Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Στο πλαίσιο των επιχειρούμενων ανατροπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, κυρίως, στη χώρα μας – που αποδεικνύεται το πειραματόζωο όπου όλα τα δικαιώματα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και των επιχειρημάτων περί «αγορών» – τέθηκαν στο στόχαστρο και τα φυσικά αγαθά: Το νερό, το φυσικό περιβάλλον, η εγγύηση της ασφαλούς αποχέτευσης.


Και επειδή το φαινόμενο αυτό είναι πανευρωπαϊκό, έστω και εάν εκδηλώνεται με τη μεγίστη σκληρότητα στην Ελλάδα,  οι πολίτες της γηραιάς Ηπείρου κινητοποιούνται. Μαζεύουν υπογραφές για να:

-           παραμείνει το ΝΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ.
-           έχουν όλοι οι κάτοικοι πρόσβαση σε ΦΘΗΝΟ και ΚΑΘΑΡΟ νερό.
-           διατηρηθούν τα δίκτυα και οι φορείς εκμετάλλευσης υπό ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ.

Με την κινητοποίησή αυτή οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές θέλουν να δείξουν το μέγεθος του επιχειρούμενου φενακισμού των πολιτών. Ότι δήθεν, με την απελευθέρωση της αγοράς των φυσικών αγαθών, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα … παραγωγικότητας της Ευρώπης. Όταν είναι γνωστό ότι απελευθέρωση σημαίνει :
1.         Αλόγιστη κατανάλωση νερού με μοναδικό γνώμονα το κέρδος αδιαφορώντας για το παγκόσμιο πρόβλημα της ανεπάρκειας του νερού που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο με την ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου…
2.         Αλλοίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού
3.         Μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων
4.         Κακή συντήρηση των δικτύων, άρα αυξημένες διαρροές και σημαντικές απώλειες νερού.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU) αποφάσισε να προβεί στην συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών υπέρ της καθιέρωσης της ύδρευσης ως ανθρώπινου δικαιώματος στο Συνέδριό της το 2009. Η πρωτοβουλία αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την κινητοποίηση εργαζομένων και πολιτών υπέρ του δικαιώματος αυτού και εναντίον των επιπτώσεων της απελευθέρωσης των αγορών και του ανταγωνισμού. Πολιτικών που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τους κανόνες για μια τέτοια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών από την 1 Απριλίου 2012.
Οι στόχοι της πρωτοβουλίας αυτής είναι:
1.         Εγγυημένη ύδρευση και αποχέτευση για όλους στην Ευρώπη.
2.         Όχι στην απελευθέρωση των υπηρεσιών ύδρευσης.
3.         Καθολική (παγκόσμια) πρόσβαση σε ύδρευση και αποχέτευση.

 


 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δεσμευτεί:

-           Να μην απελευθερώσει την αγορά υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
-           Να μην περιλάβει τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε εμπορικές συμφωνίες σαν την CETA.
-           Να ενθαρρύνει τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιων φορέων.
-           Να διασφαλίζει ότι όλες οι πολιτικές της ΕΕ για την ύδρευση και συναφή ζητήματα διαπνέονται από την αρχή «το νερό δεν είναι εμπόρευμα», την οποία καθιέρωσε η Οδηγία - Πλαίσιο για τα Ύδατα.
-           Να διακηρύξει ότι η προστασία τού υδάτινου περιβάλλοντος θα υπερισχύει έναντι εμπορικών πολιτικών.
-           Να ξεκινήσει προγράμματα στήριξης όσων δεν μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ύδρευσης, για να μην διακοπεί η παροχή νερού σε κανέναν.
-           Να προωθήσει την συμμετοχή των πολιτών σύμφωνα με την οδηγία - πλαίσιο για το νερό.
-           Να νομοθετήσει υπέρ της διατήρησης του ελέγχου τού νερού και των υδάτινων πόρων στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση
-           Να μην ξεπουλήσει τις εταιρείες Ύδρευσης και αποχέτευσης,
 -          Να μην γίνει το νερό από φυσικό αγαθό εμπόρευμα.
Υπογράφουμε όλοι σε αυτή την πρωτοβουλία, (δες σχετικά στο http://www.ome-eydap.gr/ ) για να ακουστεί δυνατά η φωνή μας. Για να έχουν ΟΛΟΙ πρόσβαση σε φτηνό και καθαρό νερό. Να μην γίνει το φυσικό αγαθό εμπόρευμα και χρηματιστηριακό προϊόν.
Υπόγραψε και εσύ.

Το ΝΕΡΟ είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.

Η ΥΔΡΕΥΣΗ και η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.