Πάνος Καμμένος: «'Ελεγχος για διαπλοκή τραπεζιτών και πολιτικών σε Ελλάδα και Κύπρο»

«Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσκεψη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με τη συμμετοχή της αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτού Σερρών κ. Μαρίας Κόλλια και του τομεάρχη Εξωτερικών Υποθέσεων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, βουλευτή Επικρατείας Τέρενς Κουίκ. Ήμασταν εδώ γιατί συμμετέχουμε στην επέτειο της 1ης Απριλίου, μία επέτειο αρκετά σημαντική, μία επέτειο για τους αγώνες απελευθέρωσης της Κύπρου, του Κυπριακού Ελληνισμού, των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού.


Είμαστε εδώ και συναντήσαμε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας. Κατ’ αρχήν την Κυριακή το βράδυ συναντηθήκαμε με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, εν συνεχεία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, με τον μητροπολίτη Κύκκου και με τον τέως πρόεδρο της ΕΔΕΚ, τον ιατρό κ. Βάσο Λυσσαρίδη, προκειμένου να συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν τις εξελίξεις σε σχέση με το μνημόνιο.

Ήταν δύσκολες μέρες για τον Κυπριακό Ελληνισμό και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, έχοντας την εμπειρία των τριών ετών των μνημονίων, της ξένης κατοχής στην πατρίδα μας, βλέποντας την παράλογη, την αντισυνταγματική πίεση την οποία υπέστη η Κυπριακή Δημοκρατία, την προσπάθεια να αλλάξουν όλα μέσα σε μία εβδομάδα και την αντίσταση που προέβαλλε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου θεωρήσαμε ότι η παρουσία μας εδώ πέραν από συμβολική ήταν και ουσιαστική.

Κάναμε αρκετά μεγάλες συζητήσεις και με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο αλλά και με την πολιτική ηγεσία. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αντιταχθήκαμε στο μνημόνιο και στην σκλαβιά την οποία επέφερε στην πατρίδα μας με μεθόδους που παραβιάζουν το Σύνταγμα, που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Χθες στην Κύπρο διαμορφώθηκε ένα μνημόνιο το οποίο ουσιαστικά ήταν αποτέλεσμα της περήφανης απάντησης της Βουλής των Αντιπροσώπων, με το «όχι» απέναντι στην προσπάθεια υποταγής της Κύπρου σε μία παράλογη πολιτική η οποία θα διέλυε την κυπριακή οικονομία. Αυτό το «όχι» ήταν μία γενναία πολιτική πράξη αντίστοιχη με το «όχι» που είπε ο Τάσσος Παπαδόπουλος στο «Σχέδιο Ανάν». Όμως δυστυχώς και η Κύπρος οδηγείται στην υπογραφή ενός μνημονίου, το οποίο έχει ένα μόνο θετικό το ότι κατάφεραν να εξαιρέσουν το φυσικό αέριο από τα περιουσιακά στοιχεία του Κυπριακού Ελληνισμού, της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία ήθελαν οι δανειστές να μπουν μέσα στις εγγυήσεις που θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να κατασχέσουν.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κύριος στόχος των δανειστών είναι ο ορυκτός πλούτος είτε αυτό είναι φυσικό αέριο είτε αυτό είναι πετρέλαιο. Η πολιτική η οποία χαράσσεται είναι μια πολιτική πάρα πολύ δύσκολη. Εμείς θεωρούμε ξεκάθαρα ότι αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε μεγάλη περιπέτεια, τον Κυπριακό Ελληνισμό. Το τραύμα που υπέστησαν οι μικροκαταθέτες, ιδίως στις τράπεζες, εν γένει στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, με την παράλογη, την αντισυνταγματική και την αντιθεσμική απόφαση που έλαβε το Eurogroup οδηγεί κατ’ αρχήν στην ανάγκη να ξανακτιστεί πάλι η τραπεζική πίστη και να ξανακτιστεί πάλι το πρότυπο που με πολύ αγώνα και κόπο δημιούργησε η Κυπριακή Δημοκρατία μετά το 1974, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις απ’ όλον τον κόσμο.

Η πολιτική η οποία επιβάλλεται αυτή τη στιγμή είναι μία πολιτική που πρώτα από όλα έπληξε όπως είπαμε την τραπεζική πίστη. Το δεύτερο είναι ότι οδηγεί σε μία πολιτική ύφεσης, μία πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, μία πολιτική την οποία πάντα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η τρόικα, όπου επέβαλλαν τις πολιτικές τους οδηγεί στη βαριά ύφεση και εν συνεχεία οδηγεί στη μεγάλη ανεργία, μία ανεργία την οποία βιώνουμε στην Ελλάδα όπου τα ποσοστά της έχουν ξεπεράσει πλέον και τα ποσοστά τριτοκοσμικών χωρών, ύφεση η οποία αν προσμετρηθεί αυτή τη στιγμή στην Κύπρο – αυτό που προβλέπεται το 13% τον πρώτο χρόνο και το 15% τον δεύτερο χρόνο – σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε ποσοστά ανεργίας που μπορεί να ξεπεράσουν και το 50%.

