Το σχέδιο της Ευρώπης είναι να πεθάνει η Ελλάδα της πείνας...

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Moody's προτείνει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Την τακτική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προτείνει ο πρώην αντιπρόεδρος της Moody’s, Κρίστοφερ Μαχόνι, ενώ δε διστάζει να χαρακτηρίσει ιδιαίτερα ανησυχητικό το σχέδιο της τρόικας για την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»: «Με βάση τη νέα φιλοσοφία της Ευρώπης για αυτοχρηματοδοτούμενα bail-out, το σχέδιο για την Ελλάδα είναι όπως φαίνεται να πεθάνει της πείνας, όπως η Ρουμανία τη δεκαετία του ’80. Η Κύπρος θα ακολουθήσει».
Ο κ. Μαχόνι τονίζει ότι «οι περιφερειακές χώρες τελικά πρέπει να βγουν από το ευρώ και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Θα τους πάρει μια πενταετία. Οι περιφερειακές χώρες θα βγουν από το ευρώ ανάλογα με τα προγράμματά τους, που θα καθοδηγούνται από τα σπρεντ των ομολόγων και τη φερεγγυότητα τον τραπεζών. Όσο η τρόικα επιμένει στις πολιτικές αποπληθωρισμού, δεν υπάρχει ελπίδα για ανάπτυξη. Μια έξοδος από το ευρώ θα είναι πολύ άσχημη. Αλλά γιατί να έχουμε παρατεταμένη ύφεση πριν από τη μέρα της εξόδου αν η έξοδος είναι αναπόφευκτη;».
Τέλος ο κ. Μαχόνι εκφράζει την άποψη ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έπρεπε να κρατικοποιηθούν.
«Δεν υπάρχει νόημα να υπάρχουν πολλές διαφορετικές τράπεζες αν είναι να ανήκουν στο κράτος για την επόμενη δεκαετία. Όσο περισσότερες τράπεζες υπάρχουν, τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες για διασώσεις και προσωπικές ενέργειες των διοικήσεων που οδηγούν σε κατάχρηση».

Σχόλια