Η Ευρώπη της λιτότητας μια «γροθιά»

Από τη Μαδρίτη μέχρι τη Σόφια, και από τη Λευκωσία μέχρι το Παρίσι, εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσει υπέρ του στοιχειώδους δικαιώματος στην εργασία.
Στην Ισπανία, όπου η ανεργία ξεπέρασε το ιστορικό ποσοστό του 27%, τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, μικρές και μεγάλες.
Το ίδιο στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, το Βέλγιο, στην Αυστρία, την Ουγγαρία, Κροατία, ενώ μεγάλη δημοσιότητα δίνουν τα διεθνή πρακτορεία στον απεργιακό κλοιό στην Ελλάδα. Στη Ρωσία ο πρόεδρος Πούτιν απονέμει για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβ. ΄Ενωσης το μετάλλιο «Ήρωας της Εργασίας». Στην Κωνσταντινούπολη, σημειώθηκαν συγκρούσεις στην πλατεία Ταξίμ, ιστορική πλατεία των εργατικών διεκδικήσεων στη χώρα, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα.

Σε Μόναχο και Βερολίνο


Από διαδηλώσεις κατά των ναζί στο Μόναχο
Στη Γερμανία, η πρωτομαγιά συνδέεται με κινητοποιήσεις σε δυο επίπεδα. Κατ΄αρχην οι επίσημες εκδηλώσεις της ημέρας γίνονται στο Μόναχο. Εκεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Συνδικάτων Μίχαελ Σόμερ, ζήτησε μεταξύ άλλων, επίδειξη αλληλεγγύης στις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνια και τόνισε ότι υπάρχει εναλλακτική στην πολιτική α λα Μέρκελ, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο επίπεδο αφορά το συλλαλητήριο υπό το σύνθημα “Επαναστατική Πρωτομαγιά” στην πρωτεύουσα, το Βερολίνο, που ξεκινά το απόγευμα (7 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Κρόιτσμπεργκ, όπου αναμένονται επεισόδια. Στη διαδήλωση αυτή, που ας σημειωθεί είναι τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερη σε όγκο από αυτή των συνδικάτων, συμμετέχουν συν τοις άλλοις άτομα και οργανώσεις του αυτόνομου χώρου, σήμερα και συνδικαλιστές που έχουν έρθει από την Ελλάδα. Deutsche Welle

Σχόλια