Θεωρούμε λοιπόν ότι απαιτείται άμεσα η βοήθεια από τη μεριά της Ελλάδας και η απόφαση του Κυπριακού Ελληνισμού να βρεθεί μία λύση εκτός μνημονίων και σε αυτό το σημείο έχει μεγάλη σημασία και η πολιτική θέση της χώρας, έχουν μεγάλη σημασία οι ιστορικοί δεσμοί με την Ρωσία, οι ενεργειακές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Ισραήλ, όπως επίσης και οι διαμορφούμενες ισορροπίες στην Μεσόγειο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε πολύ σωστά να διερευνηθεί δικαστικά η κατάσταση αυτή για να φανεί ποιοι έχουν τις ευθύνες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κύρια ευθύνη - και εμείς θέλουμε να το κάνουμε ξεκάθαρο αυτό - είναι των κεντρικών τραπεζιτών της Ελλάδας και της Κύπρου, μία ευθύνη που προκύπτει από την συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Προβόπουλος, ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και ο τότε διοικητής της Τραπέζης της Κύπρου, ο κ. Ορφανίδης, γνώριζαν πολύ καλά ότι τα ομόλογα τα οποία κατείχαν οι κυπριακές τράπεζες θα εντάσσονταν στην πολιτική του PSI, δηλαδή στο «κούρεμα» κατά 50% και συναποφάσισαν, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για το «κούρεμα» αυτών των ομολόγων. Αυτό επέφερε μία τεράστια ζημιά στην κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα στις τράπεζες, της τάξης των 5 δις ευρώ, έχουμε δηλαδή το 70% του προβλήματος που προέκυψε στις κυπριακές τράπεζες, το οποίο σε συνδυασμό με την έκρηξη στο Μαρί και τη ζημιά των 2,7 δις ευρώ που υπέστη η κυπριακή οικονομία από αυτό το τραγικό ατύχημα οδήγησε ουσιαστικά στη δημιουργία μίας «τρύπας» της τάξης των 8 δις ευρώ.

Από εκεί και πέρα οι πολιτικές αλλά και οι ποινικές ευθύνες οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν πέραν των δύο κεντρικών τραπεζών, είναι για το τι έγινε αμέσως μετά, δηλαδή για ποιο λόγο τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία «κουρεύτηκαν» δεν εντάχθηκαν σε ελληνικό μέρος των κυπριακών τραπεζών προκειμένου να τύχει της αναχρηματοδοτήσεως μέρος των 50 δις ευρώ, περίπου 2-2,5 δις ευρώ, που θα βοηθούσαν στη μείωση της ζημιάς και ιδίως την ώρα που ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμαινε στον Κύπριο υπουργό Οικονομικών αλλά και στον κεντρικό τραπεζίτη αυτή τη δυνατότητα για αναχρηματοδότηση.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι την ώρα αυτή απαιτείται ο έλεγχος της διαπλοκής μεταξύ τραπεζιτών και πολιτικών στην Ελλάδα και στην Κύπρο και της κάλυψης η οποία έχει δοθεί, προκειμένου να υπάρξουν συναλλαγές που έπληξαν τις κυπριακές τράπεζες και οι οποίες υπερβαίνουν το όριο της νομιμότητας.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θεωρούμε ότι η παρουσία μας εδώ ήταν και μια παρουσία που, σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση, σηματοδοτεί τη στήριξη του ελληνικού λαού στον Κυπριακό Ελληνισμό και στο δράμα που οδηγείται αυτή τη στιγμή με την υπογραφή των μνημονίων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο λαϊκό και πατριωτικό μέτωπο από όλες τις δυνάμεις όλων των πολιτικών χώρων, του δημοκρατικού τόξου και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, προκειμένου ο ελληνικό λαός μαζί με τον κυπριακό ελληνισμό να αντισταθούμε στη λογική των μνημονίων, στη λογική της δημιουργίας του Δ’ γερμανικού οικονομικού Ράιχ, που προσπαθεί να αφαιρέσει τις δημοκρατικές δομές μέσα από την πατρίδα μας, να διαλύσει τις οικονομίες και να εξαθλιώσει τους πολίτες. Μακάρι να έχουμε άδικο, αλλά φοβούμαστε πολύ ότι έχουμε δίκιο».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Ξεκινήσατε τις συναντήσεις σας με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμά σας όπως έχω δει, μια συνάντηση με τον μητροπολίτη Κύκκου. Η Εκκλησία της Κύπρου έχει 17 μητροπολίτες, γιατί επιλέξατε να συναντηθείτε με τον μητροπολίτη Κύκκου;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο θρησκευτικός πατέρας της Κύπρου και εμείς πιστεύουμε στο «εκ Θεού άρχεσθαι», για αυτό συναντηθήκαμε με τον Αρχιεπίσκοπο. Χθες μας ζητήθηκε να συναντηθούμε με τον μητροπολίτη Κύκκου και βεβαίως και όποιος άλλος μητροπολίτης μας το ζητούσε αυτό θα το κάναμε. Και δεν συναντηθήκαμε μόνο με αυτούς, συναντηθήκαμε και με τον μητροπολίτη Ορεινών όπου είχαμε συνομιλίες και με όλους τους ιεράρχες αλλά και με απλούς ιερείς. Δεν ήρθαμε εδώ για να μιλήσουμε μόνο με την πολιτική ηγεσία, βγήκαμε έξω στο δρόμο, μιλήσαμε με πολίτες, ανταλλάξαμε απόψεις. Θεωρούμε ότι οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να κλείνονται μέσα στα στενά πλαίσια ενός προγράμματος.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Ποια γνώμη έχετε για τη συμφωνία που έγινε με την Τράπεζα Πειραιώς για να αγοράσει τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν θεωρώ ότι η συμφωνία αυτή έγινε σε πολιτικό επίπεδο και εν συνεχεία σε οικονομικό επίπεδο παρουσίασε τις γνωστές επιπλοκές, διότι κάποιοι προσπαθούν να κερδίσουν μέσα από την κρίση και ήταν σημαντική η απάντηση εκ μέρους του προέδρου της Κύπρου να σταματήσει κάποια στιγμή τις συνομιλίες όταν έφτασε στο επίπεδο του εκβιασμού, εάν θέλετε, να παρθεί το ενεργητικό των στοιχείων των υποκαταστημάτων. Δεν νομίζω ότι η λύση που δόθηκε ήταν μια λύση, η οποία ακολούθησε τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσιαστικά δεν έγινε κανένας διαγωνισμός, δεν έγινε παρά μία ανάθεση με πολιτική πρωτοβουλία, η οποία στο μέλλον θα εξεταστεί και αυτή.

