M. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: «Τα κοιτάσματα της Ν. Καβάλας ανήκουν στον λαό »

Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και αφορά την κύρωση συμφωνίας για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην νότια Καβάλα, η Αναπληρώτρια Γραμματέας της Κ.Ο και Βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνα Χρυσοβελώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το Ελληνικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο αποκαλύπτει την ανικανότητα της Συγκυβέρνησης να τα διαχειριστεί. Ενώ από τον Αύγουστο του 2011 η Βουλή ψήφισε νόμο που ανέθετε ακριβώς αυτήν την αποστολή σε μιαν Ανώνυμη Εταιρία του Δημοσίου, την λεγόμενη ΕΔΕΥ, επί ενάμιση χρόνο αυτός ο φορέας μένει στα χαρτιά!
Διανύουμε πλέον τον 2ο χρόνο θεωρητικής ύπαρξης της εταιρίας χωρίς η ΕΔΕΥ να έχει ούτε Διοικητικό Συμβούλιο, ούτε καν υπάλληλους! Υπενθυμίζω πως ο σκοπός λειτουργίας της συγκεκριμένης Εταιρίας Διαχείρισης-Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων ήταν να λειτουργήσει όχι μόνο ως ο επίσημος εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου σε θέματα συμβάσεων εκμετάλλευσης αλλά και ως ο εξειδικευμένος εμπειρογνώμονας του στον σχεδιασμό ερευνών για κοιτάσματα και αξιοποίησης των δεδομένων αυτών προς όφελος του Ελληνικού λαού.
Δυστυχώς φαίνεται πως αυτή η εξέλιξη παρεμποδίζεται από προβλήματα στην μοιρασιά θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου μεταξύ των κομμάτων της Συγκυβέρνησης! Ο Ελληνικός λαός όμως δεν ενδιαφέρεται αν θα βάλει εκεί λίγους το ΠΑΣΟΚ ή αν θα αδικηθεί στην μοιρασιά η ΔΗΜΑΡ από την ΝΔ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι επιτέλους η ΕΔΕΥ να λειτουργήσει και να στελεχωθεί με άξιους ανθρώπους.  
Εκείνο που αφορά τον σκληρά φορολογούμενο Έλληνα είναι να γίνει πιο αποδοτική η εκμετάλλευση των διαθέσιμων κοιτασμάτων όπως αυτά του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας.
Προκειμένου όμως η εκμετάλλευση να γίνει κατά τον επωφελέστερο για το Ελληνικό Δημόσιο τρόπο απαιτούνται διεθνείς διαγωνισμοί χωρίς αποκλεισμούς πιθανών αναδόχων και βέβαια λιγότερες αυθαίρετες παρατάσεις συμβάσεων όπως η σημερινή».

Σχόλια