Λίνεν "Η χώρα προδόθηκε από τους πλούσιους και τους πολιτικούς"

Μισό χρόνο κάθησε ο Έβαλντ Λίνεν προπονητής της ΑΕΚ πριν απολυθεί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, σημειώνει γερμανική εφημερίδα. Ματς ζωής το αποψινό. Θα υποβιβαστεί η ομάδα;
Συνέντευξη «έξω από τα δόντια» δίνει ο Έβαλντ Λίνεν στις αθλητικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung λίγες μέρες μετά την λύση του συμβολαίου του με την ΑΕΚ.
Περιγράφει την κατάσταση στην ομάδα όταν την παρέλαβε, τις προσπάθειες που κατέβαλε για να μην υποβιβαστεί, την δεινή οικονομική της κατάσταση, τα επεισόδια και αφήνει υπόνοιες για στημένα παιγνίδια.
«Τους πιάνουν από το λαιμό»
Ο Λίνεν σε συνέντευξη τύπου
Ο σύλλογος καταληστεύτηκε για χρόνια από πρώην υπεύθυνους, μόνο ο Ψωμιάδης χρωστά 70 δις ευρώ (…) δεν διαθέτω αποδείξεις για μεμονωμένες περιπτώσεις. Αλλά υπήρχαν πάντα ισχυρές ενδείξεις ότι οι υπεύθυνοι πλούτισαν από μεταγραφές» λέει ο Λίνεν. « Η κρίση του ελληνικού ποδόσφαιρου έχει ακριβώς τις ίδιες αιτίες με την δημοσιονομική κρίση. Αυτή η χώρα προδόθηκε από τους πλούσιους και τους πολιτικούς που επέτρεψαν την κρίση ή την εκμεταλλεύτηκαν. Ήδη πριν από 9 χρόνια χαρίστηκαν σε ορισμένους συλλόγους το 90% των φορολογικών χρεών. Μόνο από την ΑΕΚ το κράτος έχασε γύρω στα 100 εκ.ευρώ». Σε άλλο σημείο ο Έβαλντ Λίνεν υπολογίζει σε 18 εκα, ευρώ τα χρέη της ΑΕΚ, τα οποία δεν μπορεί να καταβάλει διότι τα έσοδα από τα εισιτήρια τις διαφημίσεις και τα τηλεοπτικά δικαιώματα δεν φτάνουν. «Όπως κι άλλοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, ζήτησε και η ΑΕΚ περισσότερο χρόνο για να τα επιστρέψει αλλά δεν δέχθηκε η τρόικα. Γι αυτό και οι Έλληνες είναι οργισμένοι με την Ευρώπη και την Μέρκελ, διότι αισθάνονται να τους πιάνουν από το λαιμό».
«Ομάδα ίσον πατρίδα»
Δύσκολο να είσαι προπονητής στην Ελλάδα...
Ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ περιγράφει πώς η ομάδα έχασε το προβάδισμα 4 με 5 πόντων στα τελευταία παιγνίδια από ομάδες που ήταν πίσω στη βαθμολογία. «Αυτό μας βάζει σε περίσκεψη (…) γεγονός είναι ότι στο παρελθόν υπήρξαν αποδεδειγμένα στημένα παγνίδια σε όλες τις κατηγορίες που οδήγησαν σε μαζικές συλλήψεις προέδρων των ομάδων». Για τη βία ο Λίνεν λέει ότι πηγάζει από την απογοήτευση των οπαδών μιας μεγάλη ομάδας που έπαιζε συχνά στο εξωτερικό. «Και για την ΑΕΚ ισχύει μια κοσμοθεωρία που λέει ότι πολλοί άνθρωποι, αριστεροί, κοινωνικά κατατρεγμένοι, βλέπουν την ομάδα σαν πατρίδα. Ήθελαν ασκώντας πίεση να αυξήσουν την απόδοση των παικτών και να ταρακουνήσουν την ομάδα». Για τον διάδοχό του τον Τραϊανό Δέλλα λέει ότι έζησε αμέσως μόλις ανέλαβε αυτό που έμελε να συμβεί. Καθώς καθόταν στα γραφεία της ομάδας για να λύσει το συμβόλαιό του, εισέβαλαν 50 οπαδοί τη ΑΕΚ και εκτόξευσαν απειλές στον Τραϊανό Δέλλα και στους παίκτες σε περίπτωση που δεν κερδίσουν στο επόμενο παιγνίδι και ζήτησαν από τον τεχνικό και τους βοηθούς του να εξαφανιστούν με το επιχείρημα ότι διατηρούν δήθεν επαφές με παλαιά στελέχη.
Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου, Deutsche Welle

Σχόλια