Μην ξεχνάμε ότι στην Τράπεζα Πειραιώς, κατά τον ίδιο περίπου τρόπο, έχουν δοθεί μεγάλα κομμάτια της ελληνικής οικονομίας, όπως η Αγροτική Τράπεζα, χωρίς να έχουμε πληροφορηθεί στην Ελλάδα για τις εκθέσεις που είχε η Black Rock, όπως και εδώ στη Κύπρο είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι καλούνται οι βουλευτές να λάβουν αποφάσεις χωρίς τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών σε σχέση με τη κατάσταση των τραπεζών. Είναι μια θολή εικόνα που πάντα η τρόικα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδιώκουν για να παίρνουν ερήμην αποφάσεις.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Θα ήθελα τη γνώμη σας διότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα τραπεζικά πράγματα της Κύπρου για τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, ιδίως στη Λαϊκή Τράπεζα και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Λαϊκή Τράπεζα ξεκινούν εκείνη την περίοδο του 2006. Βεβαίως ο κ. Βγενόπουλος λέει ότι παρέδωσε μια υγιέστατη τράπεζα. Εσείς τι γνώμη έχετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ γνωρίζω ότι για αντίστοιχη περίπτωση στην Ελλάδα όπου εκλήθη ο κ. Βγενόπουλος να εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη και προτάθηκε ο κ. Προβόπουλος, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας να παραστεί ως μάρτυρας κατηγορίας, ο κ. Προβόπουλος μετετράπη σε μάρτυρα υπερασπίσεως του κ. Βγενόπουλου κατά έναν αρκετά περίεργο τρόπο. Εδώ θέλω να πω ότι ο ρόλος των κεντρικών τραπεζιτών είναι να ελέγχουν, να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν πράξεις των τραπεζών, είναι οι ρυθμιστικές αρχές. Και εδώ έχουν παραβεί κατά πολύ, τουλάχιστον ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, τα καθήκοντά τους. Θα σας πω δε ότι είναι απορίας άξιον ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κατάσταση των Κυπριακών Τραπεζών πριν από 11 μήνες ήταν ότι στο crash test το οποίο έγινε, βρέθηκαν όλες κατάλληλες. Το τι άλλαξε μέσα σε 11 μήνες είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το διερευνήσει η Επιτροπή Διερεύνησης για το πως έφτασε αυτή τη στιγμή η κατάσταση εδώ.

