Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Eλληνική συμμετοχή στη διάσωση της Κύπρου

«Να συμμετάσχει η Ελλάδα στη διάσωση της Κύπρου» επιγράφει άρθρο της η Süddeutsche Zeitung για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων για την οικονομική διάσωση της Κύπρου. Η εφημερίδα επισημαίνει: «Η κυπριακή κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς μια συμφωνία για το πακέτο διάσωσης, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και 9 μήνες. Το Σαββατοκύριακο επικοινώνησαν τηλεφωνικά
ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την καγκελάριο, ενώ χθες ο πρόεδρος της Κύπρου διαπραγματευόταν στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μέρκελ και Σαμαράς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική διάσωση της Κύπρου. Η μεν καγκελάριος πρέπει να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει πράσινο φως στο πακέτο, ο δε Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κυπριακές τράπεζες θα μπουν στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. (…)
Στόχος των προσπαθειών είναι να μειωθεί το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος από τα 17 στα 14 ή 15 δισ. το πολύ. Το όριο αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι η μικρή Κύπρος δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει τόσο μεγάλα ποσά. Μέχρι πρόσφατα το ΔΝΤ επέμενε στη συμμετοχή πιστωτών και καταθετών των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών στο κόστος της διάσωσης. Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση του ΔΝΤ, αρνούμενη να συναινέσει σε ένα κούρεμα καταθέσεων.
Στο μεταξύ λόγω του κλίματος αβεβαιότητας οι καταθέτες γυρίζουν την πλάτη στην Μεγαλόνησο. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερα από 3 δισ. ευρώ έχουν φύγει από κυπριακές τράπεζες. Σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση η Γερμανίδα καγκελάριος δεν επιμένει σε συμμετοχή των πιστωτών στην διάσωση. Ο επόμενος στόχος είναι τώρα να πειστεί το ΔΝΤ, η συμμετοχή του οποίου αποτελεί για τη Γερμανία προϋπόθεση για να βοηθήσει την Κύπρο. Από την πλευρά των Βρυξελλών ακούγεται ότι καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε να ληφθεί αυτήν την εβδομάδα στο Eurogroup απόφαση για το πακέτο διάσωσης.

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.