Νέα δημοσκόπηση ...προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος για τους ΑΝ.ΕΛ

Ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μια ακόμη δημοσκόπηση που μεταδόθηκε αργά τη νύχτα από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό 22,3% στην πρόθεση ψήφου διατηρεί μεν ελαφρύ προβάδισμα έναντι της ΝΔ, που συγκεντρώνει 22,1%, αλλά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η μεταξύ τους διαφορά από το 0,8% υποχώρησε στο 0,2%.

Από τα υπόλοιπα κόμματα σταθερή στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή (με 9,7%), ενώ πτωτικά κινούνται το ΠΑΣΟΚ (5,4%) και η ΔΗΜΑΡ (4,4%) και ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που (με 5,9%) περνούν στην τέταρτη θέση και το ΚΚΕ στην έκτη (με 5,1%).

Στην αναγωγή των αποτελεσμάτων, χωρίς τον υπολογισμό της αδιευκρίνιστης ψήφου (άκυρο, λευκό, αποχή) που κάνει η εταιρία Marc η οποία διενήργησε τη δημοσκόπηση, η δύναμη των κομμάτων υπολογίζεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 27,5% (από 28,4% τον προηγούμενο μήνα), ΝΔ 27,3% (από 27,4%), Χρυσή Αυγή 12% (11,7%), Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,3% (6,6%), ΠΑΣΟΚ 6,6% (6,7%), ΚΚΕ 6,4% (5,3%), ΔΗΜΑΡ 5,4% (από 5,7%) και άλλο μικρότερο κόμμα 7,4% (8,1% τον Μάρτιο).

Σε πτωτική, εξάλλου, τάση δείχνει να βρίσκονται η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, με εξαίρεση την κυρία Αλέκα Παπαρήγα και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής που ενισχύουν τη θετική τους εικόνα. Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, πάντως, βρίσκεται στην πρώτη θέση με 42,3% άθροισμα θετικών και μάλλον θετικών γνωμών. Ακολουθεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης με 42,1% και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας με 37,3%.

Σε ειδικό ερώτημα που απευθύνεται στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και αφορά στην απελθούσα Γενική Γραμματέα του κόμματος, το 77,9% κρίνει θετική την παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα στην κομματική ηγεσία, ενώ το 10,9% εκφράζεται αρνητικά και το 11,5% δεν διατυπώνει άποψη.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς διατηρεί, με 46,6%, το προβάδισμα έναντι του αρχηγού της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρείται καταλληλότερος από το 31,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Η κοινή γνώμη, πάντως, εξακολουθεί να τάσσεται πλειοψηφικά κατά των πρόωρων εκλογών, τις οποίες προτιμά το 40,5% των ερωτηθέντων, ενώ το 57,3% επιθυμεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της.

Υπέρ απολύσεων στο δημόσιο

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Στο σχετικό ερώτημα το 31,8% απαντά «ναι», ενώ ένα άλλο 34,8% ζητεί να ισχύσει το μέτρο μόνον για επίορκους και ανίκανους και μόλις το 32,1% απαντά «όχι».

Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη για τις αιτίες που προκάλεσαν τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αφού το 47,7% τις αποδίδει στις υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών και το 41% στην ελλιπή προετοιμασία της κυβέρνησης.

Πολύ υψηλό είναι, εξάλλου, το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι θα ληφθούν και νέα μέτρα τους επόμενους, που φθάνει στο 76,4%, ενώ διάχυτη φαίνεται να είναι και η ανασφάλεια για τις καταθέσεις, καθώς το 66,2% πιστεύουν ότι δεν είναι ασφαλείς, έναντι του 24,2% που δείχνει να λαμβάνει υπόψη του τις περί του αντιθέτου επίσημες διαβεβαιώσεις.

«Φιλομνημονική» η πλειοψηφία

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, πάντως, εμφανίζεται να εκφράζεται … φιλομνημονιακά, καθώς στο ερώτημα γιατί έπειτα από τρία χρόνια εφαρμογής του μνημονίου η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, το 46,5% αποδίδει την ευθύνη στις ελληνικές κυβερνήσεις που δεν προχώρησαν αποφασιστικά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Την ίδια ώρα μόλις το 35,6% θεωρεί ότι η συνταγή ήταν λάθος, ενώ 11,7% πιστεύει ότι η κρίση ήταν υπερβολικά μεγάλη για να αντιμετωπιστεί σε μια τριετία.

Επίσης, το 31,5% ζητεί την ακύρωση του μνημονίου έστω και αν πτωχεύσει η χώρα και επιστρέψει στη δραχμή, ενώ το 56,4% υποστηρίζει ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις συμφωνίες, επιδιώκοντας καλύτερους όρους και το 10,2% ότι πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο για να μην πτωχεύσει. Το 53,8%, εξάλλου, έχει την άποψη ότι η χώρα πρέπει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ ακόμη και αν δεν βελτιωθούν οι όροι της δανειακής σύμβασης, ενώ το 41,8% ζητεί, σε μια τέτοια περίπτωση, αποχώρηση από την ΕΕ και επιστροφή στη δραχμή.

Τα ίδια και ο ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι μόνον το 19,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διπλάσιο είναι το ποσοστό (39,9%) όσων πιστεύουν ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Εξάλλου στο ειδικότερο ερώτημα για την πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφόσον μετά τις επόμενες εκλογές σχηματίσει κυβέρνηση, το 52,3% θεωρεί ως πιθανότερη εκδοχή ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με τη σημερινή κυβέρνηση, έναντι 24,6% που πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει τους όρους του μνημονίου και να ακολουθήσει άλλη πολιτική και 16,1% που εκτιμά ότι θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα επιστρέψει στη δραχμή.

Για Χ.Α. και λίστα Λαγκάρντ

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της δημοσκόπησης σύμφωνα με τα οποία η συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής στη Βουλή χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη» από το 75% των ερωτηθέντων, ενώ ένας στους πέντε (20%) τη θεωρεί δικαιολογημένη.

Εξάλλου, το 86,7% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία και μόλις ένας στους δέκα ασπάζεται την άποψη ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

Συντριπτικό είναι τέλος το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η Προανακρτική Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ δεν θα φθάσει στην αλήθεια, καθώς την απάντηση αυτή δίνει το 86,6% των ερωτηθέντων που είναι αυξημένο σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο όταν την ίδια άποψη είχε το 75,9%. Τότε πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί η αλήθεια είχε το 20,8% που τώρα περιορίζεται μόλις στο 8,3%.

Πηγή:protothema.gr

Σχόλια