Ο θυμός για το Βερολίνο μεγαλώνει

Πολλά και σήμερα τα ρεπορτάζ και σχόλια στο γερμανόφωνο τύπο. Κύριο θέμα το πακέτο για την Κύπρο ενώ σχολιάζεται και η επίσκεψη Ρεχάγκελ στην Αθήνα. Αναφορές και στο ασφαλιστικό στην Ελλάδα.
«Ο θυμός για το Βερολίνο μεγαλώνει» επιγράφει το άρθρο της η Kölner Stadt Anzeiger και σημειώνει: «Με το πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο ίσως οι χώρες της ευρωζώνης να σταθεροποίησαν το νόμισμά τους. Πολιτικά όμως η συμφωνία, παρόλο που πάρθηκε ομόφωνα, διχάζει τους εταίρους.
Στα μικρά κράτη αυξάνεται η οργή, γιατί η Γερμανία ως η μεγαλύτερη χώρα του ευρώ έσπασε ένα απόλυτο οικονομικό ταμπού στην περίπτωση της μικρής Δημοκρατίας της Κύπρου».
Απελπισμένοι καταθέτες στη Λευκωσία
 Απελπισμένοι καταθέτες στη Λευκωσία
Θετικός ο απολογισμός της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, η οποία έχει τίτλο στο άρθρο της «Η Ευρώπη είναι καλύτερα σήμερα σε σχέση με την αρχή της κρίσης». Η εφημερίδα γράφει επισημαίνοντας τα πολύ χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων στην κεντρική Ευρώπη, τα οποία είναι κάτω από το όριο του πληθωρισμού: «Η καταπολέμηση της κρίσης απαιτεί από κάθε Ευρωπαίο κάτι, ανεξάρτητα εάν αυτός θίγεται άμεσα ή έμμεσα ως προς τον καταθετικό του λογαριασμό. Κάθε άλλη προσδοκία είναι αφελής».
Από την άλλη πλευρά, «ο φόβος για τους Γερμανούς ευρω-αστυνομικούς» είναι ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Rundschau αναφέροντας πως «η Γερμανία δεν κερδίζει με το να παρουσιάζεται ως ευρω-αστυνομικός ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Στο τέλος του άρθρου σημειώνεται: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον χοντροκομμένο τρόπο του δεν έκανε φίλους. Από τη γερμανική πλευρά δεν πρόκειται για τον μεγάλο εναντίον του μικρού, αλλά για δίκαιους κανόνες παιχνιδιού. Σε κανέναν δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στην ΕΕ να ζει εις βάρος των άλλων με φορολόγηση ντάμπινγκ και με μια χαλαρή οικονομική εποπτεία».Deutsche Welle

Σχόλια