Τέρενς Κουίκ:ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗN ΚΑΒΑΛΑ...

... ΕΣΤΑΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡAIΤEΡΩ. ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ»
Την υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας αλλά και των Κέντρων Υγείας Ελευθερούπολης, Πρίνου-Θάσου και Χρυσούπολης, ως άμεσο απότοκο των επιλογών της μνημονιακής τρικομματικής συγκυβέρνησης των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ο Βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου, η οποία και προωθήθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από τον Πολιτευτή Καβάλας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργο Τσακίρη, «λόγω της υποστελέχωσης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ουσιαστικά και λειτουργικά προβλήματα, αναμένεται να αντιμετωπίσουν το Ρευματολογικό, το Ακτινολογικό, τα Α’ και Β’ Παθολογικά Τμήματα, το Ωτορινολαρυγγολογικό αλλά και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το σύνολο δηλαδή σχεδόν των κλινικών του Νοσοκομείου!»

Ελλείψεις όμως σε μέσα αλλά και προσωπικό, παρουσιάζουν και τα Κέντρα Υγείας Ελευθερούπολης, Πρίνου-Θάσου και Χρυσούπολης. Όπως αποκαλύπτει ο Ιατρικός Σύλλογος:

«Το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης δε διαθέτει Βιοπαθολόγο, ενώ το Κέντρο Υγείας Πρίνου-Θάσου δε διαθέτει ούτε Βιοπαθολόγο, ούτε Ακτινολόγο, ενώ η έλλειψη οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων σε συνδυασμό με την παλαιότητα των διαθέσιμων ασθενοφόρων θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τη διακομιδή των επειγόντων περιστατικών και κατ΄ επέκταση τη ζωή των κατοίκων των Δήμων Παγγαίου, Θάσου και Νέστου».

«Με ποιο τρόπο θα καλύψετε τι ανάγκες σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και του υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση που δεν λάβει τα προσήκοντα μέτρα, παραβιάζει το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.

«Με τις ζωές μας δεν μπορεί να παίζει κανένας Λυκουρέντζος και καμία μνημονιακή κυβέρνηση και κανένας Τόμσεν», προσθέτει ο Τέρενς Κουίκ.

Σημειώνεται ότι η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου απεστάλη και στην Εισαγγελία Καβάλας για τα περαιτέρω.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΘΕΜΑ: ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

κ. Υπουργέ,

Σας μεταφέρω άνευ περαιτέρω σχολίων, την κραυγή απόγνωσης του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, που με επιστολή του προς το πρόσωπό σας, διαμαρτύρεται εντόνως για την τραγική υποβάθμιση των Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή του.

Στην επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου, η οποία και προωθήθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τον Πολιτευτή Καβάλας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργο Τσακίρη, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας κάνουμε γνωστά ορισμένα «επείγοντα» προβλήματα του Γ.Ν.Καβάλας, τα οποία επιβάλλουν την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου σας, προκειμένου το Νοσοκομείο μας να συνεχίσει να προσφέρει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του, τόσο στους κατοίκους και επισκέπτες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όσο και των γύρω περιοχών (Δράμα, Ξάνθη).
Πιο συγκεκριμένα, επείγουσας σημασίας προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παρακάτω τμήματα του Γ.Ν.Καβάλας.
1.ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Η παραίτηση του Επιστημονικού Υπεύθυνου του Ρευματολογικού Τμήματος οδηγεί στην επιστημονική και ουσιαστική αποψίλωση του συγκεκριμένου Τμήματος, που «εξυπηρετεί» ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη). Ο συνάδελφος Ρευματολόγος (Επιμελητής Β΄) που θα παραμείνει στη Τμήμα, θα πρέπει με υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις-ανάγκες του Τμήματος: νοσηλεία ρευματολογικών ασθενών, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα περιστατικά στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) και/η στα διάφορα τμήματα του Νοσοκομείου.
Σημειώνουμε, ότι το Ρευματολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας είναι μαζί με το αντίστοιχο του Νοσοκομείου «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» της Θεσσαλονίκης, τα μοναδικά οργανωμένα Ρευματολογικά Τμήματα που λειτουργούν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη).

