Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Bloomberg: Υπερβολική η ευφορία για την ελληνική οικονομία

Η πρόσφατη ευφορία των αγορών για την ελληνική οικονομία είναι λίγο υπερβολική, παρά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα ελπιδοφόρες ενδείξεις, αναφέρει η αρθρογράφος του πρακτορείου Bloomberg Μέγκαν Γκριν σε σχόλιό της με τίτλο: «Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τα εμπόδια».
Η αρθρογράφος σημειώνει ότι οι εφημερίδες Financial Times και Wall Street Journal δημοσίευσαν

διακεκριμένα ρεπορτάζ για την επιστροφή των επενδυτών στις ελληνικές αγορές. Την περασμένη Τετάρτη, 15 Μαΐου, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας.
Η κ. Γκριν σημειώνει τις θετικές ενδείξεις από το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας: Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 7,5 δισ. ευρώ από το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Την επόμενη ημέρα, ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα B- (από τη βαθμίδα CCC). Αν και είναι ακόμη έξι βαθμίδες κάτω από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης, η αναβάθμιση προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ράλι που είδαμε στην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης. Υπήρξε επίσης κάποιο ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις, προσθέτει.
Σύμφωνα με τους Financial Times, μία ομάδα επενδυτικών ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank τον Ιούνιο, ενώ δύο ελληνικές επιχειρήσεις -η «Ελληνικά Πετρέλαια» και η Frigoglass- κατάφεραν να εκδώσουν ομόλογα με απόδοση περί το 8% τις τελευταίες εβδομάδες.
Μία άλλη αχτίδα ελπίδας, προσθέτει η αρθρογράφος, προκύπτει από το γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά η τιμή των τίτλων (warrants) που εκδόθηκαν κατά το περυσινό PSI και προβλέπουν αυξημένη απόδοση για τους ομολογιούχους σε λίγα χρόνια σε περίπτωση που επιτευχθούν συγκεκριμένοι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ. Πέρυσι, η τιμή τους ήταν περίπου 0,2 ευρώ, ενώ την τελευταία εβδομάδα πέρασαν το 1 ευρώ, μία αύξηση που δείχνει ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία διαδρομή βιώσιμης ανάπτυξης.
Όλα αυτά, όμως, προσθέτει η κ. Γκριν είναι δύσκολο να αντιστοιχηθούν με ορισμένα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα μικρότερη από ό,τι ήταν το 2005, έχοντας συρρικνωθεί κατά 28% από τα μέσα του 2008.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 συρρικνώθηκε κατά 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4,2% το 2013, κάτι που θεωρεί αισιόδοξο η αρθρογράφος, δεδομένου ότι η μείωση στο πρώτο τρίμηνο ήταν σημαντικά μεγαλύτερη.
Η κ. Γκριν θεωρεί ουτοπικό τον στόχο για ύφεση 4,2% εφέτος, σημειώνοντας ότι τα hedge funds επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα, αλλά οι επενδύσεις τους στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Εκτός από τις πωλήσεις εταιρικών ομολόγων από ελληνικές επιχειρήσεις -που υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους- το επενδυτικό ταμείο Third Point ανακοίνωσε μία επένδυση 60 εκατ. ευρώ σε ελληνική ενεργειακή επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται, αναφέρει η αρθρογράφος για μικρά ποσά για να μπορέσουν να κινητοποιήσουν την ανάπτυξη σε όλη την οικονομία.
inikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.