Άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου και των μελών των ΔΣ των εταιρειών της ΑΒΒ (Γερμανών) για κακουργηματική απάτη


Νέα τροπή πήρε η υπόθεση με την «Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.»
Μια νέα κατάσταση πραγμάτων στη δικαστική έρευνα γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της λειτουργίας του αιολικού πάρκου της εταιρείας «Aιολικό Πάρκο Ρόδου AE» στην περιοχή Πιθανίτη Αταβύρου, προκάλεσε χθες, η απόφαση της αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μαρίας Σοφίας Βαϊτση, να ασκήσει ποινική δίωξη για απάτη με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, κατά παντός υπευθύνου των γερμανικών εταιρειών
«ABB Understürzungseinrichtung GmbH» και «ΑΒΒ New Venturew GmbH», μετά από μήνυση του καταζητούμενου με εντάλματα σύλληψης, πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας κ. Μανώλη Χατζησάββα.
Όπως έχει γράψει η "δ", με απόφαση των δικαστικών αρχών της Δανίας απορρίφθηκε το αίτημα της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου για την έκδοση στην Ελλάδα του διωκόμενου με διεθνές ένταλμα σύλληψης κ. Μανώλη Χατζησάββα, που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2010 στην Κοπεγχάγη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου της Δανίας η Ελλάδα απαίτησε την έκδοση του κ. Χατζησάββα στα πλαίσια ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για ποινική υπόθεσή του, για την οποία όμως έχει ήδη καταδικαστεί. 
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας, απέρριψε το αίτημα της έκδοσης και επέστρεψε το φάκελο της υπόθεσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ζητηθούν νεότερα στοιχεία από την Ελλάδα για την υπόθεση. 
Μετά την αμετάκλητη παραπομπή του ανωτέρω ενώπιον του κακουργιοδικείου για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης επιταγών αξίας άνω των 2,5 εκατ. ευρώ με θύματα τις ως άνω εταιρείες, οι οποίες κατέχουν ποσοστό πέραν του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας "Αίολος Α.Ε.", η νέα υπόθεση δίνει μια νέα διάσταση στην ένδικη διαφορά, που έχει απασχολήσει κατ' επανάληψη το πανελλήνιο μετά τις γνωστές καταγγελίες του κ. Χατζησάββα σε βάρος δημοσίων λειτουργών. 
Οι γερμανικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι ο κ. Εμμ. Χατζησάββας στο χρονικό διάστημα από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2004 έως και την 20 Δεκεμβρίου 2004 χρησιμοποιώντας τα βιβλιάρια επιταγών της εταιρείας είχε εκδώσει σημαντικό αριθμό επιταγών Τραπεζών εις διαταγή του ή εις διαταγή μιας ομάδας φυσικών και νομικών προσώπων που ουδεμία συναλλαγή ή σχέση είχαν ή έχουν με τη δραστηριότητα της "Αίολος Α.Ε.". 
Οι δύο γερμανικές εταιρείες υποστήριξαν ειδικότερα ότι ο κ. Χατζησάββας καταχρώμενος την εξουσία που του εμπιστεύθηκε η εταιρεία και υπερβαίνοντας κατά πολύ αυτή, χρέωσε την εταιρεία προς όφελος του ιδίου ή τρίτων, εκδίδοντας επιταγές η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 750.000 ευρώ. Ακολούθησαν έλεγχοι από τους πληρεξούσιους δικηγόρους Αθηνών της εταιρείας από τους οποίους φέρεται να προέκυψε ότι τελικά η αξία των επιταγών που εκδόθηκαν παράνομα και η ζημία που υπέστησαν οι γερμανικές εταιρείες υπερβαίνει κατά πολύ τα 2,5 εκατ. ευρώ! 
Κατηγορούν τον κ. Χατζησάββα ότι χρησιμοποίησε τα βιβλιάρια επιταγών που του εμπιστεύθηκε η εταιρεία δολίως, ενώ κρίθηκε ότι είτε επιχειρούσε να καλύψει προσωπικές του οφειλές προς τους λήπτες των επιταγών είτε να αισχροκερδήσει ο ίδιος και μια ομάδα τρίτων. 
