Ρε γαϊδούρια...αυτά δεν τα βλέπετε...

Γιαννης Ελαφρος
Την ώρα που διεξάγονταν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την αντιπροσωπεία της τρόικας (και) για το μέλλον του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ, το λεγόμενο χαράτσι), εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στην εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με συνακόλουθο αποτέλεσμα να εκτοξεύονται τα χρέη προς τη ΔΕΗ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών, επιχειρήσεων αλλά και δημόσιων οργανισμών προς τη ΔΕΗ την περασμένη χρονιά υπολογίζονται σε πάνω από 1,3 δισ. ευρώ! Οι διακανονισμοί χρεών προς τη ΔΕΗ έχουν φτάσει -σύμφωνα με την εταιρεία- τον αριθμό των 700.000, έναντι 400.000 που ήταν στο τέλος του 2011. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω των νέων ανατιμήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και της περαιτέρω μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Τα γραφεία εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ βρίσκονται κάθε μέρα... υπό κατάληψη, από εκατοντάδες πολίτες που θέλουν να προχωρήσουν σε κάποια ρύθμιση οφειλών στην εταιρεία.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι ότι οι αποκοπές ρεύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, φτάνουν τις 30.000 τον μήνα. Βέβαια, μεγάλο μέρος των αποκοπών επανασυνδέεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού οι χρήστες καταβάλλουν μέρος των οφειλών και έρθουν σε διακανονισμό.
Ρύθμιση Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με το ζήτημα της καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ. Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Σεπτέμβριο του 2012, η έκτακτη εισφορά κρίθηκε συνταγματική (ως έκτακτη βεβαίως), αλλά κρίθηκε μη σύννομη η διακοπή παροχής ρεύματος, αυτού του θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος, σε περίπτωση μη καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ. Αρα, δεν επιτρέπεται η ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε πολίτες, που είναι συνεπείς με την πληρωμή του τιμολογίου του ρεύματος και των άλλων επιβαρύνσεων, αλλά δεν πληρώνουν το «χαράτσι». Η ΔΕΗ αποδέχεται αυτό τον όρο και υποστηρίζει ότι δεν κόβει συνδέσεις λόγω μη καταβολής ΕΕΤΗΔΕ.
Μόνο, που υπάρχει ένα πρόβλημα: Το λογισμικό της ΔΕΗ δεν ξεχωρίζει το ποσό που πηγαίνει για την αξία του ρεύματος, από αυτό που πηγαίνει για το ΕΕΤΗΔΕ. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναγνωρίσει τι ακριβώς χρωστά ο κάθε καταναλωτής, ο οποίος στην περίπτωση μη καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ μπορεί να αντιμετωπίσει την απειλή της διακοπής.
Βεβαίως, όπως σημειώνει η ΔΕΗ υπάρχει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο κάθε πολίτης, υπόχρεος σε ΕΕΤΗΔΕ, μπορεί να απευθυνθεί στην εφορία και να ζητήσει αποδέσμευση του ΕΕΤΗΔΕ από τον λογαριασμό της ΔΕΗ (και από κάθε κίνδυνο διακοπής ρεύματος) και απευθείας διακανονισμό μεταξύ του ιδίου και της ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταβάλει άμεσα 50 ευρώ και να προγραμματίσει την εξόφληση του υπολοίπου. Οι όποιες καθυστερήσεις ή προβλήματα εμφανιστούν αφορούν πλέον τον πολίτη και τη ΔΟΥ και όχι τη ΔΕΗ.
Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι αρκετοί πολίτες, για διάφορους λόγους (ηλικίας, πρόσβασης στα ΜΜΕ) δεν έχουν πληροφορηθεί ακόμα τη δυνατότητα αυτή. Το δεύτερο είναι ότι κινήματα πολιτών που αρνούνται τον ΕΕΤΗΔΕ, δεν αποδέχονται την καταβολή των 50 ευρώ «έναντι».
Ετσι, στην πράξη εξακολουθούν οικογένειες στην Ελλάδα (έστω και λίγες) να μένουν χωρίς ρεύμα λόγω μη καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ. Ενα τέτοιο περιστατικό συνέβη πριν από δύο εβδομάδες στη Νέα Σμύρνη, όταν οικογένεια (σ.σ.: τα στοιχεία στη διάθεση της εφημερίδας) που είχε έναν απλήρωτο λογαριασμό (λογαριασμός έναντι, που ήταν απλήρωτος για λίγες ημέρες) είδε ξαφνικά να της κόβεται το ρεύμα! Ηταν βαρύ πλήγμα, καθώς στο σπίτι διαμένουν δύο ηλικιωμένοι, με τον έναν μάλιστα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Οταν απευθύνθηκαν στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ αποκαλύφθηκε ότι το πρόβλημα αφορούσε παλαιότερα απλήρωτα ΕΕΤΗΔΕ. Για να γίνει μάλιστα επανασύνδεση απαιτήθηκε υψηλό τίμημα, το οποίο περιελάμβανε και σημαντικό μέρος του χρέους του ΕΕΤΗΔΕ! . ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια