Ξαναβάζει μπροστά η Συγκυβέρνηση την αμαρτωλή “μηχανή” των Μ.Κ.Ο

Η Αναπληρώτρια Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Βουλευτής Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τοποθετήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά της κυβερνητικής προσπάθειας να ξαναρχίσουν οι Μ.Κ.Ο να λαμβάνουν ανεξέλεγκτα χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της:

«Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.


Οι 2 τροπολογίες που πρόσθεσε η Κυβέρνηση στο παρόν νομοσχέδιο, όπως και άλλες παρόμοιες στις οποίες δεν θα αναφερθώ, έγιναν κατά τρόπο ανεπίτρεπτο σε νομοθετήματα τα οποία κυρώνουν συμβάσεις ή διεθνείς συμφωνίες.

Όλες τους, χωρίς εξαίρεση, συνιστούν ξεκάθαρες παραβιάσεις όχι μόνο του Κανονισμού της Βουλής αλλά και του ίδιου του Συντάγματος! Αυτό που λέω κ. Πρόεδρε φυσικά είναι ένα γεγονός που το Προεδρείο της Βουλής γνωρίζει άριστα. Το αντιμετωπίσατε μάλιστα πρόσφατα, σε μια ταυτόσημη περίπτωση, όταν ο κ. Τραγάκης αναγκάστηκε να αποσύρει τροπολογία βουλευτών της ΝΔ για τους εισακτέους Στρατιωτικών Σχολών ως άσχετη με το τότε συζητούμενο Νομοσχέδιο…

Για αυτό κ. Πρόεδρε οφείλω να αναρωτηθώ: ποιος και γιατί επέτρεψε την συζήτηση των εν λόγω τροπολογιών σήμερα όταν κάτι τέτοιο ρητά απαγορεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα!  Στο άρθρο 74 παρ.5 το Σύνταγμα ρητά ορίζει πως «Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου δεν εισάγεται για συζήτηση». Τόσο απλά και τόσο καθαρά…

Οπότε κι εγώ δικαιούμαι να αναρωτηθώ: σε τι συνίσταται η περίφημη «αυστηροποίηση» που εξήγγειλε ο κ. Μεϊμαράκης στη λειτουργία της Βουλής; Εξαντλείται άραγε σε ενδυματολογικές παρατηρήσεις ή αφορά και σοβαρά θέματα; Η σημερινή συζήτηση, όπως διεξάγεται με ευθύνη του Προεδρείου, δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση όχι μόνο για σοβαρή προσέγγιση των ουσιαστικών προβλημάτων της Βουλής αλλά δυστυχώς ούτε ο στοιχειώδης σεβασμός του Συντάγματος…

Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των τροπολογιών θα περιορισθώ σε μια και μοναδική παρατήρηση. Θα πω 2 λόγια μονάχα για την τροπολογία του κ. Χατζηδάκη που αφορά θέματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναφέρομαι στην διάταξη που ενσωματώθηκε με το άρθρο 4 στο Νομοσχέδιο και αφορά τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ. Όλοι θυμόμαστε τις πύρινες περυσινές εξαγγελίες του κ. Σαμαρά για την περίφημη κάθαρση στις αμαρτωλές ΜΚΟ μέσα από τον αυστηρό έλεγχο των κρατικών επιχορηγήσεων. Με αρκετή καθυστέρηση φέρατε τελικά στη Βουλή σχετική διάταξη (το άρθρο 27 του νόμου 4110/2013), την οποία η Βουλή ψήφισε τον περασμένο Ιανουάριο, ακριβώς για να περιορίσει την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος σε θολές και παράξενες «φιλανθρωπίες» με λεφτά του Ελληνικού λαού.

Μόλις 4 μήνες κράτησε όμως το θαύμα αυτό! Έτσι έρχεστε σήμερα να εξαιρέσετε από τον έλεγχο τις επιχορηγήσεις και χρηµατοδοτήσεις ΜΚΟ, οι οποίες πραγµατοποιούνται µέσω του Προγράµµατος Δηµοσίων Επενδύσεων. Θυμίζω ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η οποιαδήποτε επιχορήγηση προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προαπαιτεί, μεταξύ άλλων στοιχειωδών και αυτονόητων, την γνωστοποίηση των ονομάτων των διοικούντων τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα.

Θα αναρωτηθείτε: μα χρειαζόταν νόμος για να δηλώνει η ΜΚΟ ποια είναι η πραγματική διοίκηση της; Κι όμως, δυστυχώς αυτό δεν συνέβαινε. Κι όχι βέβαια για λόγους «επιτάχυνσης των επενδύσεων». Το  επιχείρημα αυτό του αρμόδιου υφυπουργού κ. Βιρβιδάκη στην Επιτροπή είναι απλά στον αέρα! Και θα σας φέρω ακριβώς ένα παράδειγμα μιας ΜΚΟ-«μαϊμού» που είναι ανάδοχος έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται για το γηροκομείο (!) με την επωνυμία «ΝΟΣΤΟΣ», το οποίο είναι δηλωμένο κύριε Υπουργέ ως ΜΚΟ στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να εισπράττει από διάφορα προγράμματα κατά του ρατσισμού, υπέρ των δήμων κτλ… Κι εσείς όχι μόνο δεν έχετε ελέγξει μέχρι τώρα ποιες είναι οι δηλωμένες δραστηριότητες του στην Εφορία αλλά αγνοείτε ακόμα και τα πρόσωπα που το διοικούν!

Τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν κατά την συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης μου αποδείχθηκε με έγγραφα πως μέχρι τότε η συγκεκριμένη ΜΚΟ εμφανιζόταν άλλοτε με πρόεδρο έναν κ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ (αντιδήμαρχο Κορυδαλλού και γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) και αλλού με πρόεδρο διαφορετικό πρόσωπο! Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι μόνο κατά τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη οργάνωση – γηροκομείο με την επωνυμία ΝΟΣΤΟΣ έχει λάβει κρατικές χρηματοδοτήσεις ύψους αρκετών εκατομμυρίων Ευρώ…

Η περίπτωση αυτή λοιπόν, και σας ανέφερα ενδεικτικά μόνο μια οργάνωση - μαγική εικόνα, μας δείχνει πόσο απαραίτητος είναι ο έλεγχος από το κράτος βασικών δεδομένων της κάθε ΜΚΟ πριν αυτή χρηματοδοτηθεί. Εσείς όμως έρχεστε να αναιρέσετε εαυτούς και να κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν πρόκειται να συναινέσουμε ποτέ στην θεσμοθέτηση της αδιαφάνειας.

Για αυτό και θα καταψηφίζουμε κάθε τέτοια απόπειρα εκ μέρους της Συγκυβέρνησης».

Σχόλια