Φυλακή και κατασχέσεις για τα χρέη στο Δημόσιο

Στη φυλακή, χωρίς δυνατότητα αναστολής ή εξαγοράς της ποινής τους, θα οδηγούνται όσοι καταδικάζονται για υψηλή φοροδιαφυγή και αρνούνται να εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής εφάπαξ ή το πολύ σε δύο δόσεις!
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης επεξεργάζονται νομοσχέδιο με το οποίο όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν, από ένα ποσό και πάνω (π.χ. 200.000 ευρώ), δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών...
για να παγώνουν την ποινική δίωξη και τη φυλάκισή τους. Κατά τη σύλληψή τους θα καλούνται να πληρώσουν κάποιο ποσό έναντι, για να παραμείνουν εκτός φυλακής έως τη δίκη. Εφόσον καταδικαστούν, θα πρέπει να εξοφλήσουν πάραυτα πρόστιμα και χρέη προς το Δημόσιο, σε διαφορετική περίπτωση θα φυλακίζονται χωρίς δυνατότητα αναστολής. Αδιευκρίνιστο παραμένει για την ώρα εάν η εξόφληση των οφειλών θα σταματά την ποινική δίωξη, καθώς έχουν αναπτυχθεί και κάποιες άλλες σκέψεις... αμερικανικής προέλευσης! Δηλαδή το να διαχωριστεί το φορολογικό από το ποινικό αδίκημα, ώστε να υποχρεούνται να εκτελέσουν την ποινή της φυλάκισής τους ακόμα και εάν πληρώσουν πρόστιμα και όφειλες.

Βάσει της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, όταν συλλαμβάνεται ένας πολίτης για φοροδιαφυγή, του απαγγέλλονται κατηγορίες, αλλά ώσπου να δικαστεί από τα αρμόδια δικαστήρια προστατεύεται από τον νόμο, εφόσον μπει σε κάποια ρύθμιση οφειλών. Είναι γνωστό επίσης η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων μπορεί να απαιτήσει πάνω από τρία χρόνια ώσπου να τελεσιδικήσουν, με αποτέλεσμα στο μεσοδιάστημα ο φοροφυγάς να μην έχει κανέναν λόγο πια να αποπληρώσει φόρους και πρόστιμα. Και όσο ο οφειλέτης πληρώνει τις δόσεις της ρύθμισης, γλυτώνει τη φυλακή και την κατάσχεση της περιουσίας του.
Η κυβέρνηση όμως φαίνεται ότι αλλάζει στάση απέναντι στους φοροφυγάδες. Σχεδιάζει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο δίωξης, ανάλογο με αυτό που ισχύει στις ΗΠΑ, αλλά και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ο φοροφυγάς που συλλαμβάνεται με υψηλά χρέη θα υποχρεώνεται να πληρώσει, άμεσα, κάποιο σημαντικό ποσό έναντι των οφειλών του και μετά τη δίκη θα καταβάλλει τα συνολικά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που θα του επιδικάζονται και προβλέπει ο νόμος.
Εφόσον ο φορολογουμένους καταδικαστεί, δεν θα έχει τη δυνατότητα να αναστείλει, μέσω έφεσης, την ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο.
Με το νέο σύστημα το Δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα της δέσμευσης όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων, με το που διαπιστωθεί η παράβαση. Τα περιουσιακά στοιχεία θα αποδεσμεύονται όταν πληρώσουν τις οφειλές τους και εφόσον αθωωθούν από το δικαστήριο.
Οι συγκεκριμένοι παραβάτες δεν μπορούν να κάνουν φορολογικούς συμβιβασμούς (καταβολή του 50% του προστίμου και προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια), ενώ δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των πάσης φύσεως ευνοϊκών κινήτρων, όπως οι δόσεις, η μείωση προστίμων και προσαυξήσεων κ.λπ.
Στέλιος Κράλογλου, Δημοκρατία

Σχόλια