Το Μέλλον της Κοινής Δράσης των Κωνσταντινουπολιτών

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο των Κωνσταντινουπολιτών την Παρασκευή το απόγευμα της 24 Μαΐου 2013. Το Δ.Σ. της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών,  είχε αποφασίσει την οργάνωση της Ημερίδας αυτής με κύριο σκοπό την συζήτηση τι πρέπει να κάνουν οι Κωνσταντινουπολίτες ώστε να μην χαθεί η ταυτότητα τους ως μια από τις πιο ιστορικές Ελληνικές Κοινότητες και να αποφευχθεί το παρατηρούμενο φαινόμενο της λήθης της ταυτότητας τους όπως συμβαίνει με αρκετές προσφυγικές Κοινότητες που θυμούνται αμυδρά τον τόπο της προέλευσης των προγόνων τους.

Εξάλλου για τον σκοπό της απώλειας της μνήμης δηλαδή της λήθης (αντίθετο της αλήθειας) σήμερα εργάζονται πολλοί κυρίως μέσα στην Ελλάδα χωρίς να χάνουν ευκαιρία να παραποιούν την πραγματική ιστορία και το τι συνέβη στον Ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής που αποτελεί ενιαίο σύνολο στου οποίου το Κέντρο βρίσκεται ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης. Η διατήρηση της ταυτότητας του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης έστω και σε κατάσταση εκπατρισμού έχει μεγάλη σημασία καθόσον ο Ελληνισμός της Πόλης μαζί με της Ίμβρου και Τενέδου είναι αυτός που έχει απαράγραπτα δικαιώματα με την διεθνή σύμβαση της Λωζάννης αλλά και όλες τις αποφάσεις διεθνών συμβάσεων για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των μειονοτήτων.
Η Hμερίδα πραγματοποιήθηκε σε δύο συνεδρίες. Στην πρώτη συνεδρία παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από προσκεκλημένους ομιλητές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω και προτάθηκαν από τα μέλη Σωματεία. Δίνουμε μια περίληψη των εισηγήσεων τους αναφέροντας ότι τα πλήρη κείμενα των εισηγήσεων τους θα δημοσιευτούν σε μορφή πρακτικών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος στην ομιλία του «τo μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης» αναφέρθηκε στην εκκρεμότητα που υπάρχει από πλευράς Τουρκικών αρχών στην απόφαση τους για την επαναλειτουργία της Σχολής και ότι δεν υφίσταται κάποιος διάλογος για το θέμα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά τις προετοιμασίες πού έχουν γίνει για έναρξη της λειτουργίας της Σχολής που ίσως δεν θα αναγνωριστεί ως ΑΕΙ από πλευράς της Τουρκικής Κυβέρνησης αλλά θα είναι αντίστοιχο του ιστορικού επίπεδου που είχε πάντα στο παρελθόν και αναγνωριζόταν από τους πάντες στο εξωτερικό. Το Οικουμενι κό Πατριαρχείο έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες για την προετοιμασία της Σχολής ενώ αναφέρθηκε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνδράμει στην αρχιτεκτονική ανακαίνιση των υποδομών της Σχολής. Τέλος παρουσιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο το ακαδημαϊκό πρόγραμμα των σπουδών σε γενική μορφή. Η διδασκαλία εκτός βέβαια από τα Ελληνικά θα είναι και στην Αγγλική και Τουρκική γλώσσα.
Στην ομιλία του ο κ.Χρ.Ελματζόγλου με θέμα την «Σημασία της στενής συνεργασίας της Εκπατρισμένης Κοινότητας με την Ομογένεια της Πόλης» αναφέρθηκε στην σημασία της διαρκούς συνεργασίας της εκπατρισμένης Κοινότητας των Κωνσταντινούπολη με την Ομογένεια και την ανάγκη της στενής συνεργασίας των δύο Κοινοτήτων. Ο ομιλητής ανέφερε την σημασία των πρωτοβουλιών της Οι.Ομ.Κω στην κατεύθυνση αυτή τονίζοντας ότι όποιες ενέργειες γίνονται σε διεθνή φόρα πρέπει να αποσκοπούν στην πραγματική υποστήριξη της Ομογένειας και όχι στην εκτόξευση εθνικιστικών κορωνών όπως συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν. Ο ομιλητής έδωσε παραδείγματα των συνεργασιών που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση αυτή.
Ο κ. Δ. Παντέλας που είναι η ψυχή του ιστότοπου mikrasiatis.gr στην ομιλία του με τίτλο «Η Μικρασιατική Ιδέα και οι νεότερες γενιές» αναφέρθηκε στο ιστορικό της σωματειακής δραστηριοποίησης των προσφυγικών κοινοτήτων στην Ελλάδα που μέχρι την δεκαετία του 1980 ήταν περιορισμένη και η πρώτη εξάπλωση της ίδρυσης νέων σωματείων ξεκίνησε μετά από το Συνέδριο του 1984 που οργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη ως υπουργού πολιτισμού. Αποτέλεσμα του Συνεδρίου υπήρξε η ίδρυση της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων (Ο.Π.Σ.Ε.) στην οποία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν τα Ποντιακά Σωματεία αλλά και ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών που είχε λάβει μέρος στο Συνέδριο αυτό.
Ο Ομιλητής αναφέρθηκε στην σημασία της συνεργασίας των Σωματείων για την διεκδίκηση της προσφυγικής περιουσίας από το Ελληνικό Κράτος, την ίδρυση ενός αξιόλογου Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής και την διεθνή προβολή των αδικιών που έχει υποστεί ο Ελληνισμός της Ανατολής.
Η κα. Β. Ξύδα Ράλλη στην εισήγηση της με τίτλο «Συλλογική οργάνωση Κωνσταντινουπολιτών στην διασπορά κατά τον 21ο αιώνα: Το τέλος μιας εποχής, η αρχή μιας άλλης», ανέπτυξε την αναδιοργάνωση των Πολίτικων σωματείων υπό την ενωτική προσπάθεια της Οι.Ομ.Κω ώστε να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που τα επόμενα χρόνια θα μειώνονται συνεχώς αυτοί που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Κωνσταντινούπολη. Η εισήγηση παρουσίασε με δομημένο τρόπο πιθανές λύσεις στο μείζον αυτό θέμα και οι προτάσεις της κας. Ξύδα Ράλλη βοηθούν στην περαιτέρω συζήτηση του θέματος.
Στην τελευταία εισήγηση της συνεδρίας ο κ.Β.Κυρατζόπουλος στην ομιλία του με τίτλο «Δημοκρατική λειτουργία στην Τουρκία, στις μειονοτικές ομάδες & η Κωνσταντινουπολίτικη Ελληνική κοινότητα» αναλύοντας τα ιστορικά δεδομένα και τις επίσημες διακηρύξεις της Τουρκικής πολιτείας μετά από το 1923 κατά την ίδρυση της παρουσίασε την ασυνεπή στάση της με τους συστηματικούς διωγμούς που άσκησε προς τις μειονότητες που η προστασία τους είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Συνθήκης της Λωζάννης αλλά και αργότερα με τις ιδρυτικές πράξεις του Ο.Η.Ε. Στο τέλος πρότεινε την ανάγκη παρεμβάσεων στα πλαίσια της κατάρτισης του νέου συντάγματος της Τουρκίας.
 Η συνέχεια στο http://mikrasiatis.gr/to-mellon-tis-koinis-drasis-konstantinoupoliton/

Σχόλια