Από εκεί και πέρα όμως από την έρευνα που έγινε αρμοδίως μετά την υποβολή της μήνυσης Χατζησάββα σε βάρος επιτελών των γερμανικών εταιρειών προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος της κακουργηματικής απάτης σε βάρος του! 
Ο κ. Χατζησάββας διατείνεται συγκεκριμένα ότι η ΑΒΒ και οι θυγατρικές της είχαν τεράστια οικονομικά προβλήματα παγκοσμίως με κίνδυνο να πτωχεύσουν, οπότε αποφάσισαν να επενδύσουν στην εξαγορά προβληματικών έργων με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος, όπως κι έγινε με την εταιρεία "Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε." και με την εταιρεία "WRE Hellas AE", προκειμένου να δημιουργήσουν εικονική οικονομική ευρωστία στις χρηματιστηριακές αγορές! 
Η ΑΒΒ από τις αρχές του 2000 δια των αξιωματούχων και συνεργατών της, έκανε πολλές συναντήσεις με τον κ. Χατζησάββα αλλά και με τον στρατηγικό επενδυτή του έργου "Greentech Energy Systems A/S", πραγματοποιώντας πολλές επισκέψεις στη Ρόδο και στην Αθήνα. 
Στις συναντήσεις αυτές, όπως ισχυρίζεται, η ΑΒΒ έλαβε γνώση για τα προβλήματα του έργου, όπως την ανυπαρξία Άδειας εγκατάστασης λόγω της παρέλευσης του χρόνου υλοποίησης του έργου αλλά και του παράνομου τρόπου τροποποίησής της. 
Ενημερώθηκε, όπως τονίζει ακόμη για προβλήματα τα οποία σχετίζονταν με τα βιβλία της εταιρείας, την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύστερα από την αδυναμία του στρατηγικοΎ επενδυτή "Greentech Energy Systems A/S" να καλύψει, αν και το εγγυήθηκε, τόσο στις ελληνικές αρχές όσο και στους μετόχους της εταιρείας. 
Ο κ. Χατζησάββας ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι υπήρξε συμφωνία με την ΑΒΒ για να του καταβληθεί εγγυητική επιστολή 8 εκατ. ευρώ για να την χρησιμοποιήσει για την χρηματοδότηση του έργου από τράπεζα. 
Η χρηματοδότηση του έργου εγκρίθηκε από τράπεζα για ποσό ύψους 21,50 εκατ. ευρώ. Αφού έλαβε την έγκριση την κατέθεσε στην ΑΒΒ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. 
Στο μεσοδιάστημα κλήθηκε να κλείσει όλους τους ανοικτούς λογαριασμούς που είχε η εταιρεία και ειδικότερα αυτού με την εταιρεία ΕΝΕΛΟΝ που ζητούσε αποζημιώσεις από την ΑΒΒ καθώς και της εταιρείας ΑΒΕΛΤΙΟΝ που απαιτούσε με αγωγή 5,50 εκατ. ευρώ. 
Ο κ. Χατζησάββας ισχυρίζεται ότι μετά τα ανωτέρω άρχισε να εκδίδει επιταγές της εταιρείας "Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ" αλλά και άλλων εταιρειών δικών του συμφερόντων, όπως της "Κατασκευαστικής ΕΑΧ ΑΕ", προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση του έργου το οποίο θα παρέμεινε στην ιδιοκτησία του μετά από συμφωνία που είχαν συνάψει με δεύτερο μέτοχο το Δήμο Αταβύρου. 
Η ΑΒΒ ωστόσο του ζήτησε στην πορεία να παραιτηθεί, να τους απαλλάξει από τις ευθύνες που είχαν, προκειμένου να του αφήσουν το έργο απειλώντας τον ότι θα τον εκτόπιζαν με ποινικές δίκες από την εταιρεία. 
Ο ίδιος αρνήθηκε και ενώ βρισκόταν στην Αθήνα η τράπεζα του γνώρισε ότι δεν θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του έργου διότι η ΑΒΒ της είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα εξέδιδε τελικώς την απαραίτητη για το δάνειο εγγυητική επιστολή 
dimokratiki.gr

Σχόλια