ΕΟΠΠΥ : Ο νέος ασφαλιστικός φορέας της χώρας μας οδηγείται σε κατάρρευση

Μπροστά στο σάρωμα των μισθών, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τινάζεται στον αέρα το δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας με δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ,αύξηση της εμπορευματοποίησής του αφού επιβάλει όλο και περισσότερα χαράτσια, αλλά και με την καθυστέρηση στην λειτουργία και αποτελεσματικότητα του ΕΟΠΠΥ από τον Ιούλιο του 2011 λόγω προχειρότητας σχεδιασμού, πλήρους έλλειψης οργάνωσης, υποδομών και μηχανογράφησης με τα προβλήματα λειτουργίας του να συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.
Οι αρνητικές εξελίξεις και στον τομέα της υγείας-πρόνοιας, αποδεικνύουν ότι η μνημειακή κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπορεί
να εξασφαλίσει το δικαίωμα του πολίτη-φορολογούμενου για αποτελεσματική και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, όχι γιατί δεν υπάρχουν τα μέσα, οι πόροι και οι δυνατότητες, αλλά γιατί πρέπει με βάση το μνημόνιο να περιοριστούν στο ελάχιστο επίπεδο παροχών-δαπανών ασφάλειας υγείας των εργαζομένων/πολιτών .
Xαρακτηρίζεται ως «κουμπαράς χωρίς λεφτά και χωρίς πάτο»,  ο οποίος στην κυριολεξία πνέει τα λοίσθια. Ο λόγος; Τα έσοδά του είναι κατά πολύ μικρότερα από τα έξοδα και τις δαπάνες .

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του οργανισμό κρούει μέχρι και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος ανέφερε ότι οι εισφορές ανέρχονται περίπου στα 4 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες αγγίζουν τα 6,5 δισ. ευρώ. Η δε επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 1,295 δισ. Ευρώ, και εκφράζει τον φόβο ότι στο τέλος του έτους ο ΕΟΠΥΥ θα έχει έλλειμμα περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία όμως που έδωσε η ίδια η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς δείχνουν ότι η εικόνα είναι ακόμη πιο δραματική .
Μιλούν για εκτίναξη του συνολικού ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ στα 4,35 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.
Προχωρώντας σε επεξεργασία των στοιχείων που τους παρέθεσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, οι αρμόδιοι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών διαπίστωσαν μεταξύ άλλων ότι ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το 2012 μετά και τις τροποποιήσεις είναι 5,9 δισ. ευρώ έναντι 6,77 δισ. ευρώ του 2011 για τα Ταμεία που είχαν υπαχθεί αρχικά στον ΕΟΠΥΥ (μείωση 13%), ενώ το έλλειμμα που δημιουργήθηκε από τα Ταμεία αυτά από το 2011 ήταν περίπου 1,7 δισ. ευρώ.
Αρα ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να δαπανήσει 2,6 δισ. ευρώ λιγότερα το 2012 από όσα δαπάνησαν τα Ταμεία που τον συνέστησαν για το 2011.
Τα Ασφαλιστικά Ταμεία που απαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ έχουν εισφέρει μέχρι στιγμής επί των εσόδων του Οργανισμού: ΙΚΑ 34%, ΟΑΕΕ 9%, ΟΠΑΔ 26%, ΟΓΑ 2,5% και λοιπά Ταμεία 1,5%. Η κρατική επιχορήγηση καλύπτει το 27% των εσόδων του ΕΟΠΥΥ.
Με βάση τα παραπάνω, το έλλειμμα του ταμείου το 2012 είναι 2,35 δισ. ευρώ, στο οποίο όμως προστίθενται και τα 2 δισ. ευρώ του 2011, με κρίσιμη και αβέβαιη την πορεία του για το 2013.

Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι

“Που είναι το νοικοκύρεμα των δαπανών των ταμείων του δημοσίου και του κράτους γενικότερα ; “
“Ποιες είναι οι δράσεις για την αποτελεσματική διοίκηση του δημοσίου και της βιώσιμης πορείας της ελληνικής οικονομίας με βάση την μνημονιακή κυβέρνηση ; ‘’

Οι φαρμακοποιοί προσφάτως είναι έτοιμοι να ξαναμπούν στο παιχνίδι των κινητοποιήσεων αν δεν πληρωθούν, ενώ οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας κάνουν σαφές ότι δεν θα καταβάλουν το claw back (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών) από τη στιγμή που δεν πληρώνονται από το κράτος, προειδοποιώντας ότι δεν αντέχουν περισσότερο από δύο μήνες.

Ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε σαν ένα στοίχημα που έβαλε η Πολιτεία για την ενιαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Τώρα η Πολιτεία καλείται να σώσει το εγχείρημά της, το οποίο με τους ρυθμούς που ακολουθεί καταρρέει. Ο ΕΟΠΥΥ έγινε χωρίς σχεδιασμό, οργάνωση και προοπτική. Σ' αυτόν ενσωματώθηκαν όλα τα Ταμεία που χρωστούσαν τεράστια ποσά και τα οποία αυτομάτως «ξέχασαν» τα χρέη τους.

