«Η Ρωσία μπορεί να προστατέψει την Κύπρο από τους τσαμπουκάδες»

«Η Ρωσία μπορεί να προστατέψει την Κύπρο από τους τσαμπουκάδες»Οι πολιτικές σκοπιμότητες της Μέρκελ κρύβονται πίσω από τον εκβιασμό, καθώς οι Ρώσοι, όπως και οι Βρετανοί και οι Κύπριοι, δεν έχουν ουσιαστικά φωνή στα Ecofin και το Eurogroup, σημειώνει σε άρθρο του στους FT Ρώσος νομικός

Η Μέρκελ το Σαββατοκύριακο δήλωσε ότι οι «υπεύθυνοι» για την τραπεζική κρίση στην Κύπρο πρέπει να πληρώσουν, όχι μόνο οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, γράφει ο Ντμίτρι Αφανασίεφ.

Οι Ρώσοι καταθέτες έπρεπε να χάσουν χρήματα, σύμφωνα με το σχέδιο του Eurogroup που απέρριψε η Κυπριακή Βουλή, για να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές σκοπιμότητες της καγκελαρίου.
Γιατί είναι υπεύθυνοι οι Ρώσοι καταθέτες; Οι κυπριακές τράπεζες δεν κινδυνεύουν επειδή έβαλαν εκεί αποταμιεύσεις, αλλά επειδή οι όροι που επέβαλε η ΕΕ στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας προκάλεσαν μεγάλες ζημίες και σε αυτές. Αντίθετα, είναι οι ρωσικές επενδύσεις που στήριξαν την Κύπρο ώστε να φτάσει να είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Πού βασίζεται λοιπόν η κατηγορία των Γερμανών αξιωματούχων ότι οι Ρώσοι καταθέτες «ξεπλένουν χρήμα»; Και τι λένε για τη ζημία στους 60.000 Βρετανούς καταθέτες, κυρίως συνταξιούχους, αλλά και στον απλό Κύπριο πολίτη;
Η απάντηση είναι απλή. Οι Γερμανοί προωθούν εκβιαστικά έναν ανεύθυνο «φόρο» στους καταθέτες στην Κύπρο επειδή ούτε ο μέσος Βρετανός ή Κύπριος συνταξιούχος ούτε οι Ρώσοι καταθέτες έχουν ουσιαστική φωνή μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Και το ίδιο ισχύει, όπως αποδεικνύεται, για την ίδια την Κύπρο, καθώς -αν και είναι μέλος της ΕΕ- βρίσκεται σε δεινή κατάσταση.
Το υπονοούμενο των Γερμανών αξιωματούχων ότι οι δράσεις αυτές δικαιολογούνται επειδή ρωσικά κεφάλαια «ξεπλένονται» στην Κύπρο απλώς προσθέτει και την προσβολή στη ζημιά που προκαλούν. Είναι ένα επιχείρημα άσχετο και γελοίο - πολλοί Ρώσοι καταθέτες είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που νόμιμα έχουν βάλει τα χρήματά τους στην Κύπρο. Κατά το Βερολίνο, κάθε Ρώσος ή Ουκρανός με τραπεζικό λογαριασμό είναι ύποπτος.
Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται ανάμεσα σε έναν παλιό φίλο, την Ρωσία, και τους νέους Ευρωπαίους εταίρους της (που δεν δείχνουν πλέον τόσο φιλικοί), που είναι διατεθειμένοι να την πληρώσουν για να ξεχάσει τον παλιό της φίλο. Η ΕΚΤ σήμερα περιορίζεται να πει ότι θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες μετά την επιβολή του «κουρέματος». Η κοινή λογική λέει ότι το κόστος αυτών των έκτακτων δανείων θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 6 δισ. ευρώ που σήμερα η ΕΚΤ δεν δίνει, καθώς δεκάδες δισ. ευρώ θα φύγουν από την Κύπρο εάν επιβληθεί το μέτρο. Είναι προφανές ότι υπάρχει καλύτερη λύση.
Κατ' αρχήν η ΕΕ πρέπει να σταματήσει αυτή την ανοησία της «απαλλοτρίωσης καταθέσεων» μέσω δημευτικής φορολόγησης. Η ΕΕ δεν μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της όταν σε καιρούς κρίσης οι αποφάσεις παίρνονται με εθνική (γερμανική) και όχι συνολικά ευρωπαϊκή οπτική και αφήνονται μικρά κράτη να πέφτουν θύματα τσαμπουκάδων.
Δεύτερον, η Ρωσία και η Βρετανία πρέπει να πατήσουν πόδι στη Γερμανία και να αντεπιτεθούν. Η διεθνής νομοθεσία παρέχει στέρεο έδαφος για να καταστήσει κυβερνήσεις και πρόσωπα υπεύθυνα για την επιβολή απαλλοτριώσεων.
Τρίτον, η Ρωσία πρέπει να ανταποκριθεί στο κυπριακό αίτημα για βοήθεια, που πιο πρόσφατα διατυπώθηκε χτες, οπότε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών πήγε στη Μόσχα. Η Κύπρος χρειάζεται 16 δισ. ευρώ. Η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να δώσει 10 δισ. ευρώ. Η Ρωσία θα έπρεπε να δανείσει τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ.
Μία κατάλληλη λύση για την Κύπρο πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτό θα οδηγούσε σε περαιτέρω ανάπτυξη την χώρα, ώστε να αποπληρώσει τα χρέη της, αντί να πνιγεί η επιχειρηματικότητα και να δολοφονηθεί το τραπεζικό σύστημα.Το δάνειο στην Κύπρο θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τον ορυκτό της πλούτο, τα δικαιώματα των πρόσφατα ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων αερίου στα ανοιχτά των ακτών της, την ακίνητη περιουσία και τις μετοχές των τραπεζών της. Ολα αυτά θα πρέπει να εξασφαλιστούν και να ιδιωτικοποιηθούν. Οι ιδιώτες θα μπορέσουν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την οικονομική ανάπτυξη, χαροποιώντας τους πιστωτές και αναστηλώνοντας την Τύχη της Κύπρου.
Ο αρθρογράφος είναι ο πρόεδρος της νομικής φίρμας Egorov Puginsky Afanasiev and Partners.
ethnos.gr

Σχόλια