Το δεύτερο είναι ότι ακούγονται πράγματα και γράφονται στον Τύπο πολλά που έχουν να κάνουν με περίεργες τραπεζικές πρακτικές, όπως παραδείγματος χάριν η δανειοδότηση για απόκτηση μετοχών χωρίς να υπάρχουν οι εγγυήσεις παρά μόνο οι ίδιες οι μετοχές. Και αυτό είναι μια τακτική η οποία εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε και στην Κύπρο. Εάν αληθεύουν και τα ονόματα τα οποία δημοσιεύονται σε εφημερίδες τότε σημαίνει ότι υπάρχει ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο πρέπει να διερευνήσει η Δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες. Και βεβαίως όχι μόνο ποινικές ευθύνες αλλά και αστικές ευθύνες.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Σχετικά με αυτό, η Βουλή στην Ελλάδα που έχει εξεταστικές επιτροπές και τα λοιπά μπορεί να κάνει κάτι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας είπα ότι αυτή η υπόθεση άρχισε να διερευνάται από την πλευρά της Εισαγγελίας και όταν προτείναμε να πάει ο κεντρικός τραπεζίτης για να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας ουσιαστικά μετετράπη σε μάρτυρα υπερασπίσεως. Για να εμπλακεί η εξεταστική επιτροπή της Βουλής θα πρέπει να προκύψει εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Εάν προκύψει από την εισαγγελική έρευνα, πολιτική εμπλοκή, όπου κατά το Σύνταγμα αμελλητί η υπόθεση πάει στη Βουλή. Όμως θεωρώ ότι είναι αρκετά ελπιδοφόρο ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όρισε ανωτάτους δικαστές εγνωσμένου κύρους για να αναλάβουν τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Είμαι βέβαιος ότι αν φτάσουν στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων από την Ελλάδα, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα παρέχει στην ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και στη Βουλή των Ελλήνων τα στοιχεία εκείνα προκειμένου να εξεταστούν και οι Έλληνες πολιτικοί, εάν έχουν εμπλοκή.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα για ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό σήμερα. Γράφει ο ελληνικός Τύπος ότι τον τελευταίο καιρό έχετε μια σύγκλιση-ταύτιση απόψεων σε ορισμένα θέματα με το ΣΥΡΙΖΑ. Εάν γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, υπάρχει αυτό το αίτημα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήσασταν έτοιμοι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ να συμμετάσχετε σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Ή θα πάτε να συμμετάσχετε σε μια κυβέρνηση με το δεύτερο κόμμα που ενδεχομένως να είναι η Νέα Δημοκρατία;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκυβέρνησης με κόμμα το οποίο στηρίζει το μνημόνιο. Είμαστε απόλυτοι σε αυτό και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν δυνάμεις που αυτή τη στιγμή αποτελούν τον βραχίονα της τρόικας και της κ. Μέρκελ στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Από εκεί και πέρα με τον ΣΥΡΙΖΑ πράγματι προσπαθούμε σε ορισμένα θέματα να συγκλίνουμε, όπως για παράδειγμα στο θέμα της Κύπρου. Στο θέμα της επίθεσης που δέχτηκε η Κύπρος και νομίζω είναι φυσιολογικό, πολιτικές δυνάμεις οι οποίες παρότι έχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, σε εθνικά θέματα θα πρέπει να έχουν μια κοινή πολιτική. Με το ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αρκετές αντιθέσεις ιδίως στα εθνικά θέματα που για εμάς αποτελούν κόκκινες γραμμές. Θεωρώ όμως ότι αυτή τη στιγμή που ο ελληνισμός δέχεται αυτή την επίθεση και στην Ελλάδα και στην Κύπρο θα πρέπει στα θέματα στα οποία συμφωνούμε να υπάρχει μία σύγκλιση και μια κοινή αντιμετώπιση απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που κάποιοι υπηρετούν. Θα σας πω και το εξής στη συζήτηση που είχα με τον Αρχιεπίσκοπο είχαμε ταυτόσημες απόψεις σε σχέση με τα μνημόνια, ταυτόσημες απόψεις έχω και με το ΣΥΡΙΖΑ, δεν σημαίνει αυτό ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος είναι Αρχιεπίσκοπος και εσείς είστε πολιτικός.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά προσέξτε ο Αρχιεπίσκοπος όμως είναι και ιεράρχης ενός ολόκληρου λαού και οι απόψεις οι οποίες έχει αυτή τη στιγμή δεν είναι απόψεις πολιτικές είναι απόψεις προστασίας του ποιμνίου. Προς τιμήν του είναι ότι παίρνει δημόσια θέση και μακάρι να γινόταν αυτό και στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε ένα ομοίωμά του. Θα σας πω ότι και στη συνάντηση που είχαμε και με τον κ. Λυσσαρίδη συζητήσαμε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μεγάλου μετώπου αντίστασης, απέναντι στην πολιτική της κατοχής της πατρίδας μας και σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί, εκτός βέβαια από τις δυνάμεις που βρίσκονται εκτός Δημοκρατικού Τόξου.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Άρα αν υποθέσουμε ότι σε περίπτωση εκλογών και σχηματισμού κυβέρνησης ίσως να βρεθείτε σε μια κυβέρνηση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι πολύ υποθετική η ερώτηση, θα σας πω το εξής: καταρχήν δεν πιστεύουμε στις δημοσκοπήσεις. Θα σας θυμίσω ότι ο κ. Μόντι στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές στην Ιταλία είχε 24% και ο ιταλικός λαός τον απομόνωσε στο 9%. Θα σας θυμίσω ότι δεν περίμεναν ποτέ ότι πολιτικά κόμματα όπως αυτό του Μπερλουσκόνι, του Γκρίλλο που πήραν θέσεις κατά του μνημονίου θα έπαιρναν τα ποσοστά που πήραν στην Ιταλία.
Σας λέω λοιπόν να κάνουμε λίγο υπομονή για να δούμε τελικά τι θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Εμείς θα διεκδικήσουμε να πάρουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και θα διεκδικήσουμε να λάβουμε τη λαϊκή εντολή και θα κυβερνήσουμε με την εθνική μας πρόταση.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε ένα Κίνημα πολιτών το οποίο έχει διαμορφώσει πρόταση διακυβέρνησης και μάλιστα έχουμε εξηγήσει τι θα κάνουμε τις πρώτες εκατό ημέρες, τους πρώτους τρεις μήνες, τον πρώτο χρόνο και πολύ συγκεκριμένα τι θα πράξουμε και νομοθετικά σε κάθε υπουργείο.

