Κρύβονται οι υπουργοί από τη Βουλή

Μπορεί η κυβέρνηση να στέλνει «Ράμπο» επιθεωρητές για να κάνουν εφόδους ώστε να εντοπίσουν τους κοπανατζήδες δημοσίους υπαλλήλους, όμως την ίδια ώρα υπουργοί κάνουν συστηματικά κοπάνες από τη Βουλή. Οι απουσίες, που στην ουσία απαξιώνουν τόσο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο όσο και τη Βουλή, συνεχίζονται και πλέον υπάρχει θεσμικό πρόβλημα.
Οπως χαρακτηριστικά τόνιζε παλαιός κοινοβουλευτικός, από τη μια έρχονται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργούν επί της ουσίας το νομοθετικό μας έργο και, από την άλλη, υπουργοί είναι εξαφανισμένοι. Αυτό σημαίνει ότι κάπου μπάζει η Κοινοβουλευτική μας δημοκρατία.

Ενόχληση Μαξίμου
Το Μαξίμου, το οποίο και στο παρελθόν, όπως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», έχει ενημερωθεί για την κατάσταση από τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, δεν κρύβει την ενόχλησή του από τη συμπεριφορά υπουργών που κρύβονται στην κυριολεξία, καθώς λίγοι είναι εκείνοι που δίνουν μάχες είτε στη Βουλή είτε στα μέσα ενημέρωσης. Απλώς οι περισσότεροι από αυτούς επιλέγουν το παιχνιδάκι είτε των διαρροών θεμάτων, ώστε να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση, είτε τις... κάρτες κύκλων τους (!) που διανέμονται στα κανάλια. Αυτή η κατάσταση παρατηρήθηκε και χθες στο Κοινοβούλιο, καθώς από τις 11 επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη συζητήθηκαν μόλις δύο! Η μία αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και η άλλη αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού.
Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του Δ' αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος δήλωσε: «Η εικόνα δεν τιμά ούτε την κυβέρνηση ούτε και τη λειτουργία μας». Πάντως, και το προεδρείο της Βουλής δεν θεωρείται άμοιρο ευθυνών (κι ας προσπαθεί να τις αποποιηθεί), καθώς επιτρέπει να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε αποκαλύψει, από τις 28 Ιουνίου, οπότε και τελέστηκε η ορκωμοσία της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, οι βουλευτές έχουν καταθέσει πάνω από 1.200 επίκαιρες ερωτήσεις, τις οποίες θεωρητικά οι υπουργοί έπρεπε να απαντήσουν προφορικά, τετ α τετ με τον ερωτώντα βουλευτή από την αίθουσα της Ολομέλειας.
Ούτε οι μισές
Ωστόσο τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, αφού περισσότερες από τις μισές δεν απαντήθηκαν ποτέ και μπήκαν στο αρχείο. Συγκεκριμένα, κάτι παραπάνω από 500 έχουν απαντηθεί, με τις υπόλοιπες να ακυρώνονται. Συνηθέστερη αιτία; «Κώλυμα υπουργού», όπως επαναλαμβάνει μονότονα κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή (ημέρες συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων) ο εκάστοτε προεδρεύων.
Οι βουλευτές είναι στα κάγκελα από αυτήν τη συμπεριφορά, αν και δεν είναι και οι ίδιοι άμοιροι των ευθυνών τους, καθώς και εκείνοι πολλές φορές με τις απουσίες τους από συνεδριάσεις έχουν λειτουργήσει προς την ίδια εικόνα απαξίωσης του Κοινοβουλίου.
Οι συνεπείς
Στον αντίποδα, υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις υπουργών, οι οποίοι είναι συνεπείς ως προς την παρουσία τους στη Βουλή, όπως οι Αθ. Τσαυτάρης, Νίκος Δένδιας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Αντώνης Ρουπακιώτης.
Νίκος Ελευθερόγλου, δημοκρατία

Σχόλια