Επίσης, θα είμαστε ΟΛΟΙ υπόλογοι απέναντι στους Ρευματολογικούς ασθενείς της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής εάν η “ολιγωρία μας” οδηγήσει στο κλείσιμο του Ρευματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου μας.
2.ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Η επικείμενη συνταξιοδότηση συναδέλφου (Διευθυντή ΕΣΥ), θα δημιουργήσει σημαντικά και ουσιαστικά λειτουργικά προβλήματα στο Ορθοπεδικό Τμήμα του Νοσοκομείου, που εκτός από τις προγραμματισμένες ορθοπεδικές επεμβάσεις και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, πραγματοποιεί περί τις 250-300 επείγουσες ορθοπεδικές επεμβάσεις σε ώρες εφημερίας, αργίες και Σαββατοκύριακα, σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως εξετασθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών(ΤΕΠ).
Όλες οι προαναφερθείσες ιατρικές πράξεις θα πρέπει-μελλοντικά- να πραγματοποιηθούν από τους εναπομείναντες 4(τέσσερις) συναδέλφους (2 Διευθυντές ΕΣΥ, 2 Επιμελητές).
3.ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Η πρόσφατη συνταξιοδότηση 2(δύο) Ακτινολόγων-Διευθυντών ΕΣΥ που υπηρετούσαν στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας, οδήγησε σε υπερβολικό φόρτο εργασίας, τόσο των συναδέλφων μας (2 Διευθυντές ΕΣΥ, 2 Επιμελήτριες) , όσο και του υπόλοιπου προσωπικού (Τεχνολόγοι) του Τμήματος: «Κλασική» Ακτινολογία (ακτινογραφίες, διαβάσεις κοκ), Υπέρηχοι, Doppler, Triplex, Αξονικός Τομογράφος, Μαστογράφος, DEXA κ.α.
Θυμίζουμε, ότι εκκρεμεί η κάλυψη μιας κενής οργανικής θέσης- από παλαιότερη συνταξιοδότηση συναδέλφου-,με εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4057/2012, άρθρο 9 παρ. 34.
Σημειώνουμε επίσης, ότι επίκειται στο άμεσο μέλλον η έναρξη λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο μας. Για το σκοπό αυτό γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, τόσο από διοικητικής (διαμόρφωση χώρου κ.α.), όσο και από επιστημονικής (εκπαίδευση προσωπικού) πλευράς.
4.Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Τα δύο Παθολογικά Τμήματα του Νοσοκομείου μας αντιμετωπίζουν τα παθολογικά περιστατικά(επείγοντα και χρόνια) των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αλλά και μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Επιπρόσθετα καλύπτουν-από παθολογικής άποψης-τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο μας, δυναμικότητας 420 κλινών.
Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται από 4 (τέσσερεις) (!) «οργανικά» τοποθετημένους συναδέλφους:

Α΄ Παθολογικό Τμήμα: 3 συνάδελφοι (1 Διευθύντρια ΕΣΥ, 2 Επιμελητές)

Β΄ Παθολογικό Τμήμα: 1 συνάδελφος (1 Διευθύντρια ΕΣΥ).

5.ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Στο Τμήμα αυτό, που στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα στελέχωσης, υπηρετούν σήμερα 3(τρεις) Επιμελητές Β΄ (2 οργανικά τοποθετημένοι, 1 Επικουρικός).
Σε 2(δύο μήνες) λήγει η θητεία του Επικουρικού Γιατρού, οπότε η εφημέρευση του Τμήματος καθ΄ όλη τη διάρκεια του μήνα και η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών της συγκεκριμένης ειδικότητας, τίθεται σε κίνδυνο.
6.ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ(ΤΕΠ)
Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων (Διοίκηση, Ιατρικό προσωπικό, Νοσηλευτικό προσωπικό) δεν κατορθώσαμε στα τρία περίπου χρόνια λειτουργίας του Νέου Νοσοκομείου Καβάλας να οργανώσουμε αυτό το Τμήμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες αναμονές και οι συνακόλουθες διαμαρτυρίες των ασθενών και/η των συγγενών τους. Κυρίαρχη αιτία αποτελεί η έλλειψη

