Έλενα Κουντουρά:«Η ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας, υπό το βάρος και της γραπτής καταγγελίας του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών»

Είναι συνταρακτική η από 8/3/2013 επιστολή του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητού κ. Θεοδοσίου Πελεγρίνη προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με την οποία καταγγέλλει ότι έχει γίνει αφόρητη και εντελώς επικίνδυνη για την ασφάλεια φοιτητών, καθηγητών, υπαλλήλων, καθώς και των διερχομένων, η κατάσταση στους δρόμους γύρω από το παλιό ιστορικό κτίριο του πανεπιστημίου επί της λεωφόρου Πανεπιστημίου, γύρω από τα γειτονικά κτίρια της Ακαδημίας Αθηνών και της Βιβλιοθήκης, αλλά και έξω από το κτίριο της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ο Πρύτανης κάνει λόγο για την συνεχή παρουσία ομάδων εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών ουσιών, αλλά και χρηστών, ένας εκ των οποίων προέβη μάλιστα και σε επίθεση με σύριγγα σε υπάλληλο του Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της. Ο κ. Πελεγρίνης αποκαλύπτει μάλιστα, ότι έχει προβεί σε επανειλημμένες καταγγελίες στο τοπικό αστυνομικό τμήμα ζητώντας την παρέμβαση των αρχών, αλλά χωρίς να δει ποτέ καμιά ουσιαστική ανταπόκριση.

Η κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ομονοίας είναι όπως ακριβώς την περιγράφει ο Πρύτανης και ακόμη χειρότερη. Έξω από Πανεπιστήμιο-Ακαδημία-Βιβλιοθήκη δεν συχνάζουν νυχθημερόν μονάχα έμποροι και διακινητές ναρκωτικών, αλλά και διάφορα άλλα κακοποιά στοιχεία, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου, ανασφάλειας και αβεβαιότητας σε Έλληνες πολίτες, μόνιμους κατοίκους της Αθήνας, φοιτητές, αλλά και σε ξένους τουρίστες. Πρόβλημα υπάρχει και από τη μόνιμη παρουσία αλλοδαπών πωλητών του δρόμου με τις γνωστές κουρελούδες. Πρόβλημα, όχι μόνο αισθητικής αλλά και κατάφορης παραβίασης της νομοθεσίας γύρω από την παράνομη διακίνηση αγαθών, πολλά εκ των οποίων, αν όχι όλα, αποτελούν παράνομες απομιμήσεις. Πρόκειται για μία εξόφθαλμη παρανομία, η οποία δίνει τη χαριστική βολή στους νόμιμους εμπόρους και καταστηματάρχες, οι επιχειρήσεις των οποίων βάζουν λουκέτο η μία πίσω από την άλλη.

Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Ποιους άξονες και ποια μέτρα δράσης θα διατάξει, χθες κιόλας, για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση της ευνομίας και ευταξίας στη συγκεκριμένη περιοχή και γενικότερα στο κέντρο της Αθήνας, δεχόμενου ότι η τρέχουσα κατάσταση ανάγκασε ακόμη και τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου να «βγει -μεταφορικά- από τα ρούχα» του;
  2. Είναι δυνατό το Υπουργείο να ενθαρρύνει συμπεριφορές τύπου «ράμπο του νόμου» απέναντι σε φιλειρηνικούς διαδηλωτές που διαμαρτύρονται χωρίς να προκαλούν εντάσεις ή βία (όπως πρόσφατα με τα μέλη των «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ » που αποδοκίμαζαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευαγγ. Βενιζέλο έξω από το Μέγαρο Μουσικής) και να μην διασφαλίζει την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα κατοίκων, εργαζόμενων, φοιτητών, επισκεπτών στο κέντρο της ιστορικότερης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας και ενός σπουδαίου τουριστικού προορισμού;


Η Ερωτώσα βουλευτής

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ


Σχόλια