Διαμορφώνουμε την τελική μας πρόταση που θα ψηφιστεί στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 25-26 Απριλίου, εκεί λοιπόν θα είναι και οι τελικές αποφάσεις. Από εκεί και πέρα οποιεσδήποτε συνεργασίες πιθανόν υπάρξουν μετεκλογικά θα έχουν να κάνουν με τη σύγκλιση των προγραμματικών μας θέσεων. Όμως σας λέω ότι για εμάς τα εθνικά θέματα, είτε αυτό λέγεται κυπριακό, είτε αυτό λέγεται Μακεδονικό Αιγαίο ή Θράκη, είναι απόψεις για τις οποίες δεν κάνουμε πίσω.

Είναι σημαντικό να θυμηθούμε και εδώ στην Κύπρο για κάποιους ανθρώπους που έκαναν αγώνες και στο παρελθόν πριν από εμάς ότι το τόξο Κύπρος –Αιγαίο-Θράκη, ενεργοποιείται.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Πάλι θα αναφερθώ στις δημοσκοπήσεις και θα ήθελα το σχόλιό σας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παρόλη την αγανάκτηση που έχει ο ελληνικός λαός, θεωρεί ως καταλληλότερο πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, πώς το σχολιάζετε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ακριβώς τα ίδια ποσοστά που έδιναν στον κ. Σημίτη το 2004 όταν έχασε την πρωθυπουργία.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε την Τουρκία να προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις τόσο για την Κύπρο για τους υδρογονάνθρακες, όσο για την Ελλάδα και την τρομοκρατία, ποιος πιστεύετε ότι είναι ο στόχος της;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα αρχίσω από το δεύτερο. Παρακολούθησα με προσοχή τις δηλώσεις του Ερντογάν, αυτός ο παραλογισμός για εσωτερική χρήση, ότι στην Ελλάδα έχουμε μέχρι στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών είναι κάτι το οποίο επαναλαμβάνεται. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι πάντα ήταν εναντίον της τρομοκρατίας ουδέποτε υπήρξαν στρατόπεδα είτε εκπαίδευσης, είτε υποστήριξης τρομοκρατών. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει πληγεί από την τρομοκρατία και σε κάθε μορφή τρομοκρατίας είναι αντίθετη. Ο κ. Ερντογάν κάνει μια εξωτερική πολιτική για εσωτερική χρήση.

Το θέμα είναι τι κάνει η Ευρώπη απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν. Έχουμε ένα καθεστώς το οποίο συνεχίζει να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων: των Κούρδων, των Αλεβιτών, των Αρμενίων, των Αράβων της Αλεξανδρέττας, έχουμε συνεχείς παραβιάσεις των διεθνών κανόνων στο Αιγαίο. Έχουμε παραβιάσεις της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας και προκλήσεις και στον αέρα, αλλά και στη θάλασσα και θεωρώ ότι αυτό που θα έπρεπε να ζητήσουν αυτοί οι οποίοι εμφανίζονται ως υπερευρωπαϊστές - γιατί και εμείς ευρωπαϊστές είμαστε - είναι το τι ακριβώς πράττει η Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα. Δηλαδή , ακούω τον κ. Σαμαρά τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος να μιλάει για υφαλοκρηπίδα ευρωπαϊκή και όχι ελληνική, να μιλάει για ευρωπαϊκούς υδρογονάνθρακες και όχι για ελληνικούς. Το ερώτημα είναι αν πράγματι υπήρχε αυτή η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος γιατί τα αεροπλάνα της γερμανικής και της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας δεν αναχαιτίζουν τα τουρκικά, όταν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος πάνω από το Αγαθονήσι, την Ικαρία, την Κω ,τη Σάμο, τη Σύμη, το Καστελόριζο και την Κύπρο;

Εκεί είναι λοιπόν το θέμα, υπάρχει Ευρώπη όταν δεν υπάρχει ένας πυλώνας κοινής πολιτικής και άμυνας; Τι θέλουν να μοιράσουμε τα πετρέλαια μας στις περιοχές μας όταν υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο και την εθνική κυριαρχία η ελληνική εθνική άμυνα την ώρα μάλιστα που την ελέγχουν μέσω της τρόικας ώστε να μην έχει την αποτρεπτική ισχύ που πρέπει να έχει για να προασπίσει τα ύδατα, τον αέρα και την ξηρά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγονται πολλά σχετικά με το ποσό που λέγεται ότι χρωστά η Ελλάδα. Έχετε κατασταλάξει στο ακριβές ποσό που χρωστούσατε γιατί και εδώ στην Κύπρο επαναλαμβάνεται το ίδιο παραμύθι. Άλλοι μας έλεγαν μας έλεγαν εννέα , μας βγάζουν τώρα στα 15 και λένε στο τέλος ότι μπορεί να είναι και 35

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σημειώστε λοιπόν ένα νούμερο. Σημειώστε ότι σε λίγο η τρόικα, γιατί εμείς έχουμε εμπειρία από μνημόνιο, ότι σε λίγο η τρόικα θα τα εμφανίσει τριανταπέντε και με ανοδική πορεία. Το ίδιο έγινε με την Ελλάδα. Δηλαδή τα 150 δις ευρώ τα οποία ουσιαστικά χρωστούσε η χώρα με τη δημιουργική λογιστική, με επιτόκια τα οποία έβαζαν μεσάζοντα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του ελληνικού χρέους όπως της Deutsche Bank και των γερμανικών τραπεζών που έκαναν τοκογλυφία με έξι φορές παραπάνω επιτόκια από αυτά που δανειζόμαστε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα .

