Την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ζητεί η τρόικα.
Το θέμα μπήκε ξανά στο τραπέζι, κατά τη χθεσινή συνάντηση του
εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα κ. Ματίας Μορς με την
πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι άλλοι δύο εκπρόσωποι του ΔΝΤ
και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας δεν συμμετείχαν, καθώς παρέμειναν στο
υπουργείο Οικονομικών.Ο κ. Μορς ζήτησε να μπορούν να διατεθούν τα εν λόγω σκευάσματα και από τα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να επωφεληθούν οι καταναλωτές από τον ανταγωνισμό. Το αίτημα απορρίφθηκε από το υπουργείο Υγείας, με δύο βασικά επιχειρήματα:
Το πρώτο είναι ότι θα υπάρξει ένα επιπλέον πλήγμα για τα 11.000 φαρμακεία της χώρας, τα οποία δοκιμάζονται σήμερα από την κρίση και τα χρέη των Ταμείων. Το δεύτερο είναι ότι η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ θα προκαλούσε πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.
Η ελληνική πλευρά σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχει ήδη υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και πως το ενδεχόμενο να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ θα επιβάρυνε τη φαρμακευτική κατανάλωση. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά οι περιπτώσεις της Γαλλίας, όπου τα μη συνταγογραφούμενα χορηγούνται από καταστήματα παρουσία φαρμακοποιού και της Αγγλίας, όπου μόνο τέσσερις κατηγορίες ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται «έξω από τον πάγκο».
Ο κ. Μορς δεν επέμεινε, αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- το θέμα έχει τεθεί ξανά στο παρελθόν, κυρίως από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε και το θέμα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων. Ο κ. Μορς ανέδειξε το θέμα, επισημαίνοντας ότι η καταβολή 1 δισ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ και 1,2 δισ. ευρώ από τα νοσοκομεία θα αναθερμάνει την αγορά.
Διαδικασίες
Η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες εξόφλησης, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική νομοθετική διαδικασία, η οποία εξαρτάται (σε έναν βαθμό) και από την εκκαθάριση των χρεών.
Πηγές από το υπουργείο Υγείας έκαναν λόγο για επίτευξη των οικονομικών στόχων το 2012, οι οποίοι ήταν δαπάνες νοσοκομείων 2,2 δισ. ευρώ και φαρμακευτική δαπάνη ΕΟΠΥΥ 2,9 δισ. Για το 2013, οι στόχοι είναι 1,9 δισ. για τα νοσοκομεία και 2,4 δισ. για τα φάρμακα.
Οι ίδιες πηγές διέρρεαν χθες ότι υπάρχει αισιοδοξία και από την πλευρά της τρόικας για τους στόχους του 2013. Απέδιδαν, δε, στον κ. Μορς τη φράση πως «στην επόμενη συνάντηση δεν θα έχουμε θέμα να συζητήσουμε».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ethnos.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.