Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Τελικές διεργασίες πριν την κατάθεση πρότασης

Στις τελικές διαπραγματεύσεις για την πρόταση που θα κατατεθεί στο Eurogroup βρίσκεται η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία πριν την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση.
Στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης βρίσκονται Λευκωσία και τρόικα για τη διαμόρφωση της «φόρμουλας» που θα τεθεί αύριο ενώπιον του Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε πριν από λίγο ότι οι συζητήσεις προχώρησαν αρκετά και η επεξεργασία των προτάσεων βρίσκεται τώρα σε τεχνικό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η πολιτική ηγεσία τελούν σε στάση αναμονής για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προκειμένου να μεταβούν στις Βρυξέλλες. Η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί την οριστική κατάληξη σε συμφωνία πριν από το Eurogroup, φοβούμενη νέες πιέσεις που είναι δυνατό να ασκηθούν εκεί.
«Nαι» της κυπριακής Βουλής στο κούρεμα καταθέσεων
Εν αναμονή αποτελεσμάτων στην Λευκωσία πριν μεταβεί στην Βρυξέλλες ο Νίκος Αναστασιάδης
Εν αναμονή αποτελεσμάτων στην Λευκωσία πριν μεταβεί στην Βρυξέλλες ο Νίκος ΑναστασιάδηςΤο κούρεμα καταθέσεων γίνεται πλέον αποδεκτό από την πλειοψηφία της κυπριακής Βουλής, στο τραπέζι όμως των διαπραγματεύσεων υπήρχαν μέχρι πριν λίγο, αρκετά σενάρια. Επικρατέστερο είναι αυτό που προβλέπει σημαντικό τέλος, της τάξης του 25%, στις άνω των 100 χιλιάδων καταθέσεις, μόνο της Τράπεζας Κύπρου. Μια τέτοια απόφαση, σε συνδυασμό με τα όσα αποφασίστηκαν για την Λαϊκή Τράπεζα, θα επηρεάσει σοβαρά τα Ταμεία Προνοίας πολλών εργαζομένων. Γι' αυτό και γίνεται μια προσπάθεια για περιορισμούς των ζημιών, με την εξασφάλιση εσόδων από ένα μικρότερο κούρεμα και στις καταθέσεις των υπολοίπων τραπεζών.
Χθες βράδυ, η Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία τα μνημονιακά νομοσχέδια που αφορούν την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και της σύστασης του Ταμείου Αλληλεγγύης. Το νομοθετικό σώμα τελεί επίσης σε στάση αναμονής για να συνέλθει και να εγκρίνει το νομοσχέδιο για το κούρεμα, όταν και εφόσον αυτό πάρει την τελική του μορφή.

Μετά το «όχι» της περασμένη Τρίτης και υπό την πίεση των εξελίξεων που μεσολάβησαν, διαμορφώνεται πλέον πλειοψηφία έγκρισης του κουρέματος με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, ίσως της ΕΔΕΚ και των βουλευτών Δημήτρη Συλλούρη και Ζαχαρία Κουλία. Το ΑΚΕΛ θα τηρήσει -κατά πάσα πιθανότητα- αποχή. Γιώργος Κασκάνης, Λευκωσία, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.