ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2013

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2013.
ΛΟΥΚΑΣ ΤΖΑΝΗΣ: Eδώ είναι τα Ταμπούρια του αγώνα του Αρχιστράτηγου Καραϊσκάκη. Εδώ είναι ο ναός που ο θεός ευλόγησε τη λεβεντιά των Ελλήνων. Εδώ είναι τα ιερά χώματα που ο Θούριος του Ρήγα μετουσιώνεται σε ιστορική πράξη. Από την ναυμαχία εναντίον των περσών πριν 2.500 χρόνια, τη μάχη της ηλεκτρικής εναντίον των γερμανών , την τελευταία νικηφόρα μάχη σε ελληνικό έδαφος, το μήνυμα της θυσίας των αγώνων είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: H ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΕΙ!


 Στις 23 Απριλίου 1827 ο Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης υπέκυψε στο θανατηφόρο τραύμα του μέσα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ανήμερα της γιορτής του και τα παλικάρια που αγωνίστηκαν δίπλα του, εις ανάμνηση του αρχηγού τους, εχάρισαν την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι.
Η τελευταία κουβέντα που είπε στους συμπολεμιστές του, κατά τον Στρατηγό Μακρυγιάννη που τον επισκέφθηκε, ήταν «Εγώ πεθαίνω. Όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα». Αυτήν την κουβέντα του Αρχιστράτηγου χρειαζόμαστε ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο για να επιβιώσουμε ατομικά και εθνικά. Αυτό θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές και η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στα φετινά Καραϊσκάκεια απέδειξε ότι το παράδειγμά του το χρειαζόμαστε όλοι.
Τα ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ, η κορυφαία γιορτή σήμερα στο Κερατσίνι, είναι εκδηλώσεις, αφιερωμένες στον Αρχιστράτηγο Γεώργιο Καραϊσκάκη και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, τον μήνα Μάιο, από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε συνδιοργάνωση με τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου.
Φέτος διοργανώθηκαν την Κυριακή 19 Μαΐου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί με την τέλεση μνημόσυνου στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου και στην συνέχεια ο Δήμαρχος της πόλης, Λουκάς Τζανής, κατέθεσε στεφάνι στο παρακείμενο στρατηγείο του οπλαρχηγού στο ναό του Αγίου Νικολάου. Το απόγευμα πλήθος κόσμου κατέκλυσε το Πνευματικό και Κοινωνικό κέντρο του Ιερού Ναού που πλημμύρισε μουσικές, ύμνους και τραγούδια, σε κλίμα έντονου πατριωτισμού.
Χορωδιακά και ορχηστρικά σχήματα, καθώς και ομάδες παραδοσιακών χορών του Δήμου συμμετείχαν στην εκδήλωση και συνέβαλαν στην ανάδειξη του ελληνικού πατριωτικού πνεύματος γεμίζοντας συγκίνηση και υπερηφάνεια τους παρευρισκομένους. Εκατοντάδες συμπολίτες μας, μέσα στο όμορφο ανοιξιάτικο βράδυ, απόλαυσαν το πρόγραμμα που περιλάμβανε:
Τραγούδια από τις χορωδίες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας του 7ου και 20ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, των εκπαιδευτηρίων Στέγκα, του 3ου Γυμνασίου Κερατσινίου, του Ιερών Ναών Κερατσινίου: Αγίου Αντωνίου, Παναγίας Βλαχερνών, Αγίου Γεωργίου και από την Ορχήστρα Καλλιτεχνικού Μουσικού Συλλόγου «Ο Ποιμενικός Αυλός». Παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά των : 1ου ,6ου , 7ου ,10ου ,12ου , 15ου,16ου και 23ου Δημοτικών Σχολείων Κερατσινίου, των Συλλόγων: Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγ. Μηνάς», Ακρωτηριανοί και Θυμαιτάδαι και των Ιερών Ναών Αγίου Γεωργίου και Παναγίας Βλαχερνών.
Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Λουκάς Τζανής ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Χωρίς αμφιβολία η Επανάσταση του 1821 είναι το πιο σημαντικό εθνικό, πολιτικό και ηθικό γεγονός της Ιστορικής μας πορείας. Ξεκίνησε σαν μια απελπισμένη προσπάθεια μερικών ξυπόλητων αγνών πατριωτών, που στα στήθη τους έκαιγε όμως η φωτιά της πίστης στο Θεό και της αγάπης στην Ελευθερία.
Τα δύο βασικά στοιχεία πού συνέβαλαν στην ενότητα του λαού μας και στη νίκη ήταν:
α) η εθνική συναντίληψη του Ελληνικού λαού και β) η αυτοθυσιαστική διάθεση των αγνών Αγωνιστών πού αρπάζοντας τα όπλα κατά του τυράννου, πίστευαν βαθιά μέσα τους ότι ο Θεός κινούσε τα νήματα της Ιστορίας και Εκείνος σαν δίκαιος και πολυεύσπλαχνος δεν μπορούσε παρά να ευλογήσει τη θυσία τους για λυτρωμό.
Αν λοιπόν αναζητήσουμε το αίτιο χάρη του οποίου κατάφεραν οι Έλληνες τότε να σπάσουν τα δεσμά της επαίσχυντης τυραννίας πού για 400 ολόκληρα χρόνια τούς καταπατούσε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό ήταν «ο καρπός και της εθνικής τους ενότητας» πού διαμόρφωσε την ενιαία συνολική ψυχή του Ελληνισμού. Γι’ αυτό και κανένας δεν έλειψε από το προσκλητήριο του αγώνα.
Δεσποτάδες και παπάδες και καλόγεροι, και προύχοντες και έμποροι και κοτζαμπάσηδες και δημογέροντες και αγρότες και ναυτικοί και καραβοκύρηδες και καθένας πού μπορούσε να κρατήσει άρματα έδωσε το παρόν αψηφώντας και αυτό τον θάνατο.. Άνθρωποι απλοϊκοί ήταν, αγράμματοι, ολιγογράμματοι, περισσότεροι αγροίκοι και στερημένοι.
Σε αυτούς τους απλούς ανθρώπους ανήκει και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Αρχιστράτηγος της Ρούμελης, ο γενναίος και απτόητος αγωνιστής πού ταλαιπωρήθηκε άδικα καταδιώχθηκε λόγω της διχόνοιας σαν προδότης και πέθανε ένδοξα στη μάχη του Κερατσινίου. Αυτός πού έκρυβε μέσα στο ταλαιπωρημένο από τη φυματίωση μικρόσωμο σαρκίο του μια ψυχή σωστό ηφαίστειο. Αυτός που ο Παπαρρηγόπουλος θεωρεί τον πιο επιτελικό νου του Εικοσιένα. Αυτός πού επειδή ήταν μαυριδερός τον φωνάζανε «γύφτο», αλλά πού είχε μια ξεχωριστή λευκάδα στη ψυχή του, παρά τις γνωστές βωμολοχίες του και τα χωρατά του».
Στη συνέχεια διάβασε αποσπάσματα από τον επικήδειο που εκφωνήθηκε πάνω από τον τάφο του, λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του, από τον Γεώργιο Αινιάν, στον οποίο αναφέρονται οι κυριότερες μάχες στις οποίες ανδραγάθησε, και το τέλος του οποίου ήταν ως εξής:
«Ο θάνατος του Καραϊσκάκη δικαίως θρηνήθηκε από όλο το στρατόπεδο , απ' όλη την Ελλάδα. Και να! οι συναγωνιστές του που στενάζουν αλλά και κοιτάνε με πείσμα τα όπλα τους και άλλοι σιωπηλοί μελετάνε την εκδίκηση.
Και θα νικήσουν γιατί αυτό είναι το πεπρωμένο του Έθνους μας».
Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,
Αυτός ήταν ο Καραϊσκάκης, ένας άνθρωπος σαν και εμάς, ένας γείτονας της διπλανής πόρτας.
Ένας φίλος και πατριώτης μας που μας σκουντάει εκεί που καθόμαστε ήσυχοι και ατάραχοι μπροστά και στα τωρινά δεινά που μας επιφέρουν οι σημερινοί καταχτητές.
ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΗΘΑΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΘΕΙΑ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ !»
Δηλώσεις έκαναν ο Αντιδήμαρχος Τύπου και Πολιτικής Προστασία κ. Νίκος Οικονομάκης:
«…Μάλλον τούτο δεν απελπιζόμεθα Έλληνες, δεν πρέπει να υποδειλιάσωμεν…» Αυτά τα λόγια, από τον επικήδειο του Αρχιστράτηγου Καραϊσκάκη, που με τον αγώνα του εξασφάλισε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, τα αφιερώνω στους νέους γιατί κάθε εποχή ελπίζει στους νέους της. Περιμένουμε αυτή τη δύσκολη εποχή να σηκώσουν ψηλά τη σημαία των αγώνων, να πολεμήσουν για να ξανακερδίσουν τη ζωή τους και να νικήσουν. Με τις εκδηλώσεις αυτές διατηρούμε ζωντανό το παράδειγμα του, και ελπίζουμε να αποτελέσει μίμηση γενναιότητας και θάρρους».
Καθώς και ο Αντιδήμαρχος παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Πέτρος Καψοκόλης:
«Τιμήσαμε σήμερα 19 Μαΐου 2013, στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, την στρατιωτική ιδιοφυία του Αρχιστράτηγου Καραϊσκάκη, τον απαράμιλλο πατριωτισμό του και την αυταπάρνηση για την πατρίδα του. Αυτές οι αξίες είναι το φωτεινό παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι μετέπειτα γενεές, για μια καλύτερη Ελλάδα , για μια Ελλάδα του Πολιτισμού και της ελευθερίας. Οι καλύτεροι πρεσβευτές αυτών είναι τα παιδιά μαζί με τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα. Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έχει σαν φωτεινό παράδειγμα ήρωες όπως ο Αρχιστράτηγος Καραϊσκάκης».

