Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

Βασίλης Καπερνάρος για την άρνηση έκδοσης του βιβλίου του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Μετά τις ανατριχιαστικές πτυχές που αποκαλύφθηκαν από το ρεπορτάζ του Κώστα Χαρδαβέλλα στην «Real News» του Μ. Σαββάτου, σχετικά με το έργο , το οποίο δεν εκδόθηκε ποτέ από τη Βουλή, ένιωσα την υποχρέωση να καταθέσω ερώτηση στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία ζητώ να γίνουν γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους το συγκεκριμένο βιβλίο παραμένει έως σήμερα στα συρτάρια των υπηρεσιών της Βουλής.

Θεωρώ απαράδεκτο, η διάθεση έργων που αποτελούν προσφορά στη μνήμη και τη γνώση του Ελληνικού λαού να εμποδίζεται από… Έλληνες.
Ποιές κρυφές σκοπιμότητες εξυπηρετούνται και ποιες πιέσεις τους οδήγησαν να εκτεθούν στην ηθική κατακραυγή; ενώ γνωρίζουν ότι, έναντι αυτής, δεν τους σώζει ούτε η υποτέλεια, ούτε η υποταγή, ούτε η δουλοπρέπεια».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΜΑ
Του Βασιλείου Καπερνάρου, Βουλευτού Β΄ Αθηνών – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Κοινοποίηση: Επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής των Ελλήνων.
*********
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας RealNews που κυκλοφόρησε το Μ.Σάββατο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ανέθεσε, με την υπ’ αρ. 2675 απόφαση του τότε Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, στον καθηγητή Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνο Φωτιάδη, τη συλλογή όλων των ντοκουμέντων, ώστε να στοιχειοθετηθεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Μάλιστα, στην παράγραφο 4 της ως άνω απόφασης, προβλεπόταν ότι΄΄ η απαιτούμενη δαπάνη για την έκδοση του έργου […] θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της Βουλής οικονομικού έτους 1996 ΄΄.
Όταν το 1999 ο συγγραφέας παρέδωσε ολοκληρωμένο το 14τομο έργο του, η Βουλή αρνήθηκε να το εκδώσει επικαλούμενη το μέγεθός του. Ακόμα όμως και όταν ο συγγραφέας περιόρισε τους τόμους σε έναν ( 1 ), η Βουλή, δια της επιστημονικής Επιτροπής αξιολόγησης και παραλαβής του έργου, που είχε ορίσει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, αρνήθηκε εκ νέου να το κυκλοφορήσει θέτοντας προϋπόθεση προς τούτο΄΄ να παραγραφεί ο πρόλογος που υπογράφει ο Αλί Ερτέμ ΄΄, οΤούρκοςκοινωνιολόγος και ιδρυτής του συλλόγου << Ενάντια στις γενοκτονίες >>, το προλογικό σημείωμα του οποίου τιτλοφορείτο ΄΄ Να αναγνωρίσετε τη γενοκτονία! ΄΄.
Κατόπιν αυτών, το βιβλίο κυκλοφόρησε, με προσωπική δαπάνη του συγγραφέα, σε ελάχιστα αντίτυπα, με αποτέλεσμα να μην γνωστοποιηθούν ποτέ τα ντοκουμέντα εκείνα που αποδεικνύουντη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους κεμαλικούς την περίοδο 1916 – 1923, όπως αναγνώρισε η Ολομέλεια της Βουλής στην ΞΘ συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου 1994, ορίζοντας την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης.
Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής διευθύνει και συντονίζει το σύνολο των υπηρεσιών της Βουλής.
Επειδή, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής ανατέθηκε στον καθηγητή Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνο Φωτιάδη, η συλλογή όλων των ντοκουμέντων, που αποδεικνύουν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 161 παρ. 4 εδ. β του Κανονισμού της Βουλής, στις αρμοδιότητες του Επιστημονικού συμβουλίου υπάγεται η εποπτεία της βιβλιογραφικής ενημέρωσης της βιβλιοθήκης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΕΡΩΤΩ
  1. Για ποιους λόγους έγιναν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, τόσο ως προς τον περιορισμό του, αρχικώς, 14τομου έργου, όσο και ως προς την παραγραφεί του προλόγου του Αλί Ερτέμ.
  2. Για ποιους συγκεκριμένους λόγους το Ελληνικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να εκδώσει το εν λόγω βιβλίο, σε αντίθεση με την ως άνω υπ’ αρ. πρωτ. 2675/20ης Μαΐου 1996 απόφαση του τότε Προέδρου της Βουλής.
  3. Ποιο το ακριβές ποσό δαπάνης για την έκδοσητου έργου το οποίο, σύμφωνα με την ως άνω παρ. 4 της υπ’ αρ. 2675 απόφασης, βάρυνε τον προϋπολογισμό της Βουλής για το οικονομικό έτος 1996.
  4. Αν, τελικώς, δαπανήθηκε το προϋπολογισθέν ποσό.
  5. Πότε, και αν, προτίθεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αξιοποιήσει το ως άνω έργο για την Γενοκτονία των Ποντίων εκδίδοντάς το.

Αθήνα, 09.05.2013

Ο Ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος Καπερνάρος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.