Γεωστρατηγικές ισορροπίες και η θεωρία του Νικολάι Κοντρατίεφ

ΝΙΚΟΣ ΣΑΒΟΡΙΣ
Σε μια χιλιο τυρρανισμένη χερσόνησο, όπως η δική μας, το να μπούμε στην διαδικασία να εξηγήσουμε το πως και το γιατί έχει χυθεί τόσο πολύ αίμα και έχουν γίνει τόσες γεωπολιτικές και κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, δια μέσου των αιώνων, αν μη τι άλλο το θεωρω περιττό. Ποσο δε μαλλον,όταν απο την αρχη της κρίσεως που μαστίζει τον λαό μας,εχουν γίνει αναλύσεις επι αναλύσεων και εχουν χυθεί τόνοι μελανιών στην αποτύπωση πάσης φύσεως ιδεών.

Παρόλαυτα θα ηθελα να προσθεσω την δικια μου πινελια,όντας επηρεασμένος από μια χθεσινή συζήτηση που είχα με μια πολύ καλή μου φίλη δημοσιογράφο. Στην κουβέντα μας επάνω αναφέραμε πολλα στοιχεία περι του αποδεδειγμένου πλέον πλούτου της Ελλάδος μας ,κυρίως ορυκτού αλλα και το πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στην διεθνή σκακιέρα. Όταν γνωρίζεις βασικά στοιχεία του γίγνεσθαι αλλα και του τρόπου με τον οποίο κινούνται οι εταιρίες-μεγαθήρια του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ βλέποντας και τις διεθνείς ανάγκες τότε ανετα μπορείς να εξάγεις σχετικά ασφαλή συμπεράσματα περί του πως θα κινηθούν οι διπλωματικές κινήσεις στα εγγύς αλλα και το ποιο μακροπρόθεσμο μέλλο.
Το εγκλημα της Ελλαδος διατελέστηκε σε βαθος χρόνου ανω των 50 χρόνων και η ποιο λεπτομερής καταγραφή των περιουσιακών μας δυνατοτήτων πολύ πολύ νωρίτερα. Εξ’ού και η τόση σπουδη των ξένων συμμάχων. Παραπεμπτικά θα ήθελα να σας παραθέσω ένα ιστορικό άρθρο το οποίο με κατανοητό και μεστό λόγο περιγράφει αυτές τις μελλοντικές διπλωματικές κινήσεις που σας προείπα..
ΤΟ 1947 ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΜΙΑ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΓΡΟΪΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΛΟΜΟΝΟΣΟΦ.
ΑΥΤΗ Η ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ.
ΤΟ 1982 ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑΣ ΣΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ.
ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΟΙ ΗΠΑ (ΛΟΓΩ ΑΡΚΤΙΚΗΣ) ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ (ΛΟΓΩ ΑΙΓΑΙΟΥ).ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΝ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΡΟΣΕΙΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΤΕ Η ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΓΡΟΪΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΛΗ Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ.ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 25% ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΑ Η ΡΩΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΟΙ ΗΠΑ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΕΘΕΣΕ ΩΣ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ.
ΕΤΣΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (ΜΕ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΣ ΠΟΥΜΕ) ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ.
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕ 25 ΔΙΣ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ Η ΚΙΝΑ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ (ΜΕ τους ΣΥΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΝΑ ΜΕΓΕΘΥΝΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΩΣ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΕΛΛΗΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ) ΚΑΙ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ (ΩΣ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ) ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ.
ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ (ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΛΕΞΕΙ ΣΤΟ ΔΝΤ) ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ.
ΕΚΛΕΙΣΕ ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΒΑΣΙΖΟΤΑΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΛΟ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ.
ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΠΑΓΙΔΕΥΤΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΙΩΘΕΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΑΥΓΙΖΕΙ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ.;OMΩΣ Σ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΌΛΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ (ΟΠΟΥ ‘’ΑΓΟΡΕΣ’’ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 7-8 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
$1. Rothschild Banks of London and Berlin $2. Lazard Brothers Banks of Paris $3. Israel Moses Seif Banks of Italy $4. Warburg Bank of Hamburg and Amsterdam $5. Lehman Brothers of NY $6. Kuhn, Loeb Bank of NY (Now Shearson American Express) $7. Goldman, Sachs of NY $8. National Bank of Commerce NY/Morgan Guaranty Trust (J.P. Morgan BankEquitable LifeLevi P. Morton are principal shareholders) $9. Hanover Trust of NY (William and David Rockefeller & Chase National Bank NY are principal shareholders)-).
ΕΤΣΙ ΤΑ ΛΟΜΠΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΕΧΝΗΕΝΤΩς ΚΡΙΣΗ στις ΣΧΕΣΕΙς ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΥΚΟΛΟΠ[ΙΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΤΡΥΠΑΚΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ Τις ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕς ‘’ΕΥΚΑΙΡΙΕς ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΣΤΕΝΟΤΕΡΕς ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΜΩΝ.
ΚΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟς ΟΤΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ Μας ΠΛΟΥΤΟ ΜΕ τους ΣΙΩΝΙΣΤΕς ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΜΕΡΟς ΣΕ ΚΟΙΝΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΠΟΥ ΣΑΝ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΈΧΟΥΝ ΤΗΝ ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΑΜΥΝΑς ΜΑΣ.Μ’ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ Μας ΣΚΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Της ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ Της ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ. ΜΑΣ ΕΣΚΑΨΑΝ ΤΟ ΛΑΚΟ ΚΑΙ ΠΕΣΑΜΕ ΜΕΣΑ.
ΕΤΣΙ ΤΩΡΑ Η ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ GAZPROM ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΝΗ. ΟΜΩΣ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΕΡΜΑ Η ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ.ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ (ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ).ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.ΔΥΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ:
1. ΤΟ 2010 ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΓΕΕΘΑ ΜΑΖΕΨΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕ ΑΝ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΝΑΙ.
2. ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 2011 ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΔΑΛΩΣ……….(ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ).
ΕΡΩΤΗΣΗ
1η: ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ;
ΕΡΩΤΗΣΗ
2η: ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ;}
Αλήθεια πόσο ποιο κατατοπιστικό μπορεί να είναι ένα άρθρο που σε συνάρτηση ότι χρησιμοποιώντας και τα στοιχεία που έχουμε,για τα πετρέλαια και τον υπολοιπο ορυκτό πλουτο όπως οι σπανιες»γαιες» που εχουμε,καταλήγουμε στο ότι συνθετεται ένα εκρηκτικοτατο σκηνικο στο χωρο της Ν.Ανατολικης Μεσογείου.
Σ’αυτό το σημείο θα μου επιτρέψεται να ανοιξω μια παρένθεση και να περάσω σ’ένα φαινομενικά ασχετο θεμα,που όμως στην πορεία θα μπορέσει να μας ολοκληρώσει την εικόνα και να μας οριοθετησει ένα διπλωματικό πεδίο μεσα στο οποιο αργά ή γρήγορα θα κληθούμε όλοι μας να πλεύσουμε-ας ελπίσουμε χωρίς μοναδικο μας οδηγό την ελπίδα και μόνο-.
Παρατηρώντας μια οικονομικη εφημεριδα επεσε η προσοχή μου σε μια μελετη για την πορεία των μετοχων στην δίνη των δεκαετιων και τα αλλεπάλληλα  ανεβοκατεβάσματα τους.Ηταν το σημείο αποκαλυψη κατά το οποίό θυμήθηκα την θεωρία του  Νικολάι Κοντράτιεφ για τα περίφημα “Κ Waves”…
ποιος είναι αυτός ο Κοντράτιεφ;
Η σύντομη απάντηση είναι πως ο Νικολάι Κοντράτιεφ ήταν ένας οικονομολόγος των αρχών του 20ού αιώνα, που το 1928 καθαιρέθηκε από τη θέση του διευθυντή του Ινστιτούτου Μελετών Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, στάλθηκε σε γκουλάγκ και εκτελέστηκε το 1938. Ο λόγος; Η ανάλυσή του για την εξέλιξη του καπιταλισμού και του κομμουνισμού θεωρήθηκε επικριτική για τον Στάλιν. Oπως όμως διαφάνηκε στη συνέχεια, ο άνθρωπος αυτός μόνον ως «κακός προφήτης του καπιταλισμού» θα έπρεπε να διωχθεί…
Οι τέσσερις εποχές
Εκείνο που εντόπισε ο Κοντράτιεφ μέσω της μελέτης του καπιταλισμού ήταν μια στατιστικά περίεργη «κυματική συμπεριφορά»: Ανά 50 έως 60 χρόνια ο καπιταλισμός κλονίζεται από ένα σαρωτικό κύμα αποπληθωρισμού, το οποίο αντιμετωπίζει με την πυροδότηση μεγάλων εθνικών συγκρούσεων ή και παγκοσμίου πολέμου. Προτού φθάσει στην εκρηκτική του φάση, ο κάθε κύκλος εμπεριέχει τέσσερις «οικονομικές εποχές»: Την άνοιξη (25 χρόνια), που είναι η πληθωριστική φάση, με ανερχόμενες τιμές μετοχών, αύξηση απασχόλησης και μισθών. Το καλοκαίρι (3-5 χρόνια), μια φάση στασιμότητας, με αύξηση των επιτοκίων και του χρέους και αστάθειες που εκκινούν πολέμους. Το φθινόπωρο (7-10 χρόνια), που είναι η φάση αποπληθωρισμού, με τα επιτόκια σε πτώση και απότομες ανόδους στις τιμές των μετοχών. Τέλος, ο χειμώνας (3 χρόνια κατάρρευσης και 15 χρόνια αναδιάρθρωσης), που είναι φάση αποπληθωρισμού συνδυαζόμενη με κατάρρευση των μετοχών και των δανείων και αύξηση των τιμών των προϊόντων.
Η θεωρία αυτή, την οποία ο Κοντράτιεφ δημοσίευσε το 1925 υπό τον τίτλο «Οι Κύριοι Οικονομικοί Κύκλοι», δικαιώθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929, αλλά στη συνέχεια αμφισβητήθηκε. Ενδιαφέρον είναι και το ότι δύο ολλανδοί οικονομολόγοι – ο Jacob van Gelderen και ο Samuel de Wolff – είχαν πει τα ίδια από το 1913, καθώς όμως κανείς δεν μετέφρασε την εργασία τους από τα ολλανδικά, ξεχάστηκαν. Τη χρονιά εκτέλεσης του Κοντράτιεφ ο αμερικανός λογιστής Ralph Nelson Elliot δημοσίευσε ένα βιβλίο για τη συμπεριφορά των αγορών υπό τον τίτλο «The Wave Principle», όπου συνέδεε την ψυχολογία του πλήθους με τη δημιουργία κυμάτων οικονομικής ανόδου και πτώσης, αλλά κανείς δεν αντιλήφθηκε τον κοινό τόπο των ευρημάτων.
K-Waves και δημιουργική καταστροφή
Μόνο μετά τον θάνατο του Κοντράτιεφ, όταν μετακόμισε στο Χάρβαρντ ο αυστριακός οικονομολόγος Joseph Alois Schumpeter, το ενδιαφέρον για τα κύματά του αναθερμάνθηκε και ώθησε τον Schumpeter να μιλήσει για τη «δημιουργική καταστροφή» που ενυπάρχει στον καπιταλισμό. Τις ιδέες αυτές υιοθέτησε ο αμερικανός κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου McGill, Immanuel Maurice Wallerstein, όταν έγραψε το 1974 το «Modern World System» και συνέδεσε με σαφήνεια τις φούσκες του καπιταλισμού με τους παγκόσμιους πολέμους. Επίσης το 1974 ο λευκορώσος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Washington, Hyman Minsky, έγραψε για τους «πιστωτικούς κύκλους» και στάθηκε πολέμιος της απορρύθμισης (deregulation) που τη δεκαετία εκείνη επικράτησε ως γιατροσόφι του καπιταλισμού.