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους :
Ο Δήμαρχος κ Λουκάς Τζανής, οι βουλευτές της Β΄ Πειραιά, κ. Γιάννης Τραγάκης και κ. Αναστάσιος Νεράτζης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Νίκος Οικονομάκης, κ. Πέτρος Καψοκόλης και κ. Ειρήνη Μόσχου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Αναγέννηση» κ. Ζαχαρίας Ζούπης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Αναστάσιος Βενέτης, κ. Μαρία Μαΐλη και κ. Τσοτσάνη- Δριτσάκη Σταματούλα, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κερατσινίου κ. Μαρία Μαντουβάλου και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι κ. Νίκος Πάκος και Στυλιανός Αβδελίδης, καθώς και η Κοινοτική Σύμβουλος Δραπετσώνας κ. Βάϊα Σαββοπούλου , οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Γραμματικάκης και ο Πανοσιολογιότατος Πατέρας Μαρίνος Πιτσικάλης, ο Πρόεδρος Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων κ. Γιάννης Μαρωνίτης, ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Πέτσας, οι πρώην Γενικοί Γραμματείς του Δήμου κ. Νίκος Αθανασάκος, κ. Δημήτρης Αχούδιας και κ. Δημήτρης Ευγενίου, ο Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Ευτύχης Καστρινάκης, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της σχολικής κοινότητας, Πρόεδροι εθνικοτοπικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, και πολλοί ιερείς.

Σχόλια