«Αριστερός» ο νέος Πάπας;

Ο νέος Πάπας Φραγκίσκος
Ενθουσιασμός για το νέο Πάπα στην Αργεντινή
Το θέμα βεβαίως που κυριαρχεί στο γερμανικό τύπο είναι η εκλογή του νέου Πάπα. Η εφημερίδα Rhein-Neckar γράφει: «Ο Μπεργκόλιο είναι για την Κουρία λίγο αριστερός, από την πλευρά των επικριτών της Εκκλησίας είναι λίγο μεγάλος σε ηλικία και από πολιτική σκοπιά η εκλογή ενός Λατινοαμερικάνου προκαλεί αίσθηση.
Σε κάποιον που καταπολεμά τη φτώχεια και τη διαφθορά και προτιμά το μετρό από τις λιμουζίνες, δεν υπολόγιζε κανείς μέχρι σήμερα».
Ενθουσιασμός για το νέο Πάπα στην Αργεντινή Η Nürnberger Nachrichten παρατηρεί σχετικά με το περιθώριο δράσης του Πάπα: «Είναι προϊόν ενός σκληρού εσωτερικού αγώνα των Καρδιναλίων. Ως νέος επικεφαλής θα πρέπει να επιβληθεί στην Κουρία με σιδερένια πυγμή. Χωρίς πάντως μια κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας που να λειτουργεί και χωρίς την αποδυνάμωση των παλιών αυλικών δεν θα καταφέρει μεγάλες αλλαγές».
Τέλος, η Sächische Zeitung παρατηρεί: «Ο Φραγκίσκος θα πρέπει να κάνει τελικά την Εκκλησία πιο μοντέρνα, πιο ανοιχτή στον κόσμο και πιο χαρούμενη. Όχι μόνο όσον αφορά στα θέματα πίστης, αλλά και στον τρόπο που παρουσιάζεται, τις κινήσεις, τη γλώσσα. Ο άνθρωπος από τη Λατινική Αμερική, ο οποίος φάνηκε τόσο συμπαθητικός, σεμνός και χαρούμενος, θα μπορούσε να επιφέρει κάποιες από αυτές τις αλλαγές». Deutsche Welle

Σχόλια