Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου

Εγκρίθηκαν οι όροι του πακέτου διάσωσης της Κύπρου, το οποίο θα πρέπει τώρα να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια για τελική επικύρωση. «Σύμφωνη με τις παραμέτρους του Eurogroup» η απόφαση, λέει ο Ντάισελμπλουμ.
Το Eurogroup ενέκρινε τελικά όπως αναμενόταν τους όρους του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου, το οποίο τώρα θα πρέπει να λάβει την έγκριση των επιμέρους εθνικών κοινοβουλίων προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία που επετεύχθη στο πλαίσιο της τρόικας, η οποία είναι σύμφωνη με τις παραμέτρους και τους στόχους του Eurogroup», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη τύπου υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι η Κύπρος θα περάσει δύσκολους καιρούς».
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε τη συμφωνία του Eurogroup Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να θέσει προς ψήφιση το εν λόγω πακέτο για την Κύπρο μέχρι τα τέλη Απριλίου ώστε η Λευκωσία να είναι σε θέση να λάβει την πρώτη δόση μέσα στο Μάιο.
Σε αναζήτηση 5,5 δισ. επιπλέον η Κύπρος
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε τη συμφωνία του Eurogroup
Στα 23 δισ.και όχι στα 17,5 δισ. που περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα στο μνημόνιο, ανέρχονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου. Αυτά τα πρόσθετα 5,5 δισ., τα οποία έχουν προκύψει και από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θα πρέπει να τα βρει η Λευκωσία καθώς ισχυροί εταίροι της στην ΕΕ επιμένουν ότι τίποτα πέραν των 10 δισ. που έχουν ήδη συμφωνηθεί, δεν είναι δυνατό να δοθεί στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν η αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας οφείλεται στην αδύναμη οικονομία της και στην αναδιάρθρωση της τραπεζών. Μαλιστα ο κ. Ρεν έκανε λόγο για μείωση του κυπριακού ΑΕΠ της τάξης του 15% το 2013 και 2014 ενώ τόνισε πως «μέσα σε αυτές τις περιστάσεις, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες ως προς τους ακριβείς αριθμούς». H τρόικα από την πλευρά της έκανε λόγο σε έγγραφο εργασίας για συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 12%.
Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ρεν, από τον οποίο ζήτησε βοήθεια για επίσπευση των διαδικασιών για το κυπριακό μνημόνιο περιγράφοντάς του τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Nωρίτερα ο Νίκος Αναστασιάδης, δήλωνε στη Λευκωσία ότι θα απευθύνει επιστολές στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ζητώντας πρόσθετη βοήθεια ενόψει των κρίσιμων στιγμών που περνά η Κύπρος. Deutsche Welle

Σχόλια