«Όμηρος» των σπουδαστών για τρεις ώρες ο Κώστας Τζαβάρας


Τον «απέκλεισαν» στο στούντιο της ΟΡΤ – Τι ειπώθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση 
Για περισσότερες από τρεις ώρες το βράδυ της περασμένη Παρασκευής, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ Κώστας Τζαβάρας, βρέθηκε υπό καθεστώς "ομηρίας" από περίπου 200 σπουδαστές του ΤΕΙ Πύργου και πολίτες, καθηλωμένος στο στούντιο της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.


Η τηλεοπτική εμφάνιση του Ηλείου πολιτικού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ στις εννέα, αποτέλεσε το έναυσμα κινητοποίησης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Πύργου. Πολύ σύντομα περίπου 100 νέοι συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο του στούντιο της ΟΡΤ και απέκλεισαν τον κ. Τζαβάρα, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους μαζί του.


Στη συνέχεια κατέφθασε ισχυρή αστυνομική δύναμη από τον Πύργο και την Αμαλιάδα και προς στιγμήν απειλήθηκαν επεισόδια με τους σπουδαστές, που άρχισαν σταδιακά να αυξάνονται σε αριθμό. Μετά την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, ο υπουργός δέχθηκε να μιλήσει με αντιπροσωπεία των φοιτητών και για αρκετή ώρα παρέμειναν στα γραφεία της ΟΡΤ συζητώντας το επίμαχο θέμα του ΤΕΙ Πύργου.


Τα όσα ειπώθηκαν όπως υποστηρίζει η διοίκηση του καναλιού, καταγράφηκαν από την τηλεοπτική κάμερα και ένα αντίγραφο του περιεχομένου της κασέτας αναμενόταν να δοθεί σε εκπροσώπους των σπουδαστών χθες, ώστε να έχουν στα χέρια τους τις εικόνες με τις δεσμεύσεις που όπως είπαν έλαβαν από τον κ. Τζαβάρα για μεγαλύτερη πίεση και προσπάθεια στο θέμα του ΤΕΙ.


Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στο χώρο έξω από το στούντιο της ΟΡΤ έφτασαν να στηρίξουν τον αγώνα των σπουδαστών αλλά και να διατρανώσουν και τα δικά τους αιτήματα, πολίτες, εκπρόσωποι κομμάτων αλλά και εκπρόσωποι των εργολάβων δακοκτονίας οι οποίοι όπως δήλωσαν πριν λίγες ημέρες, έλαβαν δεσμεύσεις για την πληρωμή τους και για άλλη μια φορά δεν τηρήθηκαν. Παράλληλα κοντά στους σπουδαστές βρέθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη. Μίλησε με τους σπουδαστές αλλά και με τον υπουργό και επιχείρησε να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα μεταφέροντας τη συζήτηση που είχε με τον κ. Τζαβάρα για τα αιτήματα των σπουδαστών.


Οι σπουδαστές θεωρούν πως ο κ. Τζαβάρας δεν παρενέβη και ως τοπικός βουλευτής προς όφελος του ΤΕΙ, ενώ έχουν οξύνει το κλίμα οι δηλώσεις του προ καιρού, περί διατήρησης του ΤΕΙ ως έχει.

Μετά από δύο ώρες αποκλεισμού του κ. Τζαβάρα από τους σπουδαστές έξω από το στούντιο της ΟΡΤ και αφού δεν διαφαινόταν κάποια θετική εξέλιξη στον ορίζοντα, η Αστυνομία αναζητούσε τρόπους ώστε να φυγαδεύσει τον υπουργό και  έφτασε στο χώρο μια ολιγομελής ομάδα ΜΑΤ.

Παράλληλα αναμενόταν από την Πάτρα, μια διμοιρία ΜΑΤ με επικεφαλής τον ίδιο τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, Θανάση Ματσίκα. Τελικά αυτή η παρέμβαση δεν χρειάστηκε να γίνει. Ο πρόεδρος του Ομίλου που ανήκει η ΟΡΤ, Λεωνίδας Βαρουξής βγήκε στην είσοδο του κτιρίου και ζήτησε οποιαδήποτε πράξη διαμαρτυρίας να γίνει εκτός του χώρου του καναλιού, ώστε το προσωπικό της ΟΡΤ να λειτουργήσει ανεμπόδιστα. Στη συζήτηση που είχε με τους σπουδαστές κατάφερε να τους μεταπείσει και οι τελευταίοι να φύγουν από το χώρο, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο να απομακρυνθεί ο Κώστας Τζαβάρας… πλέον στις 12:30 τα μεσάνυχτα.


