Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

Οι Πορτογάλοι στους δρόμους ενάντια στη λιτότητα...Οι Έλληνες..;;

Εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλοι κατέβηκαν στους δρόμους της χώρας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας, απαιτώντας την παραίτηση της συντηρητικής κυβέρνησης του Πέντρο Πάσος Κοέλιο.
Με συνθήματα «έξω η τρόικα και η κυβέρνηση» και «εκλογές εδώ και τώρα», εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, σε περίπου 30 πόλεις της Πορτογαλίας, συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες ενάντια στη λιτότητα.  
Μόνο στην Λισαβόνα συμμετείχαν στη διαδήλωση περίπου 200 χιλιάδες Πορτογάλοι, πολλοί από τους οποίους τραγουδούσαν τον "Ύμνο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων", που το 1974 άνοιξε το δρόμο στη δημοκρατία.
Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία έλαβε το 2011 78 δις. ευρώ δανειακή βοήθεια που την υποχρεώνει σε βαθιές περικοπές κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Οι διαδηλώσεις είχαν στο στόχαστρο την άφιξη στη χώρα της Τρόικας και διοργανώθηκαν από το "κίνημα της 15η Σεπτεμβρίου", την πρωτοβουλία "Στο διάβολο με την Τρόικα" και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Οι Πορτογάλοι δεν περιορίζονται, πάντως, σε διαδηλώσεις. Χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες δηλώνουν τον αριθμό του φορολογικού μητρώου του Κοέλιο σε διάφορες συναλλαγές τους προκειμένου να οι δαπάνες του πρωθυπουργού να φαίνονται κατά εκατομμύρια ευρώ υψηλότερες από το εισόδημά του και έτσι να τον εκθέσουν στην εφορία, θεωρητικά τουλάχιστον. Στην Πορτογαλία της κρίσης «οι δημιουργικές μορφές» διαμαρτυρίας παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.

«Εμείς είμαστε το δάσος»
Εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλοι κατέβηκαν στους δρόμους της χώρας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας
Εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλοι κατέβηκαν στους δρόμους της χώρας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας «Υπάρχει ένα συναίσθημα συλλογικής αδυναμίας» εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας Αντόνιο Κόστα Πίντο. Κι αυτό γιατί το ποσοστό της ανεργίας έχει αγγίξει το 17%. Στους νέους υπερβαίνει το 40%. Η ύφεση εισέρχεται στο τρίτο έτος και οι πολίτες στενάζουν υπό το βάρος των νέων φόρων και των επώδυνων περικοπών στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής.
Ο Κοέλιο, όμως, εμφανίζεται ανυποχώρητος. Όπως υποστηρίζει οι πολέμιοι της πολιτικής του, οι οποίοι ζητούν τον τερματισμό της λιτότητα και την ενίσχυση της ανάπτυξης με κρατικά προγράμματα, δεν είναι παρά μια μειονότητα στην Πορτογαλία. «Δεν επιτρέπεται να συγχέουμε ένα δένδρο με το δάσος», δηλωνει χαρακτηριστικά ο πορτογάλος πρωθυπουργός. Και η απάντηση των αντιπάλων του συντηρητικού πρωθυπουργού ήλθε άμεσα μέσω Facebook: «Εμείς είμαστε το δάσος».

Σταμάτης Ασημένιος, dpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.