Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα (‘44), στο Δίστομο

Του Θανάση Νικολαΐδη
ΕΙΧΕ ο Πόλεμος κριθεί και οι Γερμανοί «τα μάζευαν». Με τυλιγμένο στη σημαία τους τον φασισμό, τ’ απομεινάρια τους στο σάκο και…φευγιό. Όχι, βέβαια, με «συνωστισμό», αλλά με το αυτόματο στη μασχάλη. Για άμυνα, επίθεση και εκδίκηση. Κι είναι «της νύχτας το πιο πηχτό σκοτάδι λίγο πριν ξημερώσει».
Το «Τέρας» σφάδαζε με συμπυκνωμένη μέσα του τη λύσσα της ήττας κι ό,τι προλάβουν από εκτελέσεις και βαρβαρότητα.
Ο ΕΛΑΣ είχε κάνει ό,τι μπορούσε, ωστόσο, «δεν έδωσε σοβαρές μάχες» κι ίσως αυτό συνιστά το αδύνατο σημείο του. Το λένε επιζήσαντες αντάρτες και αξιωματικοί. Δεν ήταν ανταρτοπόλεμος-αλλά ούτε μαζική αναμέτρηση με καίρια χτυπήματα στον εχθρό. Κι αν παίρνουν άριστα για την πατριωτική τους δράση οι ΕΛΑΣίτες, δεν έχουν να «επιδείξουν» εκατόμβες Γερμανών αφανισμένων απ’ τα χέρια τους στο πεδίο των μαχών.
ΚΙ αν λογαριάσουμε για ποιον «δούλεψαν» και ποιος ωφελήθηκε απ’ την Αντίστασή μας, το μάτι πέφτει στην Αγγλία και τις μεθόδους της. Κι αν θυμηθούμε τους πρ. ΕΛΑΣίτες περιφρονημένους, παρεξηγημένους και φακελωμένους απ’ το Κράτος, βγάζουμε συμπεράσματα και για την μεταπολεμική Ελλάδα της «συμμαχικής» γραμμής. Κι αν πάμε παραπέρα (Βάρκιζα, Εμφύλιος), βλέπουμε πώς μεταχειρίζονται οι «Σύμμαχοι» την «ευκολόπιστη και πάντα προδομένη» (κι ας βρέθηκε μαζί τους στη μεριά των νικητών…).
ΤΟ έγκλημα των Ναζί στο Δίστομο δεν έχει προηγούμενο. Δεν ήταν γενοκτονία-ήταν εν «ψυχρώ και εκδικητικώ τω τρόπω» εμπρησμός και αφανισμός αμάχων. Με τον υπολοχαγό των S-S να εξαφανίζεται (για το Παρίσι), να τον ξαναφέρνουν στην Ελλάδα για δίκη και να γλυτώνει την κρεμάλα. Με το «εκτελούσα διαταγές» ψωμοτύρι που σφράγιζε την ανανδρία και τη δειλία τους, το δάχτυλο να δείχνει ψηλότερα κι όλα να καταλήγουν στο…Χίτλερ.
ΟΙ παραχαράκτες (της Ιστορίας) καραδοκούν, ωστόσο, αυτή (η Ιστορία) κάνει τη δουλειά της. Εμείς «βιαζόμαστε». Και, για τον 2ο (λεγόμενο) Παγκόσμιο πόλεμο, μπερδεύουμε τα εγκλήματα των Ναζί με το δίκαιο της προπολεμικής Γερμανίας. Το’ ξεραν Ανατολή και Δύση πού πάει το πράμα με την ηττημένη και ασφικτιώσα Γερμανία και την άφησαν να «εκραγεί», ερημώνοντας την Ευρώπη.
ΚΑΙ μόνο για το Δίστομο και τους άλλους τόπους μαρτυρίου Ελλήνων αμάχων δεν νοιάστηκαν. Δεν μέτρησε η θυσία μας για τους «Συμμάχους», η συμμετοχή μας στον αντιφασιστικό αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.