Από τη σύμπτυξη οφειλών ή αν θέλετε των υποχρεώσεων των ημικρατικών οργανισμών, έφτασαν στα 500 δις ευρώ. Αυτό το χρέος είναι απεχθές και είναι και επονείδιστο. Τι εννοώ απεχθές και επονείδιστο. Απεχθές είναι το χρέος που δημιουργείται εκτός κάθε σύμβασης . Το δεύτερο είναι ότι σε αυτό το χρέος προσθέτουν μέσα π.χ. ποσά τα οποία οι ίδιοι χαρίζουν προς όφελος της τρόικας. Ο κ. Σαμαράς προκειμένου να επισκεφθεί τη Γερμανία παρότι υπήρχε απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη Siemens που απαιτούσε αποζημίωση 2,5 δις ευρώ και συμφώνησαν και το υπέγραψαν όλα τα κόμματα, τα χάρισε για να του στρώσει κόκκινο χαλί η κ. Μέρκελ .

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την Κύπρο. Ενώ ουσιαστικά η οφειλή των δυο τραπεζών είναι αυτό που περιλαμβάνεται στον ELA, δηλαδή 9 συν 5,2 δις ευρώ θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν ότι δήθεν υπάρχουν δημοσιονομικά ελλείμματα της τάξης των 10 δις ευρώ και θα είναι έτοιμοι να βάλλουν και άλλα 10 ή 12 δις ευρώ προκειμένου να το φουσκώσουν τόσο ώστε να πουν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να βοηθήσει ακόμη και αν το θέλει ή οι επενδύσεις που θα έρθουν από την Κίνα δεν θα πρέπει να γίνουν γιατί δεν καλύπτουν απολύτως τίποτε.