Από την άλλη πλευρά, δεν χρηματοδοτήθηκε επαρκώς ώστε να αντιμετωπίσει τουλάχιστον τα λειτουργικά του έξοδα. Αφέθηκε στην τύχη του και μάλιστα κάθε μήνα άρχισαν να μπαίνουν ταχύτατα τα ασφαλιστικά Ταμεία, το ένα μετά το άλλο, χωρίς «προίκα» και χωρίς να έχουν προϋπολογιστεί οι απαιτούμενες πιστώσεις.

Η έλλειψη χρηματοδότησης και ο ερασιτεχνισμός στη σχεδίαση του ΕΟΠΥΥ οδηγούν σε κατάρρευση τους παρόχους φαρμάκων, προϊόντων και υπηρεσιών Υγείας, αλλά κυρίως υποβαθμίζουν την περίθαλψη εκατομμυρίων πολιτών, δημιουργώντας σημαντικά ρήγματα στην κοινωνική συνοχή της χώρας. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έχει περιγράψει στη Βουλή το πραγματικό πρόβλημα του Οργανισμού. Πρόκειται κυρίως για τραγική υστέρηση εσόδων, η οποία σχετίζεται με πολύ λανθασμένη πρόβλεψη της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της αλλά κυρίως των κυβερνητικών χειρισμών και της μηνμονιακής πολιτικής που ακολουθείται καθολικά .
Τα μεγαλύτερα Ταμεία που στηρίζουν οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, δοκιμάζονται από μια τεράστια μείωση των εσόδων τους με άμεση επίπτωση στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί μοιραία σε έναν ανισόρροπο ελλειματικό προϋπολογισμό με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ασφαλισμένους Ελληνες. Οι εισφορές του Οργανισμού κυμαίνονται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι δαπάνες του στα 6,5 δισ. Στον αντίποδα, το κράτος έχει μειώσει τη συνεισφορά του, η οποία είναι 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 0,4% του ΑΕΠ. Με απλά λόγια, το πρόβλημα της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ δεν είναι ένα πρόβλημα εξόδων (αν και τα διαγνωστικά και οι κλινικές φέρονται να είναι εκτός προϋπολογισμού), αλλά εσόδων και κακής πρόβλεψής τους, ο οποίος προϋπολογισμός παρουσιάζει ήδη απόκλιση της τάξης του 33% και κάνει το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ να αναπροσαρμόζεται διαρκώς προς τα πάνω

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αποτελούν τον μεγαλύτερο πιστωτή του ΕΟΠΥΥ και ήδη τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων και του Οργανισμού θα φτάσουν σύντομα εκτός κάθε ελέγχου. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ορίσει ένα πλάνο πληρωμών των υποχρεώσεών της απέναντι στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσει ο κλάδος να συνεχίσει να στηρίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες.

Είναι η ώρα για πολιτικές πράξεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στη φαρμακοβιομηχανία και τις ευρύτερα συνδεδεμένες επιχειρήσεις να επιβιώσουν κρατώντας τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα και διατηρώντας μια αξιοπρεπή απασχόληση στον κλάδο. Αλλιώς όλα τα βαρύγδουπα που ακούμε περί ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας θα είναι ακόμη μια φορά πολιτικές ατάκες μηδενικού περιεχομένου.

Ο ελληνικός λαός και κυρίως τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων και των ασθενών βιώνουν τα αποτελέσματα των λανθασμένων στρατηγικών επιλογών στον χώρο της Υγείας, που είχαν ως αποτέλεσμα το έλλειμμα χρηματοδότησης του μεγαλύτερου οργανισμού στη χώρα μας, του ΕΟΠΥΥ. Η «υγειονομική κρίση» που βρίσκεται πλέον προ των πυλών απειλεί όλο το Σύστημα Υγείας.



Προτείνουμε να γίνει άμεσα Οικονομικοτεχνική Μελέτη Βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ με ορίζοντα δεκαετίας, και επιπλέον να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:

1. Να επανέλθει η κρατική επιχορήγηση τουλάχιστον στο 0,6 % του ΑΕΠ σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 3918/2011.
2. Να δοθούν στον ΕΟΠΥΥ τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που τώρα είναι στα χέρια του ΤΥΔΚΥ και του ΤΑΥΤΕΚΩ ενώ ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ.
3. Να διαχωριστεί απευθείας από τις τράπεζες η καταβολή των εισφορών ασθενείας και να καταβάλλονται απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.
4. Να αντιμετωπισθεί η μηδαμινή ως σήμερα συνεισφορά του ΟΓΑ.
5. Να ενισχυθεί η αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία του ΕΟΠΠΥ.

Στη δύσκολη αυτή περίοδο για τη χώρα μας ο έλληνας πολίτης, ο ασφαλισμένος, ο ασθενής, βρίσκεται σε δεινή θέση και δοκιμάζεται καθημερινά. Ας μην αποτελέσουν ασθενείς και πάροχοι τις παράπλευρες απώλειες.

Δημήτριος Π. Μπουρντένας
Συντονιστής Υγείας & Επιστημονικών Συλλόγων
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Σχόλια