Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Σκέψεις αποχώρησης της ΕΚΤ από την τρόικα;

Θα εγκαταλείψει την τρόικα η ΕΚΤ;
Θα εγκαταλείψει την τρόικα η ΕΚΤ;
Για σενάρια αποχώρησης της ΕΚΤ από τους κόλπους της τρόικας κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Αφορμή για το δημοσίευμα δίνει ένα σχόλιο του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της EKT Γιούργκεν Σταρκ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt,
όπου σημειώνει ότι πολλές μεγάλες κεντρικές τράπεζες επέδειξαν αλαζονεία και υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την όξυνση της κρίσης, με αποτέλεσμα, όπως είπε ο κ. Σταρκ, την απώλεια της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας τους. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην εμπλοκή της ΕΚΤ στη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών επισημαίνοντας ότι «επειδή η Ιρλανδία δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος των επιτοκίων, η ΕΚΤ παραιτήθηκε από μέρους των απαιτήσεών της». Επικριτές θεωρούν αυτήν την κίνηση της ΕΚΤ, από καθαρά νομική σκοπιά, παράνομη κρατική χρηματοδότηση.

Όπως επισημαίνει η SZ, παρά την επίσημη απόρριψη της κριτικής από πλευράς ΕΚΤ, στους κύκλους των κεντρικών τραπεζών έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για το αν θα έπρεπε η ΕΚΤ να εγκαταλείψει την τρόικα, καθώς «τα προβλήματα βρίσκονται ήδη προ των πυλών». Η SZ αναφέρεται στην αυξημένη πιθανότητα να χρειαστεί η Ελλάδα νέο κούρεμα χρέους, αυτή τη φορά των επίσημων πιστωτών και σχολιάζει επικαλούμενη τη γνώμη επικριτών ότι μία τέτοια διαγραφή χρέους θα ήταν εντελώς παράνομη». Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.