ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΩΝ Δ.Ο.Υ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΤΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ, ΩΘΕΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ»

Η μνημονιακή πολιτική εναντίον των νησιών της Ελλάδας, συνεχίζεται χωρίς σταματημό.
Είναι οριστικό, πλέον, ότι σε πρώτη φάση στη Σάμο και στη Χίο - έπεται συνέχεια στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τα Ιόνια - ότι οι Δ.Ο.Υ. θα μείνουν χωρίς Έλεγχο και Δικαστικό, που μεταφέρονται αντίστοιχα στον Πειραιά και τη Μυτιλήνη.


Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης που έγινε σήμερα (28/5/2013) στο γραφείο του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη παρουσία του Βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, εκπροσώπων της Δ.Ο.Υ. Σάμου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου, συνδικαλιστών από την Ομοσπονδία Εφοριακών και τη Βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Αγνή Καλογερή.

Στην παρέμβασή του, ο Τέρενς Κουίκ επεσήμανε τους εξής λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να αποψιλωθούν οι Δ.Ο.Υ. Σάμου-Χίου από τις δύο σημαντικότατες διευθύνσεις τους:

1.Η ασφάλεια την οποία οφείλουν να νιώθουν οι κάτοικοι των παραμεθορίων νησιών, έχοντας το Κράτος σε πλήρη ανάπτυξη δίπλα τους και όχι με… τηλεπάθεια σε άλλα σημεία της Επικράτειας.

2.Η ιδιαιτερότητα της νησιωτικής Ελλάδας η οποία προστατεύεται από το άρθρο 101 του Συντάγματος.

3.Η απαράδεκτη βάσανος της μετακίνησης των φορολογουμένων από Σάμο προς Πειραιά και από Χίο προς Μυτιλήνη η οποία κοστίζει και σε εργατοώρες και σε χρήμα.

Ενδεικτικό είναι ότι με το τεράστιο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σάμου με τον Πειραιά το ταξίδι μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι και 15 ώρες, σύνολο 30 με την επιστροφή, συν μια μέρα διαμονή στην πρωτεύουσα.

Σε ό, τι αφορά το κόστος του ταξιδιού, δεν συζητείται καν το τίμημα του αεροπορικού εισιτηρίου, χωρίς να είναι ευκαταφρόνητος και ο ακτοπλοϊκός ναύλος.

4.Ο κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ., οι περισσότεροι των οποίων όταν τοποθετήθηκαν εκεί υπέγραψαν υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχονται να «ριζώσουν» σε παραμεθόριες υπηρεσίες.

Ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης απάντησε ως εξής στις ενστάσεις που κατέθεσαν όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη:

1.Η απομάκρυνση των Διευθύνσεων Ελέγχου και Δικαστικού από τις περισσότερες Δ.Ο.Υ. της χώρας, είναι υποχρέωση που πηγάζει από τα μνημόνια. Η τρόικα ζητούσε να συρρικνωθούν σε 35 σημεία της χώρας και τελικά συμφώνησαν σε 65, από τις οποίες 14 παίρνει η Αττική και 4 η Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες πρέπει να μοιραστούν οι άλλοι νομοί της χώρας.

2.Θα υπάρξει και επόμενη φάση περαιτέρω συρρίκνωσης των παρεχομένων υπηρεσιών από τις Δ.Ο.Υ. που θα πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την επέκταση και τη σωστή λειτουργικότητα του Κέντρου Μηχανογράφησης.

3.Στην απομάκρυνση του Ελέγχου και του Δικαστικού από πολλές Δ.Ο.Υ. έπαιξε ρόλο το πρόβλημα της εντοπιότητας, της διαφθοράς και οι παρεμβάσεις τοπικών αρχόντων που δεν επέτρεπαν το σωστό φορολογικό έλεγχο και την αντίστοιχη φοροδότηση.

4.Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών είναι οριστική. Βρίσκεται ήδη για επεξεργασία και στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα μπει σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο, χωρίς να δοθεί η οποιαδήποτε παράταση ή εξαίρεση.

Μετά τις κατηγορηματικές αυτές δηλώσεις του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών και την άκαμπτη στάση του, παρά την επιχειρηματολογία των αντιπροσωπειών από τη Σάμο, από την Ομοσπονδία Εφοριακών και των δύο Βουλευτών Τέρενς Κουίκ και Αγνή Καλογερή, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έκανε την εξής δήλωση:

«Η συγκυβέρνηση οδηγεί τους νησιώτες στα άκρα. Τους έχετε αποδομήσει από τα πάντα ξεκινώντας από την Υγεία και καταλήγοντας στις Εφορίες. Η Σάμος, είναι ένα νησί με έντονη τουριστική δραστηριότητα. Το ίδιο και η Κεφαλονιά, το ίδιο και η Ζάκυνθος, το ίδιο και η Κως.

Θα έχετε τις συνέπειες ενός εύλογου ξεσηκωμού του κόσμου. Περιμένω πώς θα αντιδράσουν και σε αυτή την απόφαση οι τοπικές κομματικές οργανώσεις της συγκυβέρνησης, οι οποίες είτε με τη σιωπή τους είτε παριστάνοντας το Ζήκο το Μπακαλόγατο δουλεύουν ασύστολα τους ψηφοφόρους τους.

Αισθάνομαι θλίψη που στη συνάντηση δεν συμμετείχαν οι δύο Βουλευτές της Χίου Μουσουρούλης και Τριαντάφυλλος».

Σχόλια