O τρόπος με τον οποίο η Γερμανία ΔΝΤ αντιμετώπισαν την Κύπρο, είναι σαν να πυροβολείς περιστέρι με ατομική βόμβα

O τρόπος με τον οποίο η Γερμανία και το ΔΝΤ αντιμετώπισαν την Κύπρο...είναι σαν να πυροβολείς περιστέρι με ατομική βόμβα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, σημειώνoντας ότι κατέστρεψαν ένα οικονομικό σύστημα που λειτουργούσε.

 
Καταθέτοντας στη διερευνητική επιτροπή που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της για τις συνθήκες που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση της μεγαλονήσου,
ο Χρήστος Πατσαλίδης χαρακτήρισε επίσης τους διεθνείς δανειστές «δυνάμεις κατοχής», που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο κ. Πατσαλίδης, που συμμετείχε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ανέφερε μάλιστα ότι πρόκειται για μια «αδυσώπητη» ομάδα τεχνοκρατών που επέβαλε ιδιαίτερα σκληρή δημοσιονομική ποινή στην Κύπρο.
«Με την επιβολή της Γερμανίας και του ΔΝΤ ... πυροβόλησαν το περιστέρι με ατομική βόμβα» είπε.
Ερωτηθείς το εάν η επιβολή ζημιών στους καταθέτες είναι συμβατή με τα ατομικά τους δικαιώματα, ο κ. Πατσαλίδης απάντησε: «Όταν έχεις να κάνεις με δυνάμεις κατοχής, δεν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα».
Παράλληλα, παραδέχθηκε πως η Κύπρος έχει τις αδυναμίες της, όπως είπε, πρόσθεσε όμως πως «το μέγεθος της τιμωρίας είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθος του προβλήματος».
 
Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά της Κύπρου, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως με τη λήξη της θητείας του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, το Φεβρουάριο 2008, υπήρχαν δημοσιονομικά πλεονάσματα 0,9%.
Το 2009 επί προεδρίας Χριστόφια άρχισε η κατρακύλα, όπως είπε, και το πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμα 6%, το 2010 το έλλειμμα ήταν 5,3% , το 2011 6% και το 2012 ήταν 5,2%.
Ο κ. Πατσαλίδης, ο οποίος κλήθηκε στην Επιτροπή ως πρώτος μάρτυρας, υποστήριξε ότι είχαν υποβληθεί πάμπολλες προτάσεις στην κυβέρνηση Χριστόφια για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ότι μόνο το 2010 λήφθηκαν μέτρα για περιορισμό των δαπανών.
Για την Τρόικα ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι από την πρώτη συνάντηση, το καλοκαίρι του 2012, σχημάτισε την εντύπωση ότι επρόκειτο για «άτεγκτη τεχνοκρατική ομάδα, η οποία διαφοροποιείτο ελάχιστα από τις θέσεις της».
Αναφερομενος στο γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα ΛΑΙΚΗ κατέφυγε στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- ΕLA -, αποκάλυψε ότι «το θέμα αυτό επικρέματο ως δαμόκλειος σπάθη στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Σχόλια