Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Ρυθμίσεις με το μαχαίρι στο λαιμό ...


Από ιερά εξέταση θα περνά η Εφορία του πολίτες, προτού τους εντάξει στις νέες ρυθμίσεις (παγία με 12-24 δόσεις και ύστατη με 48-100 δόσεις) ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις οποίες θα πληρώνουν με το μαχαίρι στον λαιμό! Ανά πάσα στιγμή η Εφορία θα μπορεί να τους πετάξει έξω και να απαιτήσει να αποπληρωθεί εφάπαξ όλο το ποσό του χρέους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις σχετικές εγκυκλίους που δημοσιοποιήθηκαν χθες, η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται υποχρεωτικά με....
ηλεκτρονικό τρόπο και ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό του, δίνοντας ταυτόχρονα στην τράπεζα πάγια εντολή εξόφλησης της μηνιαίας δόσης.

Η εγκύκλιος αναφέρει ακόμη ότι θα πρέπει να δηλωθεί το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων. Ο οφειλέτης θα πρέπει να υποβάλει με ηλεκτρονικό τρόπο ή ταχυδρομικά στην Εφορία:
-το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του,
-επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής,
-τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN),
-οχήματα των οποίων έχει την κυριότητα,
-τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα,
-απαιτήσεις από τρίτους.

Θα πρέπει να παρέχει και πληροφορίες για οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους.

Επίσης, για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 48 δόσεων απαιτείται:

-να αποδεικνύεται, σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής,
-οι οφειλέτες να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας,
-για ποσό βασικής οφειλής άνω των 75.000 ευρώ να προσκομίζει και βεβαίωση από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων,
-για ποσό βασικής οφειλής άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται διασφάλιση της οφειλής (προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας, εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου, εγγύηση τρίτου προσώπου κ.ά.).

Η ηλεκτρονική αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 48 δόσεων θα πρέπει να γίνει έως τις 28 Ιουλίου 2013. Η πληρωμή της πρώτης δόσης γίνεται εντός τριών (3) ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Για όσους οφειλέτες αποδείξουν πραγματική οικονομική αδυναμία ανταπόκρισης στις 48 δόσεις, υπάρχει δυνατότητα να ενταχθούν σε περισσότερες δόσεις με βάση το εισόδημά τους, οι οποίες όμως δεν μπορεί να ξεπερνούν τις 100. Η προθεσμία για την υπαγωγή στο πρόγραμμα των πολλών δόσεων λήγει στις 31/12/2013.

Ο οφειλέτης θα τίθεται αυτομάτως εκτός ρύθμισης όταν:

-δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,
-δεν καταβάλει τυχόν εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης,
-δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας και του παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,
-δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά,
-έχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση,
-δεν έχει υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία - πληροφορίες.
 Στέλιος Κράλογλου, δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.