Αυτή είναι η λογική που χρησιμοποιεί το «δόγμα του σοκ» και που θα χρησιμοποιηθεί σύντομα και στην Κύπρο, θα σας πω δε, ότι τα στοιχεία τα οποία πρέπει να θυμάστε είναι ότι σε σχέση με το ΑΕΠ οι δημοσιονομικές οφειλές της Κύπρου ήταν στο 80% του ΑΕΠ που σημαίνει ότι ήταν βιώσιμο . Τι συνέβη για να μην είναι βιώσιμο; Πόσο θα γίνει και θα διαμορφωθεί ανάλογα με την ύφεση που θα έρθει με αυτά τα μέτρα, γιατί μιλάνε όλοι για νέα μέτρα που θα βοηθήσουν την οικονομία. Δεν θα βοηθήσουν την οικονομία θα διαλύσουν την οικονομία, θα οδηγήσουν στην ύφεση και η ύφεση αυτή θα οδηγήσει σε 50% ανεργία, σημειώστε και αυτό το νούμερο για να το δείτε. Για αυτό και εμείς ήρθαμε εδώ προκειμένου να βοηθήσουμε ώστε να μην εμπλακεί η Κύπρος σε αυτό το μνημόνιο . Όσο δε, υπογράφονται μνημόνια και δανειακές συμβάσεις είναι σαν να «βιδώνεις» και να μπαίνει βαθιά η «βίδα» που δεν μπορεί μετά να βγει με τίποτα όσο πιο βαθιά μπαίνεις στα μνημόνια τόσο περισσότερο εγκλωβίζεις έναν ολόκληρο λαό . Αυτό πάει να κάνει η τρόικα και στην Κύπρο και αυτό πρέπει να το αποφύγετε. Θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ σημαντικό να μπει στη δανειακή σύμβαση και εύχομαι αυτό που ζήτησε ο Πρόεδρος της Κύπρου να γίνει αποδεκτό, να μπει στη δανειακή σύμβαση ότι η Κύπρος μπορεί αποπληρώνοντας το ποσό του ELA, δηλαδή αυτών των 11 δις ευρώ τα οποία-προσέξτε- δεν οφείλει, έχει εγγυηθεί το κυπριακό δημόσιο. Δεν μιλάμε για οφειλή, μιλάμε για εγγύηση, που σημαίνει ότι και κάποιοι έχουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτές τις τράπεζες τα οποία αποτελούν αυτά την εγγύηση, να μπουν να εξοφληθούν σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος ενδιαφερόμενος και εν συνεχεία να γίνεται άμεση απεμπλοκή της Κύπρου. Φοβάμαι όμως ότι θα συμβεί αυτό που είπατε προηγουμένως, θα «φουσκώσουν» τα νούμερα, θα βάζουν σε αυτά τα νούμερα τα οποία είναι «καθαρός αέρας», προκειμένου να μην υπάρξει η λύση της απεμπλοκής. Εκεί πρέπει να υπάρξει αντίσταση.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Αυτό το «φούσκωμα» εκτιμάτε ότι θα φτάσει τα 35 δις ευρώ για την Κύπρο ;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι. Και λέω ότι το αληθινό ποσό είναι οι εγγυήσεις προς τις δυο τράπεζες που είναι 9 συν 2,2 δις ευρώ εκτός εάν μετατρέψουν το 80% επί του ΑΕΠ σε μη βιώσιμο, που αυτό πρέπει να είναι πολύ ειδικοί χημικοί για να το κάνουν αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Τρόικα το κάνει παντού και μάλιστα θέλω να σας πω σε αυτό το σημείο ότι εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολιτική, έχουμε μελετήσει πάρα πολύ και με ινστιτούτο το οποίο αυτή την στιγμή χρηματοδοτούμε, το παράδειγμα και του Εκουαδόρ και της Αργεντινής, αλλά και το παράδειγμα των χωρών της γύρω περιοχής μας που ενεπλάκησαν και απεμπλάκησαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .Η πολιτική τους είναι πάντα η ίδια. Αυτό κάνουν σήμερα στην Κύπρο, σας λέω τα επόμενα βήματα γιατί είναι σαν να τα έχουμε ζήσει και προσπαθήσαμε να τα μοιραστούμε με τους πολιτικούς αρχηγούς για να γίνουν απολύτως κατανοητά.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Οι εκτιμήσεις σας μετά την ενημέρωση που είχατε είναι ότι η προσπάθεια που γίνεται με την Τράπεζα Κύπρου θα έχει επιτυχία;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Δεν πιστεύω ότι αυτό το οποίο γίνεται αυτή την στιγμή, η επίθεση γίνεται από την μεριά της Τρόικας απέναντι στις δύο Τράπεζες, Τράπεζες που υπενθυμίζω η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβγαλε ως υγιείς πριν από 11 μήνες ,με τον τρόπο τον οποίο φέρονται θα έχει επιτυχία. Και θα σας πω και το γιατί. Ένα παράδειγμα είναι η Τράπεζα Κύπρου. Όταν αυτή την στιγμή γίνεται ουσιαστικά μια προσπάθεια έμμεσης ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Κύπρου. Δηλαδή εκείνοι των οποίων «κουρεύονται» οι καταθέσεις γίνονται μέτοχοι τύπου Α, σημαίνει ότι θα μπορέσουν να πάρουν εύκολα στα χέρια τους την τράπεζα. Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι οποίοι συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου. Υπάρχει Ρώσος επενδυτής που έχει 9% και αυτό το 9% γίνεται 1,3%. Έτσι όπως είναι το προεδρικό διάταγμα ουσιαστικά απαγορεύεται σε αυτόν τον μέτοχο να συμμετέχει αν θέλει, με έντιμους και ίσους όρους, στη διάσωση της τράπεζας. Αυτό πιστεύω ότι δεν μπορεί να σταθεί και σε κανένα διεθνές δικαστήριο. Είναι μια παράλογη τακτική η οποία θα οδηγήσει στο αδιέξοδο και πιστεύω ότι αυτός είναι και ο σκοπός της Τρόικας. Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι ο αρχικός σκοπός ήταν να διαλύσουν όλες τις τράπεζες, εν συνεχεία στοχοποίησαν δύο τράπεζες, από εκεί και πέρα δεν θα σταματήσουν. Πιστεύω ότι ο επόμενος στόχος τους θα είναι οι συνεταιριστικές τράπεζες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε στην Σύμβαση για την Ελλάδα απαγορευτικό σημείο να μην επιτρέπεται η εξόφληση του δανείου της Ελλάδας εκτός και αν αποφασίσει η τρόικα, γιατί και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και όχι μόνο αυτό. Στην Ελλάδα απαγορεύονται και οι επενδύσεις που δεν προέρχονται από χώρες της Τρόικας. Δηλαδή εάν αύριο έρθει η Ρωσία, η Κίνα ή το Ισραήλ και πει στην Ελλάδα ότι θέλει να συμμετέχει για να βάλει 450 δισεκατομμύρια για να εξοφλήσει το χρέος της, το απαγορεύει η Τρόικα

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Εάν αυτό γίνει μέσω μιας άλλης χώρας θα μπορέσει να το απαγορεύσει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Τρόικα δεν είναι μια δημοκρατική εξουσία, είναι μια ξένη κατοχή. Είναι ένα Δ’ Γερμανικό Ράιχ. Μην περιμένετε, και το λέω ξεκάθαρα προς τον κυπριακό λαό, μην περιμένετε να αντιμετωπίσετε κάποιους έντιμους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν την διάσωση της χώρας σας. Η Τρόικα έρχεται εδώ προκειμένου να διαλύσει την Κύπρο όπως ήρθε προκειμένου να διαλύσει την Ελλάδα .Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου μπαίνει φέρνει μόνο καταστροφή, εξαθλίωση και δάκρυ. Πουθενά στον κόσμο δεν έχουν παρέμβει προκειμένου να σώσουν μια οικονομία. Φέρνουν μόνο την καταστροφή.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Άρα αυτό το μήνα ένας πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας που με κάποιο τρόπο έχει τα χρήματα για να κάνει επένδυση στην Κύπρο τι λόγο έχει να το κάνει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέω ότι αυτό το οποίο συζήτησα χθες με τον κύριο Πρόεδρο και έχω την ελπίδα ότι το παλεύει για να μπει στην δανειακή σύμβαση είναι να μπει ο όρος μέσα, ο οποίος να λέει ότι σε περίπτωση στην οποία θα βρεθούν τα χρήματα και αποπληρωθεί αυτό το ποσό θα απεμπλακεί άμεσα η Κύπρος. Φοβάμαι όμως ότι ακόμα και εάν το δεχτούν θα προσπαθήσουν να φουσκώσουν το ποσό αυτό από το πραγματικό των 11,2 δισεκατομμυρίων που αποτελούν τις εγγυήσεις του ELA σε 30,35,40 δισεκατομμύρια, έτσι όπως αυτοί ξέρουν να φουσκώνουν τα χρέη των λαών.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δηλαδή ότι είναι να γίνει θα πρέπει να το κάνουμε πριν προχωρήσει η σύμβαση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε η επίθεση που έγινε σε ένα νεοεκλεγμένο πρόεδρο και σε μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση είναι η πολιτική τους, η πολιτική δηλαδή της Τρόικας είναι να προλάβουν να επιτεθούν σε μια κυβέρνηση πριν να προλάβει να πάρει τα ηνία.

