Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΤΑ ΜΕ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ- ΕΝΙΑΙΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ.

Του Μάριου Ξηρομερίτη*
Mε αφορμή τη συνάντηση πρωθυπουργού-Δημάρχων .
Σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί ως μια φθίνουσα συνέχεια των κομμάτων και της διαφθαρμένης κεντρικής εξουσίας .
Είχαμε κάνει πρόταση παλαιότερα που δεν ευοδώθηκε και για το λόγο αυτό επανέρχομαι σήμερα με την επιστολή αυτή προς τον πρωθυπουργό που καλείται ορθά να τα ΑΛΛΑΞΕΙ όλα και ιδιαίτερα το κράτος και τις αυτοδιοικήσεις .


Γνωρίζουμε καλά τα ενδότερα των αυτοδιοικήσεων και είναι πλέον πασιφανέστατο το κακό που έχει γίνει από την κομματικοποίηση του 1ου βαθμού αυτοδιοίκησης .
Ουσιαστικά ο πολίτης εξαναγκάζεται να διαχωριστεί και να απομονωθεί αφού η επιλογή του περνά από ένα σαθρό δήθεν δημοκρατικό κομματικοποιημένο καθεστώς .Οι κομματικές παρατάξεις περιχαρακώνονται και αποκλείουν ανθρώπινο δυναμικό και υγιείς δυνάμεις που δεν επιθυμούν κομματικά καλούπια .Μετεκλογικά οι παρατάξεις αυτές είναι δέσμιες της ψηφοθηρίας τους και σέρνουν όλα τα κακώς κείμενα του κομματικού κράτους (συναλλαγές, ρουσφέτια ,εξυπηρετήσεις ,βολέματα ,αδιαφάνεια και αναξιοκρατία).

Προτείνουμε κάνοντας παράλληλα έκκληση για ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση :

ENIAIO ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ .

Φυσικά θα εκλέγονται ο πλειοψηφών δήμαρχος και με σειρά σταυρών οι σύμβουλοι.


Τα αυτονόητα πλεονεκτήματα της απλής αυτής ,ανέξοδης μεταρρύθμισης που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης ,διαφάνειας και αξιοκρατίας είναι:

Aποφυγή κομματικών κοινωνικών αντιπαραθέσεων που μας οδήγησαν στο σήμερα.

Κοινωνική συνοχή και αξιοποίηση δυνάμεων που συστηματικά απέχουν από την απαξιωμένη πολιτική ζωή.

Δημοκρατική και αξιοκρατική επιλογή δημάρχου από το λαό απευθείας.

Σπάσιμο κάθε δεσμού πελατειακού.

Πολυσυλλεκτικότητα και δημοκρατική-αναλογική εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων.

Αποφυγή δαπανών .

Αυτεξούσιο και πραγματική αυτοδιάθεση εφόσον κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τα κόμματα την εξουσία και ότι συνεπάγεται αυτό.

Καταργείται έτσι το προσωποκεντρικό μοντέλο του δημάρχου και αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο η συλλεκτική δυναμική του συμβουλίου όπως δίνεται σε χώρες τηςΕυρώπης.


Με τιμή

*Μάριος Θ. Ξηρομερίτης

Πρ. Πρόεδρος νομαρχιακού συμβουλίου Λάρισας, πρ. Αντιδήμαρχος Λαρισαίων

Χειρουργός Ουρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.