-Νοσηλευτικού προσωπικού
-Τραυματιοφορέων
-Ιατρικού προσωπικού
Εάν δεν προσληφθούν συνάδελφοι(Παθολόγοι, Χειρουργοί, Ορθοπεδικοί, Καρδιολόγοι κ.α.) αποκλειστικά για το ΤΕΠ, όπως προβλέπει άλλωστε και η σχετική νομοθεσία(Νόμος 2889/2001, άρθρο 6, παρ. 5), το «περιφερειακού» χαρακτήρα Νοσοκομείο μας θα υστερεί διαχρονικά στην οργάνωση του συγκεκριμένου Τμήματος.
7.ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΠΡΙΝΟΥ-ΘΑΣΟΥ, ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
Οι συχνές επισκέψεις Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας στα 3(τρία) Κέντρα Υγείας, μας δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια τις ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, αλλά και τις ελλείψεις σε μέσα(π.χ. σε ασθενοφόρα).

-Το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης δε διαθέτει Βιοπαθολόγο, ενώ το Κέντρο Υγείας Πρίνου-Θάσου δε διαθέτει ούτε Βιοπαθολόγο, ούτε Ακτινολόγο.

-Οι συχνές και πολλές αποσπάσεις Παθολόγων και κυρίως Παιδιάτρων για κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου, δημιουργούν κενά στις αντίστοιχες ειδικότητες, με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες και τα παράπονα των τοπικών κοινωνιών.

-Η έλλειψη οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων σε συνδυασμό με την παλαιότητα των διαθέσιμων ασθενοφόρων θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τη διακομιδή των επειγόντων περιστατικών και κατ΄ επέκταση τη ζωή των κατοίκων των Δήμων Παγγαίου, Θάσου και Νέστου.

Κύριε Υπουργέ,

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας αναμένει άμεσα τις δικές σας συντονισμένες ενέργειες, προκειμένου να επιλυθούν όλα όσα αναλυτικά αναφέρθηκαν παραπάνω.
Επιπρόσθετα, επιθυμούμε την «άμεση τοποθέτηση Διοικητή- με αξιοκρατικές διαδικασίες-στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας».

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΡΟΚΙΔΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΕΚΜΕΖΟΓΛΟΥ»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να μην αποψιλωθεί το Ρευματολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας; Θα προβείτε στο διορισμό νέου Επιστημονικού Υπευθύνου του προαναφερόμενου Τμήματος;

2.Πώς είναι δυνατόν 4 μόνο Ορθοπεδικοί να πραγματοποιήσουν τις 250-300 επείγουσες προγραμματισμένες επεμβάσεις σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως εξετασθεί στο ΤΕΠ; Σχεδιάζετε να προσλάβετε άτομα της εν λόγω ειδικότητας;

3.Με ποιο τρόπο προτίθεστε να καλύψετε την κενή οργανική θέση του Ακτινολογικού Τμήματος;

4.Σκοπεύετε να προσλάβετε επιπλέον προσωπικό για τα Α’ και Β’ Παθολογικά Τμήματα;

5.Θα προβείτε στην πρόσληψη Επικουρικού Ιατρού Ωτορινολαρυγγολόγου άμα τη λήξη της θητείας του προηγούμενου;

6.Με ποιο τρόπο θα καλύψετε τις ανάγκες σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών;

7.Πώς θα καλύψετε τα κενά στα Κ.Υ. Ελευθερούπολης, Πρίνου-Θάσου και Χρυσούπολης;

8.Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα:

α. Είστε έτοιμος να αναλάβετε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις αποφάσεις σας, λόγω των θανάτων που θα οφείλονται στη μειωμένη παροχή υγείας;

β. Κατανοείτε ότι παραβιάζετε το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος στο οποίο αναφέρεται ότι «το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων»;



Ο Ερωτών Βουλευτής



Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ










Σχόλια