής που συνδέει την Αθήνα με την Κόρινθο.
Το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung υπογράφει ο Κλάους Οτ. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο που πρώτος ανέδειξε το «σκάνδαλο Siemens» και τις προεκτάσεις του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Οτ, οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι έχουν ήδη προχωρήσει σε διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου εντοπίζοντας δέκα υπόπτους για υποθέσεις διαφθοράς και πρόκειται να υποβάλουν αγωγές εναντίον τους, ενώ έχουν απομακρύνει τριάντα στελέχη της θυγατρικής Deutsche Bahn International (DBI), που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας -μεταξύ αυτών και τον άλλοτε επικεφαλής της εταιρίας στην Ελλάδα.
«Μία νέα αρχή κατά της διαφθοράς»
Μία νέα αρχή κατά της διαφθοράς υπόσχεται το Δ.Σ. της DB
Μία νέα αρχή κατά της διαφθοράς υπόσχεται το Δ.Σ. της DB Ο Γκερντ Μπεχτ, μέλος του Δ.Σ. της DB και αρμόδιος για τον εσωτερικό έλεγχο (compliance), δηλώνει στην εφημερίδα του Μονάχου, ότι οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι χρειάζονταν «ουσιαστικές τομές και μία νέα αρχή», γι αυτό και θα αποσυρθούν από όλες τις αγορές στις οποίες καταγράφεται υψηλός κίνδυνος διαφθοράς, ενώ θα εντατικοποιήσουν τους ελέγχους σχετικά με τις δραστηριότητες του οργανισμού στο εξωτερικό.
Κατά την Süddeutsche Zeitung, η DB θα τερματίσει την παρουσία της στην Ελλάδα, αλλά και στην Ταϊλάνδη, στη Λιβύη και στην Αλγερία.
Υπό δικαστική διερεύνηση φέρεται να είναι και ο ρόλος της εταιρίας μηχανικών Lahmeyer με έδρα το Bad Vilbel της Έσσης, η οποία παλαιότερα συνεργαζόταν με την DB. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, στην εταιρία έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο 600.000 ευρώ, ενώ συνεργάτης της Lahmeyer φέρεται να έχει αναμιχθεί σε υποθέσεις δωροδοκίας στην Ελλάδα.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.