Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Έλενα Κουντουρά: Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ορκισμένος στα πιστεύω του, ΕΜΕΙΝΕ στην Πόλη να περάσει στην αιωνιότητα μαζί με αυτήν

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΑΘΗΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΔΑΣ 29 ΜΑΪΟΥ 1453

«Το «μολών λαβέ» των αθάνατων Θερμοπυλομάχων του Λεωνίδα, θ' αποτελέσει στις 29 Μαΐου του 1453 - κατά την «αποφράδα» εκείνη Τρίτη - την ιερή πανοπλία του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, με την οποία θα τον βρουν
οπλισμένο οι δελεαστικές προτάσεις του Μωάμεθ, που του υποσχόταν ασφάλεια ζωής και περιουσίας, αν ήθελε να του παραδώσει την Πόλη! Αλλά η απάντηση του αυτοκράτορα δόθηκε ανάλογη με εκείνη του βασιλιά της αρχαίας Σπάρτης Λεωνίδα, για ν' αντηχεί στους αιώνες.

Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ορκισμένος στα πιστεύω του, ΕΜΕΙΝΕ στην Πόλη να περάσει στην αιωνιότητα μαζί με αυτήν. Η απάντησή του προς τον Μωάμεθ: «ΤΟ ΔΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΣΟΙ ΔΟΥΝΑΙ ΟΥΤ’ ΕΜΟΝ ΕΣΤΙΝ ΟΥΤ’ ΑΛΛΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΩΝ ΕΝ ΑΥΤΗ. ΚΟΙΝΗ ΓΑΡ ΓΝΩΜΗ ΠΑΝΤΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΑΙΡΕΤΩΣ ΑΠΟΘΑΝΟΥΜΕΝ ΚΑΙ ΟΥ ΦΕΙΣΟΜΕΘΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΗΜΩΝ» (Το να σου παραδώσω την πόλη ούτε στις δικές μου προθέσεις είναι ούτε σε κανενός άλλου απ' όσους κατοικούν σ' αυτή, γιατί όλοι με κοινή απόφαση (που πήραμε) με τη δική μας αβίαστη θέληση θα πεθάνουμε και δε θα υπολογίσουμε τη ζωή μας.)

Η απάντηση φανερώνει το μεγαλείο του ανδρός αλλά και την αίσθηση του ιστορικού του χρέους και ρόλου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.