Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

«Όχι στον φαύλο κύκλο της υπερβολικής λιτότητας»

Συνάντηση του γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ με τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD. Στο ναδίρ της δημοτικότητάς τους, οι δύο πολιτικοί ασκούνται στην αλληλεγγύη και στην επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης με ενέσεις ανάπτυξης.
Δεν θα μπορούσε να βρεθεί χειρότερη στιγμή για την επίσκεψη, την πρώτη στο αξίωμα του γερμανού υποψηφίου καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών Πεερ Στάινμπρουκ στο Παρίσι.
Ο Στάινμπρουκ, στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας του σε Λονδίνο, Αθήνα και Βρυξέλλες, είχε συνομιλίες το πρωί στην γαλλική πρωτεύουσα με τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό και στη συνέχεια τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Και οι δύο πολιτικοί αντιμετωπίζουν για διαφορετικούς λόγους μεγάλη πτώση της δημοτικότητάς τους.
Στο ναδίρ
Στάινμπρουκ: ο φαύλος κύκλος της υπερβολικής λιτότηταςΣτάινμπρουκ: ο φαύλος κύκλος της υπερβολικής λιτότητας
Στόχος του γερμανού υποψηφίου ήταν να συζητήσει ανοιχτά και με ειλικρίνεια με τον συνομιλητή για την κρίση στην ευρωζώνη, κυρίως μετά τη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος. Σύμβουλος του γάλλου προέδρου ανέφερε ότι οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν εκτενώς απόψεις σε ευρωπαϊκά θέματα και έθιξαν «σε γενικές γραμμές» τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, στις 22 Σεπτεμβρίου. Όμως η ημερομηνία των εκλογών πλησιάζει και σύμφωνα με χθεσινές δημοσκοπήσεις πέφτει συνεχώς το ποσοστό αποδοχής του Στάινμπρουκ. Μόνο ένα 37% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε στην επόμενη κυβέρνηση να ηγείται το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Με αυτά τα ποσοστά ο Στάινμπρουκ είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακόψει την Άγκελα Μέρκελ στο δρόμο για μια τρίτη τετραετία στην καγκελαρία. Θεωρείται ότι είναι πλέον ζήτημα χρόνου, πότε θα αρχίσουν να αμφιβάλουν ανοιχτά για την υποψηφιότητα του και οι κομματικοί σύντροφοι που μέχρι τώρα τον στήριξαν με αξιοπρόσεκτη ενότητα.
Ο γάλλος πρόεδρος δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Η αποδοχή του παραιτηθέντα υπουργού Προϋπολογισμού ότι διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό αλλά και οι αποκαλύψεις ότι στενός του φίλος και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας έχει μετοχές σε εξωχώρια εταιρεία επέφεραν ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία του. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση μόνο το 27% των Γάλλων πιστεύει ότι ο Ολάντ μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας. Είναι και το χειρότερο ποσοστό που καταγράφεται σε δημοσκόπηση ενός γάλλου προέδρου μετά από 11 μήνες στην εξουσία.
«Λιτότητα, αλλά σε ποια δόση»
Γεύση «εξουσίας» στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά με χαμηλή δημοτικότητα στη Γερμανία Γεύση «εξουσίας» στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά με χαμηλή δημοτικότητα στη Γερμανία
Παρά την απογοητευτική εικόνα των δύο πολιτικών στο «κελάρι» της λαϊκής αποδοχής, στις συνομιλίες τους δεν καταγράφηκε κλίμα απαισιοδοξίας ή ηττοπάθειας. Και οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι είναι αντίθετοι με την αυστηρή εκδοχή της δημοσιονομικής λιτότητας που στραγγαλίζει την ανάπτυξη σε πολλές χώρες. «Κανένας από του δυο μας δεν είναι αντίθετος με την αναγκαιότητα ισοσκελισμένων προϋπολογισμένων, το ερώτημα είναι σε ποια δόση» είπε ο Στάινμπρουκ χαρακτηριστικά. «Υπερβολική λιτότητα οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο μείωσης της ανάπτυξης, αύξησης της ανεργίας και νέα μέτρα λιτότητας». Επίσης υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία του Ολάντ εγκρίθηκε το σύμφωνο ανάπτυξης, το οποίο όμως ελάχιστα εφαρμόστηκε.
Διαφορά απόψεων καταγράφηκε στο θέμα της κοινής ανάληψης χρεών. «Μπορώ να φανταστώ ότι μεσοπρόθεσμα θα ξεκινήσει διαδικασία προς μια συντονισμένη κοινή ανάληψη χρεών, αφού όμως πρώτα οι χώρες εφαρμόσουν τα υπεσχημένα και δώσουν ώθηση στις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Στάινμπρουκ. Ιδιαίτερα για τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία ο Στάινμπρουκ είπε πως ο Ολάντ κάθε άλλο παρά ωραιοποιεί την κατάσταση. «Ο πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της χώρας, από την αποβιομηχανοποίηση, τον αφανισμό της μεσαίας τάξης μέχρι την αποκέντρωση και την καλύτερη επαγγελματική κατάρτιση» υπογράμμισε. «Το θέμα είναι να τις εφαρμόσει σπάζοντας την αντίσταση της κάστας των συντεχνιών», πρόσθεσε ο υποψήφιος καγκελάριος.Dpa / afp / reuters / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.