Ολα αυτά θα παρέμεναν αιρετικές θεωρήσεις κάποιων οικονομολόγων της ανατολικοευρωπαϊκής παράδοσης, αν δεν εμφανιζόταν το 2001 η μαθηματική εξήγηση των κυμάτων του Κοντράτιεφ (των K-Waves, όπως διεθνώς αποκαλούνται). Συγκεκριμένα, ο αργεντινός φυσικός και συστημικός επιστήμονας Tessaleno Campos Devezas ανέπτυξε ένα αιτιακό μοντέλο γι’ αυτά τα κύματα, βασιζόμενος σε ένα μοντέλο «μάθησης ανά γενιά» (generation-learning model) και σε μια μη γραμμική δυναμική συμπεριφορά των πληροφορικών συστημάτων. Με αυτά τα εργαλεία κατόρθωσε να παρουσιάσει μια πλήρη θεωρία, η οποία εμπεριείχε την εξήγηση τόσο της ύπαρξης των K-Waves όσο και του χρονισμού τους ανά δύο γενιές (γύρω στον μισό αιώνα).
Χρυσή τομή και Αραβική Ανοιξη
Εφόσον οι προαναφερθείσες θεωρίες κυμάτων του Κοντράτιεφ και «πιστωτικών κύκλων» του Minsky ισχύουν, ζούμε στο τέλος του 5ου κύματος. Το 1ο κύμα ήταν του ατμού (1780-1830), το 2ο της σιδηράς εκβιομηχάνισης (1830-1880), το 3ο του εξηλεκτρισμού και των χημικών (1880-1930), το 4ο της αυτοκίνησης και των πλαστικών (1930-1970) και το 5ο της τηλεματικής (1970-2010).
Για 6ο κύμα προαλείφεται εκείνο της πράσινης οικονομίας και της νανοβιοτεχνολογίας. Το ζήτημα είναι αν το 5ο κύμα τελείωσε και βρισκόμαστε ήδη στην εποχή της «αναδιάρθρωσης» ή αν βρισκόμαστε ακόμη προ της μεγάλης κατάρρευσης. (αρθρο epikairos στο Αυγούστου 7, 2012)…
Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε εισερχόμαστε σ’έναν δρόμο εντονων πάλι γεωπολιτικών ανακατατάξεων που κανείς δεν ξερει που θα μας βγάλει αλλα και το τί θα επακολουθησει των αλλαγων.Και εδώ τίθεται το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολιτικοι ταγοί της χωρας αυτής και οι στρατηγικοι τους αναλυτες.Σε ποιανού το μέρος θα συνταχθούμε και ποιο στρατηγικό βαθος θα εχουμε,ετσι ώστε να επιβιώσουμε σαν λαός.Γιατί ότι θα μπούμε-εστω και αθελα μας-στην δίνη των γεγονότων,αυτό είτε θελουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι αυτό θα γίνει,αργά ή γρήγορα.
Τα στρατόπεδα  αυτή την στιγμή βρίσκονται στην φάση της τελικής μορφοποιήσεως.Τα πιόνια παίρνουν την θεση τους στην παγκόσμια σκακιέρα και εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος θα αρχίζουν οι κινησεις.
Σαν λαός,σαν έθνος,σαν πολιτικη,οικονομικη και στρατιωτική παρουσία δυστυχώς είμαστε στο χειρότερο σημείο της σύγχρονης ιστορίας μας.Τουλάχιστον ας εχουμε την ωριμότητα και το σθένος,την διορατικότητα αν θελετε,να υπερβούμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος μας και να διαλέξουμε το σωστό στρατόπεδο.
Ετοιμαστείτε!!!
Νικος Σαβόρις

Σχόλια