Όταν ο κύριος Πρόεδρος παρέλαβε εγώ είδα ότι ήταν ο πρώτος πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος δεν πρόλαβε να δεχτεί ούτε συγχαρητήρια στο Προεδρικό Μέγαρο. Τον στρίμωξαν από την πρώτη στιγμή προκειμένου να τον πνίξουν και να πνίξουν την χώρα. Δεν αντιμετωπίζονται αυτοί ως συνομιλητές, αλλά μόνο ως κατακτητές.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Επιμένω σε αυτό το σημείο. Εάν αύριο η Κύπρος έχει 9,9 συν 2,2 και πει να τα λεφτά σας;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ έχω μπροστά μου ένα κείμενο του συμφωνηθέντος μνημονίου. Το μνημόνιο συνοδεύεται πάντα από μια δανειακή σύμβαση. Για να σας απαντήσω θα έπρεπε να είχα μπροστά μου την δανειακή σύμβαση. Σας λέω όμως ότι την προσπάθεια την οποία κάνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να μπει ο όρος, όπως ο ίδιος μας είπε, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρωθεί το ποσό αυτό το οποίο προβλέπεται για να απεγκλωβιστεί η Κύπρος. Φοβάμαι όπως σας είπα ότι αυτό δεν είναι το πραγματικό ποσό ακόμα και εάν μπει ο όρος δεν θα είναι τα χρήματα που εγγυάται μέσω του ELA και δεν χρωστάει επαναλαμβάνω τα 11,2 δις αλλά θα είναι φουσκωμένα ποσά, τα οποία θα τα βάλουν προκειμένου να μην μπορούν να πληρωθούν. Ο σκοπός των μέτρων των οποίων παίρνει η Τρόικα ανά τον κόσμο δεν είναι να μπορούν τα κράτη να επιτύχουν τα μέτρα, αλλά να αποτυγχάνουν τα μέτρα για να μπορούν να εξουσιάζουν όλες τις χώρες. Φαίνονται ίσως περίεργα αυτά που σας λέω και θα σας πω ότι για αυτό ήρθα εδώ. Έχοντας την εμπειρία τριών ετών στην Ελλάδα θέλαμε να ενημερώσουμε τον Κυπριακό Ελληνισμό και τις πολιτικές ηγεσίες και τον θρησκευτικό επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και όλους όσους μας ρώτησαν και εσάς τους δημοσιογράφους, για να σας πούμε ποια είναι η αλήθεια.

Αυτά που λέγονται ακόμα και σε επίπεδο δημοσιογράφων, δεν είναι τυχαίο ότι προσπάθησαν εκείνοι οι οποίοι κατέχουν την δύναμη, να αποφύγουν ακόμα και μια συνέντευξη. Με κάλεσε σήμερα το ΡΙΚ, να δώσω αύριο συνέντευξη, αύριο που εγώ θα έχω φύγει. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι ακριβώς γίνεται. Η προσπάθεια σιωπής και να μην ακούγονται δεύτερες φωνές θα την νιώσετε, θα την δείτε. Θα δείτε δηλαδή ακόμα ότι και ελεύθερες μέχρι σήμερα φωνές θα τις κάνουν να σιωπήσουν. Θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι η πρακτική της τρόικας και όσο υπάρχετε δημοσιογράφοι οι οποίοι αντιστέκεστε θα δεχθείτε πόλεμο και πολύ μεγάλο πόλεμο και προβοκάτσιες. Θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν δηλαδή θέματα από εκεί που δεν υπάρχουν. Το ζήσαμε. Το ζούμε στην Ελλάδα. Είμαστε ιδιαίτερα στεναχωρημένοι που βλέπουμε ότι ετοιμάζεστε να το ζήσετε και εσείς. Όμως έχουμε πόλεμο και πρέπει ενωμένοι οι Έλληνες και της μητροπολιτικής Ελλάδας και ο κυπριακός Ελληνισμός να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να αντισταθούμε και να νικήσουμε, όπως νικήσαμε και άλλους κατακτητές. Μπορούμε να νικήσουμε. Αυτό είναι το μήνυμα και με αυτό το μήνυμα θέλω να κλείσω την συνέντευξη τύπου.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

 

Σχόλια