Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Οι φορολογικοί παράδεισοι.. της Deutsche Bank που δεν κουρεύτηκε

To ενδιαφέρον των γερμανικών μέσων ενημέρωσης επικεντρώνεται καταρχήν στο ρόλο της Deutsche Bank
Μπορεί οι λίστες να περιλαμβάνουν τα ονόματα εκατοντάδων Γερμανών πολιτών, ωστόσο το ενδιαφέρον των γερμανικών μέσων ενημέρωσης επικεντρώνεται καταρχήν στο ρόλο της Deutsche Bank (DB).
Γιατί όπως αποκαλύπτουν η Süddeutsche Zeitung (SZ) και το NDR που συμμετείχαν στην έρευνα-μαμούθ από γερμανικής πλευράς, η γερμανική τράπεζα φαίνεται πως είναι υπερδραστήρια στον τομέα της υπεράκτιας οικονομίας. Σύμφωνα με τις έρευνες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης μόνον μέσω του υποκαταστήματός της στη Σιγκαπούρη, η DB ίδρυσε για λογαριασμό πελατών της περισσότερες από 300 εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους, ως επί το πλείστον, στις Παρθένους Νήσους. Η τράπεζα δεν θέλησε να αποκαλύψει σε ποιους ανήκουν οι εταιρίες αυτές και ποια ακριβώς είναι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αναφέρει η SZ.
Αυστηρή κριτική στα επιχειρηματικά αυτά μοντέλα άσκησε ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων για οικονομικά ζητήματα Γκέρχαρντ Σικ. Οι πιθανότητες να αξιοποιούνται τα κέντρα αυτά «για παράνομες δραστηριότητες», είναι «πολύ μεγάλες», είπε προς την SZ.
Εκπρόσωπος της τράπεζας πάντως απέρριψε τις κατηγορίες τονίζοντας ότι η DB δεν προσφέρει συμβουλές για θέματα φορολογίας ή ίδρυσης εταιριών σε φορολογικούς παραδείσους. «Η Ντόιτσε Μπανκ έχει λάβει μέτρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της τράπεζας για σκοπούς που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος», όπως ανέφερε. SZ / Spiegel.de / Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.