Η ώρα της κρίσης για την οικονομία - (Συνεχής ενημέρωση)

Βρυξέλλες: Στην επιμονή της τρόικας για κούρεμα στο 50% ο πρόεδρος επέμενε στο 30% και φαίνεται να καταλήγουν στο 40% κούρεμα στις καταθέσεις της τράπεζας Κύπρου άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Ο Πρόεδρος του Eurogoup Γερούν Ντέισελμπλουμ ενημερώνει τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία των διαβουλεύσεων μεταξύ της κυπριακής αντιπροσωπείας, των εταίρων της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Ωστόσο, οι εργασίες του Εurogroup δεν ξεκίνησαν ακόμη γιατί οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Ώρα 23:55 - Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δείπνο με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει και του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οπως έγινε γνωστό στο δείπνο μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκονται ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. «Οι διαβουλεύσεις με την κυπριακή πλευρά συνεχίζονται», δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί των άλλων χωρών ενημερώνονται από τον κ. Ντέισελμπλουμ σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ώρα 21:55 - Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έχει αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κυπριακή αντιπροσωπεία έχει καταθέσει νέα αντιπρόταση και αναμένει τις αντιδράσεις της τρόικας του και του Γιούρογκρουπ.

Νωρίτερα -Με παραίτηση απείλησε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες τονίζοντας πως «Δεν επιστρέφω πίσω χωρίς απόφαση». «Εγώ σας στέλνω τη μια πρόταση, δεν την δέχεστε. Σας στέλνω την άλλη, το ίδιο. Τι θέλετε άλλο να κάνω. Θέλετε να με αναγκάσετε να παραιτηθώ; Αν το θέλετε, πέστε το μου» φέρεται να ανέφερε προς τους Ευρωπαίους συνομιλητές του και την Διευθύντρια του ΔΝΤ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αντιδρώντας στις πιέσεις που δέχτηκε, κατά την διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πηγή του Προεδρικού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου, ότι με βάση αυτά που ζητούν οι διεθνείς δανειστές της Λευκωσίας, σε έξι μήνες η τράπεζα θα χρεοκοπήσει.

Ώρα 21:10 -Η έναρξη της συνεδρίας των  Yπουργών Oικονομικών της Ευρωζώνης μετατίθεται για δεύτερη φορά, λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων. Οπως έγινε γνωστό, η έναρξη μετατίθεται για τις 22:00 ώρα Κύπρου, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο πως δεν θα υπάρξει και νέα καθυστέρηση.
Ώρα 21:00 - Ξεκίνησε λίγο πριν τις 21.00 τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου.

Ώρα 20:30 - Σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγή του Προεδρικού, οι διαπραγματεύσεις τώρα βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο που πρέπει να υπερπηδηθεί. ‘Η αναβολή του Γιούρογκρουπ είναι καλό σημείο. Συνεχίζονται παρασκηνιακά οι προσπάθειες για να εξευρεθεί λύση. Εγινε τώρα ένα διάλειμμα’, δήλωσε η ίδια πηγή. Ερωτηθείς για ποιό κομβικό σημείο γίνεται λόγος, ανέφερε ότι πρόκειται για το θέμα του ELA (Emergency Liquidity Assistance)

Ώρα 19:31 - Με δύο ώρες καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσει το κρίσμο Eurogroup για την Κύπρο. Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στη κυπριακή κυβέρνηση και την τρόικα, στις Βρυξέλλες, για το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, η οποία είναι κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. To Eurogroup, που ήταν προγραμματισμένο για τις 19:00 θα πραγματοποιηθεί στις 21:00.

Ώρα 19:30 - «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για την Κύπρο» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τουίτερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ώρα 18:30 - Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε λίγο μετά τις 6.00 τους αρχηγούς των κομμάτων για τις μέχρι τώρα επαφές του στις Βρυξέλλες.

Εντατικές διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, το απόγευμα της Κυριακής, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 19:00. Νωρίς το απόγευμα ο Ν.Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν τέθηκε θέμα διαχωρισμού και της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή». 

O στόχος της κυπριακής πλευράς είναι να κλείσει η συμφωνία για το κούρεμα των καταθέσεων στο 20% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 στην Κύπρου και στο 4% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στις υπόλοιπες τράπεζες.
Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο στην Κύπρο, τα ΑΤΜ έχουν πλέον όριο αναλήψεων 100 ευρώ.
philenews

Σχόλια