Αξίζει να σημειώσουμε πως ο κ. Τζαβάρας από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν στην είσοδο της ΟΡΤ οι σπουδαστές, ζήτησε να αποχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, λέγοντας πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα αντιπαράθεσης μαζί τους. Οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων όμως παρενέβησαν, του μετέφεραν την έκρυθμη κατάσταση όπως αυτοί την είχαν εκτιμήσει και του τόνισαν πως δεν εγγυώνται για την ασφάλειά του αν θελήσει να αποχωρήσει υπό αυτές τις συνθήκες. Παράλληλα αρκετοί προσωπικοί φίλοι του υπουργού είχαν φτάσει στο χώρο του καναλιού για να του συμπαρασταθούν.




Τι ειπώθηκε στη συνάντηση σπουδαστών Τζαβάρα


Σύμφωνα με τους σπουδαστές που πέρασαν το κατώφλι της ΟΡΤ, στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΑΙΘΠΑ που είχαν για περίπου μισή ώρα, εξέφρασαν την δυσαρέσκεια για μια δήλωσή του περί επαγγελματικών δικαιωμάτων των σπουδαστών του ΤΕΙ Πύργου, νωρίτερα στη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων, λέγοντάς του πως αυτό αποτελεί μια ανακρίβεια η οποία τεκμηριώνεται και με το σχετικό ΦΕΚ που έχει εκδοθεί στο παρελθόν. Του έθεσαν και πάλι τα επιχειρήματά τους για την μοναδικότητα των τμημάτων του Πύργου. Οι σπουδαστές προσπάθησαν να εξηγήσουν πως μια τέτοια μίξη που επιχειρείται του τουριστικού και πολιτιστικού αντικειμένου με αυτά της πληροφορικής και των ΜΜΕ είναι κάτι το ανεφάρμοστό πρακτικά.


Ο κ. Τζαβάρας από την πλευρά του τόνισε προς τους σπουδαστές πως οι αλλαγές που γίνονται αποτελούν αναβάθμιση για το τμήμα και πως μετά από τις τελευταίες παρεμβάσεις θα υπάρξουν οκτώ μέλη ΔΕΠ ενισχύοντας έτσι τη λειτουργία του. Σε αυτό το επιχείρημα οι σπουδαστές απάντησαν πως ακόμα και σε αυτό το σενάριο αναβάθμισης, δεν επαρκεί αυτός ο αριθμός καθηγητών με την ύπαρξη τριών κατευθύνσεων σπουδών.


Σε γενικές γραμμές ο κ. Τζαβάρας δήλωσε αναρμόδιος σε θέματα παιδείας – καθώς είναι υπεύθυνος για τον Πολιτισμό και ότι είναι κατά του σχεδίου «Αθηνά» που παρουσιάζει πολλές ελλείψεις. Τόνισε πως παρά το γεγονός αυτό, τα ακαδημαϊκά θέματα της Ηλείας έχουν τεθεί στον υπουργό Παιδείας, όμως δεν υπάρχει ανταπόκριση. Δεσμεύτηκε πως το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πολιτική πίεση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και των σπουδαστών. Παράλληλα απαντώντας στο αίτημα των σπουδαστών να παραιτηθεί απάντησε πως σε αυτό το θέμα έχει να δώσει απολογία μόνο στο λαό της Ηλείας που τον έχει εκλέξει ως εκπρόσωπό του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.


Ο κ. Τζαβάρας εξέφρασε ακόμα το παράπονο ότι δεν έχει προσκληθεί ποτέ στο ΤΕΙ του Πύργου και πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε επαφή με τους σπουδαστές, ενώ συμπλήρωσε πως έχει παραλάβει τα στοιχεία που δόθηκαν από τις Γενικές Συνελεύσεις.




Η Γ.Σ. του Σαββάτου


Μετά το μεσημέρι του Σαββάτου αναμενόταν να ξεκινήσει η Γενική Συνέλευση των σπουδαστών που θα αποτιμούσε τα τελευταία δεδομένα και να επανεξετάσουν τα δεδομένα των κινητοποιήσεων, ώστε να αποφασίσουν αν συνεχίσουν και με ποιες μορφές. Ακόμα θα συζητείτο η συμμετοχή τους μαζί με το δήμαρχο Πύργου τη Δευτέρα σε συνάντηση με φορείς του υπουργείου Παιδείας. eproini.gr

Σχόλια