Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Η Ισλανδία κλείνει τους Στουρνάρες της φυλακή. Εδώ τους κάνουμε υπουργούς.

Η ισλανδική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος 15 ιθυνόντων των τέως δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της Kaupthing και της Landsbanki, για απάτες με τις οποίες συγκάλυπταν την κακή οικονομική τους κατάσταση πριν πτωχεύσουν, στα τέλη του 2008.Ο ειδικός εισαγγελέας Ολάφορ Τορ Χάουκσον δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στις 24 Απριλίου θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου ο τέως γενικός διευθυντής της τράπεζας Χάινταρ Μαρ Σίγκουρντσον μαζί με άλλα οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη της Kaupthing.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι η δίκη θα διαρκέσει "περίπου ένα χρόνο".
Το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος του Σίγκουρντσον επικεντρώνεται στην αγορά μετοχών της Kaupthing με δάνειο από την ίδια τράπεζα, ύψους 572 εκατ. κορόνων (3,6 εκατ. ευρώ στη σημερινή ισοτιμία) ανεβάζοντας τεχνητά την αξία της μετοχής της στο ισλανδικό χρηματιστήριο. Ο ίδιος ο Σίγκουρντσον κέρδισε 325 εκατ. κορόνες χάρη σε αυτή την συναλλαγή, που έγινε δύο μήνες πριν από τη χρεοκοπία της τράπεζας, αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Παράλληλα θα διωχθούν έξι ανώτατα στελέχη της δεύτερης μεγαλύτερης την εποχή εκείνη ισλανδικής τράπεζας, της Landsbanki, συμπεριλαμβανομένου του πρώην γενικού διευθυντή Σίγκουρσον Άρνασον και πέντε ακόμα στελεχών που είχαν επίσης επιδοθεί σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τεχνητά την τιμή των μετοχών της Landsbanki με διάφορες τεχνικές χειραγώγησης. Αυτές οι δύο τράπεζες μαζί με μία ακόμα, τη Giltnir, εντέλει χρεοκόπησαν το φθινόπωρο του 2008. Πηγή:ΑΠΕ, Reuters
olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.